Megijedtek az ethereum tulajdonosok, sokan abbahagyták a stake-elést

spot_img

Közel félmilliárd dollár értékű ethereum eladására készül a Celsius. A 2022 nyarán csődöt jelentő kriptós szolgáltató több 4 milliárd dollárral tartozik az ügyfeleinek, a tervezett értékesítésre a kártalanítások kifizetése miatt fog sor kerülni.

A Celsius bejelentésével egy időben négyszeresére növekedett az ethereum stake-elésből kilépő validátorok száma. Egy validátor futtatásához 32 ethereumra van szükség. Jelenleg 900 000 ethereum, a teljes ETH mennyiség 24%-a van stakingben elhelyezve, ami évente 3.5%-os ETH megtérülést hoz a befektetőknek.

A validatorqueue adatai szerint a stakingből kilépő validátorok száma hirtelen a négyszeresére, a korábbi 3000-4000 közötti természetes fluktuációt jelentő átlagról 16 000 fölé  ugrott (piros vonal).

Ennek egy része (~6250 validátor) maga a Celsius lehet, ami jelezte, hogy minden birtokában lévő (kb. 200 000) ethereumot kivon a stake-elésből. Ez azonban csak a kilépésre váró 16 000 validátor kisebb felére ad magyarázatot, a másik ~10 000 validátor (kb. 300 000 ETH) kilépése más felhasználók birtokában lévő ethereum felszabadulását fogja jelenteni.

A kilépők hirtelen megugró száma arra utal, hogy a tulajdonosok szeretnék aktívabban menedzselni a korábban lekötött ethereumukat. Ez nem feltétlen jelenti, hogy eladásra készülnek, akár más staking szolgáltatásba, vagy altcoinokba is átforgathatják az ETH készleteiket, és akár kivárásra is játszhatnak, de a kilépési szándékok Celsius bejelentéssel egybeeső megugrása miatt több elemző is óvatosságra intett.

Az ethereum stakingből való kilépés nem azonnal megy végbe, egy ethereum epoch (~6.5 perc) alatt 13 validátor tudja ezt megtenni, vagyis a 16 000 validátor 4-5 nap múlva, a jövő hét első felében juthat hozzá a lekötött kriptopénzhez. A 16 000 validátor egyidejű feloldása mai árfolyamon több mint egymiliárd dollár értékű ETH piacra lépését fogja jelenteni. Ez az ethereum teljes, 270 milliárd dolláros piaci részesedésének csak egy kis részét jelenti, rövidebb távon viszont nagyobb kilengéseket is előidézhet, ha a tulajdonosok mégis az eladás mellett döntenek.

Az ethereum árfolyama az elmúlt hónapban 2200 – 2300 dollár között ingadozott

A kilépési szándék összefügghet a Bitcoin ETF-el kapcsolatos hírekkel is. Források szerint a tőzsdefelügyelet a jövő héten engedélyt adhat az indulásra, arról viszont megoszlik a befektetők véleménye, hogy ez egy újabb emelkedést, vagy “sell the news” eseményként inkább visszaesést fog előidézni a kriptopiacon.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img