Blokklánc címek, eszközök és anonimitás – 1. rész

spot_img

Kétrészes cikksorozatunk első részéből megtudhatod, hogy mik azok a nyilvános blokklánc címek, szót ejtünk a különböző típusú kriptotárcákról, miért lehet fontos a nyilvános blokklánc címek kutatása és milyen eszközökkel ajánlott kutatni. Lássuk a részleteket!

A tárcacím, akárcsak az otthoni cím, egy olyan irány, amely közvetlenül egy személy vagy egy entitás kriptopénz tárcájához vezet. Minden kriptopénz tárcához hozzá van rendelve egy vagy több tárcacím, amivel kriptopénzt lehet küldeni és fogadni.

Kriptotárca típusok

Hot, vagy forró pénztárca – könnyen hozzáférhetőek, közvetlenül az internethez kapcsolódnak és sokkal kényelmesebb mindennapi használatra. Az alábbi forró pénztárcákat különböztetjük meg:

  • asztali pénztárcák: ezek a tárca típusok közvetlenül webböngészőkből érhetők el, többnyire letölthető bővítmények segítségével
  • webalapú pénztárcák: az asztali tárcákhoz hasonlóan ezek is mobileszközre letölthető alkalmazások
  • mobil tárcák: az asztali tárcákhoz hasonlóan ezek is mobileszközre letölthető alkalmazások

Cold, vagy hideg pénztárca – kis mértékben hozzáférhető, nem kapcsolódik közvetlenül az internethez, és általában offline tárolják rajtuk a kriptovalutákat. Kevésbé kockázatos, mint a forró tárcák. Az alábbi forró pénztárcákat különböztetjük meg:

hardveres pénztárcák: ezek a legbiztonságosabbak az összes tárca típusok közül, továbbá mind a címeket, mind a privát kulcsokat is kezelik. A hardvertárcák csak akkor kapcsolódnak az internethez, amikor a felhasználó interakcióba lép egy alkalmazással vagy kriptovalutát küld, fogad

papírtárcák: ezeket teljesen offline tárolják egy darab papíron. A papírtárca általában csak egy QR-kód vagy egy privát kulcs (12 szó)

Miért fontos a nyilvános címek kutatása?

Átláthatóság és elszámoltathatóság: a nyilvános címek és tranzakciók bárki számára, bárhonnan nyíltan (lásd Tether havi jelentések) hozzáférhetők. A nyilvános blokkláncoknak nincs központi hatóságuk, mindent rögzítenek, a megerősített tranzakciók visszafordíthatatlanok.

Biztonsági elemzés: a nyilvános címek és tranzakcióik kutatása segíthet a rosszindulatú tevékenységek azonosításában. Mint ahogy a csalás, hackelés, pénzmosás által veszélyt jelentő címek is megjelölhetőek további vizsgálatra (lásd Binance együttműködése a hatóságokkal a terroristákkal szemben). Alapvető fontosságú a biztonság fenntartása és az egyének védelme a gyanús tevékenységektől.

Szabályozási megfelelés: a szabályozó hatóságok kutathatják a nyilvános címeket, hogy biztosítsák az AML és a KYC-követelményeknek való megfelelést. Ez magában foglalhatja bármilyen token és tranzakció mozgásának nyomon követését a blokkláncon.

Jogérvényesítés: a bűnüldöző szervek kutathatják a nyilvános címeket bármilyen illegális tevékenység, például pénzmosás, csalás stb. kivizsgálása érdekében. Ez azt jelenti, hogy több blokkláncon keresztül követik nyomon a pénzeszközöket, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek és azonosítsák a gyanús tevékenységekben résztvevő feleket.

Ajánlott otthoni kutatási eszközök

Bemutatunk néhány eszközt, amelyekkel érdemes lehet elkezdeni a nyilvános címek és tranzakciók kutatását, ezek mindegyike ingyenesen (is) használható és elérhető.

Ethtective

Az Ethtective valójában egy alternatív Ethereum explorer, amely vizualizálja a tranzakciókat és címeket.

Viszonylag ismeretlen, azonban az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja a tranzakciók vizualizálásának anélkül, hogy bármilyen alkalmazást le kellene tölteni vagy bejelentkezni. Teljesen működőképes webböngészőből. Sok más hasonló eszköz létezik a piacon, de ez az egyik legjobb és legegyszerűbb elemző oldal a kezdők számára. Hátránya, hogy csak az Ethereum láncon alapuló tranzakciók kutatására lehet használni. Évek óta létező oldalról van szó, ennek ellenére nem támogat más hálózatokat.

Előnyök:

  • ingyenes, nincs szükség regisztrációra
  • könnyen használható
  • közvetlen/közvetett korreláció keresése a pénztárcák között

Hátrányok:

  • csak Ethereum hálózaton elérhető
  • néha nem működik Firefox, Opera vagy Brave böngészők alatt
  • nincs lehetőség a kutatás eredményének a megosztására
  • nem tudja követni az NFT tranzakciókat
  • nem tudja címkézni a címeket és a tranzakciókat
Etherdrops

Az EtherDrops egy Telegram bot, amelyet a kriptovaluták és NFT-k piacának nyomon követésére terveztek. Fejlett eszközök egyedülálló kombinációját nyújtja az érmék, a tárcák, az NFT-k, a likviditási poolok és még sok más követéséhez.

Ha találtál egy olyan pénztárcát, amit figyelni, vagy kutatni szeretnél, akkor használhatod ezt az eszközt is. Ez egy egyszerű (talán az egyik leggyorsabb) ingyenesen használható tranzakciókövető alkalmazás, amely a telegramban is használható. Egyszerűen csak adj hozzá egy pénztárcát, nevezd el, és máris kutathatsz utána. Értesítést is küld, amint egy tranzakció sikeresen végbement (az ingyenes verzióval 1 órás késleltetési időszakkal számolj). Egyszerre több címet is nyomon tudsz követni.

Előnyök:

  • ingyenes, nincs szükség regisztrációra
  • szuper gyors és felhasználóbarát felület
  • támogatja az Ethereum, a Polygon, az Avalanche, a Fantom, az Optimism, a Base, a Pulsechain és a zkSYNC blokkláncokat

Hátrányok:

  • telegram fiókra van szükség a használatához
  • az ingyenes csomag csak maximum 20 pénztárcát támogat, maximum 100 értesítést kapsz óránként, minimum 1000 dollár értékű tranzakciót lehet vele figyeltetni
  • 1 órás késleltetési időszak tranzakciónként
Breadcrumbs

A Breadcrumbs.app nemcsak a blokklánc adatok rendszerezésével és vizualizálásával teszi hozzáférhetőbbé és fogyaszthatóbbá a kriptopénz közösség számára a blokklánc adatokat, hanem a kriptopénz címeket és tranzakciókat teszi érthetőbbé az attribúciós adatokkal együtt. Az attribúciós adatok segítenek értelmet adni a kripto címeknek azáltal, hogy azonosítják, ki a címek tulajdonosa és mi a funkciója az adott kripto címnek.

Előnyök:

  • ingyenes használat
  • megmutatja az NFT tranzakciókat
  • a gyökércímhez tartozó pénztárca címek megtekintése (akár 100 db)
  • lehetőség a kutatás megosztására és mentésére
  • lehetőség címkék hozzáadására bármely címhez
  • előre címkézett címek
  • támogatja az Ethereum, a Bitcoin, a Polygon, a Solana, a Ronin, és a Tron hálózatokat is

Hátrányok:

  • regisztráció szükséges a legtöbb funkcióhoz

Folytatjuk!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img