Már az év elején eltünhetnek az anonim coinok a nagyobb kripto tőzsdékről

spot_img

Bár tavaly több platformon is belengették, akkor végül nem került rá sor, idén viszont már az év első heteiben kitehetik több privacy coin szűrét a legnagyobb kripto tőzsdék.

A 3 legnagyobb forgalmú váltó közé tartozó OKX 20 kripto kereskedési pár eltávolítását jelentette be, melyek között megtalálhatók lesznek több ismert anonim utalásokat lehetővé kriptovaluta, például a Monero (XMR), a Zcash (ZEC) vagy épp a Dash (DASH) piacai.

A tőzsde a bejelentéssel egy időben meg is szüntette az érintett coinokkal való befizetési lehetőségeket, a kereskedésüket pedig már ezen a héten, január 5-én felfüggeszti. A felhasználóknak március 5-ig lesz lehetőségük arra, hogy az itt tárolt privacy coinjaikat kiutalják.

Az eltávolítást a listázási kritériumoknak való megfelelés hiányával indokolták.

A privacy coinok nagyobb anonimitást biztosítanak a legtöbb más kripto eszközhöz, például a bitcoinhoz képest, mert elrejthetők velük a tranzakciók részletei, például az abban résztvevő felek tárcacímei. A személyes adatok fokozott védelme azonban magára vonta a szabályozók figyelmét is, akik attól tartanak, hogy ezeket az eszközöket visszaélésekre,  pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására és gazdasági szankciók megkerülésére fogják felhasználni.

Az Európai Unió tavaly megszavazott kripto piacokat szabályozó rendelete arra kötelez minden a térségében elérhető kripto tőzsdét, hogy 2024 decemberéig feleljen meg az általa támasztott előírásoknak, melyek egy része az ügyfelek és az általuk végrehajtott tranzakciók nyomonkövetésére vonatkozik. Mivel a privacy coinok ezt lehetetlenné teszik, az EU-ban működni kívánó tőzsdék sem támogathatják már sokáig ezeket az eszközöket.

Egy másik vezető kripto tőzsde, a Binance ennek kapcsán szintén a napokban tájékoztatta a Zcash fejlesztőit, hogy február 29-ig van lehetőségük olyan fejlesztéseket eszközölni, amelyekkel a tőzsde számára láthatóvá teszik a ZEC tranzakciókat, ellenkező esetben eltávolítják őket az oldal kínálatából.

Egy másik privacy coin, a Monero szintén hamarosan lekerülhet a Binance-ről. A tőzsdét erre nem csak az EU-s törvények, hanem az Egyesült Államok hatóságaival kötött megallápodás is kötelezheti.

A legnagyobb váltókról való delistázás komoly próbatétel lehet az anonim coinok számára. Elvi szinten sokan támogatják őket, mert az anonimitással a hétköznapi készpénz használathoz hasonló felhasználási lehetőségeket tesznek digitálisan is lehetővé. Ugyanakkor, ha minden nagyobb platformról lekerülve sokkal nehezebb lesz őket megvásárolni, vagy fiat pénzre átváltani, a kényelmetlenségek miatt még az elkötelezett hívek egy része is elpártolhat tőlük.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img