Magára talált a Tether

spot_img

A legnagyobb piaci kapitalizációjú stabilcoin, az USDT, körülbelül július 20-a óta visszanyerte az amerikai dollárhoz való kötöttséget. A peg-et május második hetében vesztette el a TerraUSD (UST) összeomlásakor.

A Terra UST, a világ akkori harmadik legnagyobb stabilcoinja május 12-én kezdett el zuhanni, ami pánikszerű eladásokat váltott ki többi dollárhoz kötött kriptopénznél, így az USDT-nél is. Az USDT árfolyama ezt követően egyes tőzsdéken 0,92 dollárig esett, júniusban pedig átlagosan 0,99 dollár körül mozgott.

(forrás: CoinMarketCap)

A Tether piaci kapitalizációja két hónap alatt 16 milliárd dollárral, 65 milliárd dollárra csökkent, a nagyarányú visszaváltásoknak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy az USDT mögött álló vállalat, a Tether az UST összeomlását követően több milliárd dollárnyi visszaváltást bonyolított le. 

Egyes elemzők úgy vélik, hogy a Tether a volatilis időszak alatt átment a kriptopiac stressztesztjén, ellenállt a nagyfokú visszaváltási rohamnak. 

“Az elmúlt két hónap egyértelműen stresszteszt volt a stabilcoinok számára az UST összeomlását és az USDT piaci kapitalizációjának zsugorodását követően. A Tether bebizonyította, hogy képes feldolgozni a több milliárdos visszaváltásokat, annak ellenére, hogy a tartalékok összetételével kapcsolatban továbbra is kérdések merülnek fel – mondta Clara Medalie, a Kaiko kutatási igazgatója.”

A Tether-t szinte folyamatosan kritizálják a stabilcoin mögött álló eszközök átláthatatlansága miatt. A Tether már régóta azt állítja, hogy az USDT mindig 100%-ban eszközökkel fedezett stabilcoin.

Májusban a Tether Ltd. közzétette az MHA Cayman független könyvelő cég által kiállított igazolást, amely szerint a vállalat 39,2 milliárd dollárt tartott állampapírokban, 4,1 milliárd dollár bankbetétekben, 6,7 milliárd dollár pénzpiaci alapokban és 3,1 milliárd dollár fedezett hitelekben. Az USDT-be vetett bizalom esetleges elvesztése a JPMorgan szerint valószínűleg súlyos likviditási sokkot okozna a kriptopiacon.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

A fiat tartalékkal fedezett stabilcoinok jelentősége

/binance, tether/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img