Tether: jövőre havonta fog igazolásokat kiadni a tartalékok összetételéről

spot_img

A stabilcoin kibocsátója nemrégiben közölte, hogy havonta fog igazolásokat kiadni tartalékairól, gyakrabban, mint ahogyan azt a New York-i Főügyészséggel kötött 2021-es megállapodás előírja.

Annak a felülvizsgálata, hogy pontosan mi áll az USDT mögött, a Wall Street Journal jelentése szerint még “valószínűleg hónapokat” kell várni.

A vállalat az alapos könyvvizsgálattól külön, negyedévente tesz közzé igazolásokat, ahogyan azt a New York-i Főügyészséggel kötött 2021-es jogi egyezség előírja. A múlt hónap elején egy új könyvelőcéget, a BDO Italia-t bízta meg a Tether, hogy a jövő év elejétől kezdődően havi rendszerességgel adjanak ki igazolásokat a tartalékok összetételéről.

A világ legnagyobb piaci kapitalizációjú stabilcoinja különböző tartalékokból áll. Június 30-án a Tether és leányvállalatai nagyjából 66,4 milliárd dolláros eszközállománnyal és 66,2 milliárd dolláros kötelezettséggel rendelkezett a BDO legfrissebb jelentése szerint.

Ezek közé tartoznak többek között a készpénz és azzal egyenértékű állományok, hitelek, vállalati kötvények és digitális eszközök. Az USDT tartalékai között szerepelnek a kereskedelmi papírokon keresztül fedezetlen adósságok is, amelyek a honlapja szerint több mint 15%-ot tesznek ki.

A BDO a hónap elején megerősítette, hogy a kibocsátó az előző negyedévhez képest több mint 58%-kal, 20 milliárd dollárról 8,5 milliárd dollárra csökkentette kereskedelmi papírjainak állományát. A Tether ezt a számot nullára kívánja redukálni.

Több évig senki sem tudta biztosan, hogy pontosan milyen tartalékok fedezik az USDT-t, többször került már kereszttűzbe a kibocsátó állításainak valóságtartalma miatt.

A Tether 66,4 milliárd dolláros vagyonából mintegy 28,5 milliárd dollárt amerikai kincstárjegyekben, további 6,8 milliárd dollárt pedig pénzpiaci alapokban tart a 8,5 milliárd dolláros kereskedelmi papírokon felül. 

Nagyjából 5,4 milliárd dollár található készpénzben és bankbetétekben, 397 ezer dollár nem amerikai kincstárjegyekben, 3,4 milliárd dollár vállalati kötvényekben, alapokban és nemesfémekben, míg 4,4 milliárd dollár fedezetlen hitelekben – áll a jelentésben.

Több mint 5,5 milliárd dollár az átláthatatlan “egyéb befektetések” kategóriába tartozik, amelyről egy alapos könyvvizsgálat után remélhetőleg nagyobb átláthatóság fog kiderülni.

A 2021-es, New York-i Főügyészséggel kötött egyezség arra kötelezi a Tether-t, hogy közzétegye negyedéves jelentéseit. Ezek az igazolások – ellentétben az alaposabb könyvvizsgálattal – csak a Tether saját maga által táblázatba foglalt mérlegének pontosságát garantálják a könyvelő cég jelentésének időpontjában.

Ezzel ellentétben a Circle már most havonta ad ki igazolásokat tartalékairól, amelyeket a Grant Thornton LLP hagy jóvá.

Egyes elemzők és a Wall Street Journal egyik cikke is arra világít rá, hogy a Tether mérlege olyan helyzetben van, hogy tartalékeszközeinek 0,3%-os értékcsökkenése „technikailag fizetésképtelenné teheti a Tethert”.

Paolo Ardoino a Tether technológiai igazgatója erre ezt válaszolta:

“Nem hiszem, hogy mi vagyunk a rendszerszintű kockázat a kripto ökoszisztémában.”

Ardoino arra is rámutatott, hogy a cégnek nem volt gondja a legutóbbi 7 milliárd dolláros beváltással sem, ami 24 óra alatt következett be a legutóbbi kriptopiaci összeomlás során.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance és az FTX szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

A fiat tartalékkal fedezett stabilcoinok jelentősége

/blockworks, yellowblock, wall street journal, tether

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img