Adócsalással vádolják az egyik legnagyobb bitcoin befektetőt

spot_img

Adócsalással vádolták meg a 2020-21-es kripto emelkedés egyik jelképes alakjának számító Michael Saylort.

Michael Saylor és az általa vezetett tech cég, a MicroStrategy komoly szerepet töltöttek be a bitcoin utolsó emelkedő trendjének megalapozásában. A MicroStrategy volt az első olyan amerikai tőzsdéken is jegyzett hagyományos ipari vállalat, ami 2020 augusztusában nyíltan felvállalta, hogy befektetési célú bitcoin vásárlásba kezdett. Ezzel egy 13 éve tabunak számító falat sikerült ledönteniük, lépésüket pedig nem sokkal később számos más cég, pénzintézet és nagy média visszhangot kiváltva a Tesla is követte.

A Microstrategy azóta a világ egyik legnagyobb bitcoin tulajdonosává nőtte ki magát. Bevételeikből, korábbi készpénzes megtakarításaikból, valamint a piacról felvett hiteleikből eddig 129 699 BTC-t vásároltak, ami jelenleg 2.5 milliárd dollárt, a tavaly novemberi csúcson pedig közel 9 milliárd dollárt ért.

A BTC vásárlások mellett a céget vezető Saylor egyfajta hittérítő szerepet is vállalt. Számtalan YouTube-on is elérhető interjúban és vitában fejtette ki véleményét arról, hogy miért a bitcoint tartja korunk legjobb befektetésének.

Az egyik ilyen beszélgetésben tett kijelentése okozhat most neki problémát, a washingtoni főügyész ugyanis adócsalás vádjával perelte be a szónokot.

A vád szerint Saylor lakhelye hivatalosan ugyan Floridában van bejelentve, de életvitelszerűen nem ott, hanem Washingtonban tartózkodik, ahol viszont soha nem fizetett adót. (A törvények szerint ott kell adózni, ahol az év legtöbb napját tölti el valaki.)  Az ügyész szerint Saylor adóelkerülés céljából tesz úgy, mintha máshol lakna, amivel több mint 100 millió dollárnyi jutalék befizetését kerülhette el.

A vádirat kitér arra is, hogy Saylor adóelkerülésre buzdított másokat a nyilatkozataival, aminek kapcsán az alábbi interjúrészletet is kiemelték:

“Végső soron megbaszhatják magukat. Csak meg kell jegyezned a tárcádhoz tartozó seed jelszót, aztán ha megkérdezik, hogy hol a bitcoinod, csak annyit kell mondanod, hogy már nem férek hozzá, mert a tárcám csónakázás közben beleesett a vízbe. Ha rád akarnak szállni, csak annyit kell mondanod, hogy bocs de elvesztettem a hozzáférésem. Na ezt adóztassák meg.”

(*) Egy bitcoin tárcához való hozzáférés a 12-24 szavas jelszó ismeretében bármikor helyreállítható, még akkor is, ha maga az eszköz fizikailag megsemmisült.

Úgy tűnik, hogy az ügyész szaván fogta és tényleg meg akarja adóztatni Saylor-t. A kripto piac egyik kirakatemeberével szembeni eljárás egyes elemzők szerint a Microstrategy-t is nyomás alá helyezheti és bitcoinjainak eladására kényszerítheti. Saylor ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, hogy nagyon alacsony (~4000 dollár körüli) bitcoin árfolyamra lenne szükség ahhoz, hogy az általuk felvett hitelek miatt a következő 1-2 évben eladásokra kényszerüljenek, de még akkor is megtehetnék, hogy a cég tulajdonában lévő további értéktárgyakkal, ingatlanokkal, stb. finanszírozzák újra a kölcsöneiket.

A Saylor-per alighanem a következő hónapok egyik felkapott témája lesz, aminek fejleményeire később mi is visszatérünk.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img