Blokklánc címek, eszközök és anonimitás – 2. rész

spot_img

Többrészes cikksorozatunk első részében megtudhattad, hogy melyek azok a nyilvános blokklánc címek, szót ejtettünk a különböző típusú kriptotárcákról, miért lehet fontos a nyilvános blokklánc címek kutatása és milyen eszközökkel ajánlott kutatni. A második epizódban kielemzünk egy nyilvános címet, lássuk hogyan történik mindez.  

Hogyan elemezzünk egy nyilvános címet?

A blokklánc azonosítása

Különböző blokkláncok különböző címformátumokkal rendelkeznek. Az Ethereum címek és tranzakciók nem olvashatóak a Bitcoin block explorerrel. Legfontosabb címformátumok, amelyekkel találkozhattál eddig:

A Bitcoin címek háromféle formátumban léteznek:
  • P2PKH (Pay To Public Key Hash) címek: ezek az eredeti Bitcoin címek és “1” számmal kezdődnek, majd egy sor alfanumerikus karakter követi őket, például: 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN.
  • P2SH (Pay To Script Hash) címek: ezek a címek “3” számmal kezdődnek, amelyet egy sor alfanumerikus karakter követ, például: 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy.
  • Bech32 címek: ezek a bitcoin címek legújabb típusa, és “bc1” kombinációval kezdődnek, amelyet egy sor kisbetűs alfanumerikus karakter követ, például: bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq.

Az Ethereum címek “0x”-el kezdődnek, amelyeket 40 hexadecimális karakter követ (0-9, a-f).

A Binance Smart Chain (BSC) címek azonosak az Ethereum címekkel, mivel a BSC kompatibilis az Ethereum Virtual Machine-al (EVM). A BSC címek is “0x”-el kezdődnek, amelyet egy hexadecimális karakterekből álló karakterlánc követ (0-9, a-f).

A Polygon és a Fantom hálózat is EVM kompatibilis, így a címek is “0x”-el kezdődnek, amelyet szintén egy hexadecimális karakterlánc követ (0-9, a-f).

Ha nem tudsz eligazodni a címek között és kíváncsi vagy melyik cím, melyik hálózaton található meg, illeszd be a blockchair oldalon található keresőbe és megmutatja neked, hogy melyik blokklánc hálózaton szerepel a cím.

Ha a keresett cím “0x” kombinációval kezdődik, akkor egyszerűen használd az Etherscan-t (vagy bármelyik EVM kompatibilis blokk felfedezőt), és kattints a “Multi Chain” opcióra. A legördülő menü megmutatja, hogy melyik EVM kompatibilis blokkláncban létezik az általad keresett cím.

A felhasználói tranzakciók azonosítása
Miért lehet fontos a felhasználói tranzakció kutatás?
  • Rosszindulatú tevékenységek azonosítása: a tranzakció kutatása segíthet a gyanús tevékenységek, például a csalás, a pénzmosás vagy más illegális tevékenységek azonosításában, ami pedig támogatja a pénzügyi bűncselekmények felderítését és megelőzését.
  • Tranzakciók nyomon követése: a digitális eszközök bizonyos szintű anonimitást biztosítanak. Az azonos vagy hasonló tranzakciók azonosítása, azonban ugyanahhoz a személyhez vezethetőek vissza, ami a nyomozás egyik pillére lehet.
  • Bizonyítékgyűjtés: jogi ügyekben a felhasználói tranzakciók azonosítása bizonyítékként szolgálhat, amely felhasználható a vádak bizonyítására.

Ha megvan a cím és megvan a blokklánc, nézd meg a tárca birtokában lévő tokeneket és mennyiségüket. Azok a tokenek, amelyeknek frissített profiljuk van a blokkolvasón, saját logót kapnak, ami így néz ki:

Az USDC frissített token profilja az Etherscan oldalán

A nem frissített, újonnan létrehozott tokenek nem rendelkeznek képpel és a blokkolvasón a közösségi adatok sem jelennek meg, vagyis nagyobb kockázatot jelentenek. Egy újonnan létrehozott token profilja, így néz ki:

Egy nem frissített, újonnan létrehozott token profilja az Etherscan szerint

Friss token esetében a fejlesztőknek kapcsolatba kell lépniük a blokkolvasó csapatával, hogy frissíteni tudják a token oldalát a közösségi oldalakra mutató linkekkel és a token logójával. Az ilyen nem frissített tokenek többségét a fejlesztők magukra hagyhatnak, és nagy a valószínűsége annak, hogy csalást, pénzmosást stb. szándékoznak elkövetni. 

Folytatjuk!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Blokklánc címek, eszközök és anonimitás – 1. rész

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img