Bitcoinban kér váltságdíjat a román kórházakat megbénító hacker

spot_img

100 román kórház működését bénította meg az a zsarolóvírus, ami titkosította és hozzáférhetetlenné tette az érintett intézmények számítógépein tárolt adatokat. A vírust készítő hacker (csoport?) 3.5 bitcoin, vagyis kb. 60 millió forintos váltságdíjat kér a feloldó kulcsokért cserébe.

A Romániai Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság szerint az ország Hipokratész Információs Rendszerét használó kórházak közül 21-at érintett közvetlenül a támadás, további 79-et pedig lekapcsoltak a hálózatról, amíg meg nem bizonyosodnak a rendszereik biztonságáról.

A megtámadott intézmények között nem csak közellátásra, hanem sürgősségi esetekre, gyermekekre és onkológiai betegekre szakosodott intézmények is vannak.

Míg egyes helyeken offline továbbra is működőképesek a számítógépek, máshol nagyobb problémákat okoz a támadás. A hatóságok szerint a kórházak szerverein rendszeresen végeznek adatmentést, így van ahol csak 1-2-3 napnyi adathoz nem tudnak hozzáférni, máshol viszont 12 napnyi adat is elveszhetett, ami nehezítheti a betegek ellátását.

A hatóság az éjszakai órákban szakértőket küldött az érintett kórházakba, hogy felmérjék a támadás mértékét. A megfertőzött intézmények nevei és további információk ezen az oldalon érhetők el.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img