Inflációs zűrzavar és MI innováció: kilengések a kripto piacon

spot_img

A hagyományos és kripto piacokon is nagy kikengésekhez vezetett a tegnapi amerikai inflációs (CPI) bejelentés (3.2%), ami a 3. egymást követő hónapban volt magasabb az elemzők várakozásainál és a 35. egymást követő hónapban volt nagyobb 3%-nál, jóval meghaladva a pénzügyi döntéshozók által kitűzött 2%-os célértéket.

A CPI közzététele az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntő ülése miatt kapott nagyobb figyelmet. Ezt a kamatdöntést még két fontosabb piaci esemény fogja megelőzni. Az egyik a holnap délután érkező másik inflációs adat (PPI), ami szintén nagyobb ingadozásokat idézhet elő.

A másik az úgynevezett Quad Witching Friday, amire egy évben négyszer, március, június, szeptember és december harmadik péntekén kerül sor. Ilyenkor a hagyományos piacokat domináló opciós és határidős szerződések több típusa is egyszerre jár le, vagyis rengeteg befektető pozíciója záródik, ami nagyobb portfólió átalakításokat és pénzmozgásokat idézhet elő.

Mivel az utolsó Quad Witching óta a bitcoin is hozzáférhető termék lett a hagyományos tőzsdék kínálatában, illetve jelenleg is az amerikai tőzsdefelügyelet döntésére várunk, hogy az ethereum is bekerülhet-e ebbe a körbe, a kriptók kapcsán is érdekes lehet megfigyelni az esemény kiementelét, és hogy a befektetők elkezdenek-e nagyobb méretekben spekulálni a BTC vagy ETH árfolyamára.

A bitcoin árfolyama kedden a 68 500 – 72 000 dollár közötti régiót járta be, a legnagyobb kilengést délután, a már említett CPI bejelentés után lehetett tapasztalni. Ennek során éppen a 2021-es csúcsnak számító 69 000 dolláros szintet tesztelte vissza az árfolyam. Az innen való ismételt elrugaszkodás kedvező előjel lehet, a befektetők egyelőre jó vételi lehetőséget láttak az ide való visszatérésben.

A bitcoin árfolyama márciusban

A hagyományos piacok is hasonló táncot jártak, a délutáni megingást emelkedés követte. Ezen a téren kiemelten fontos most az Nvidia viselkedése. A mesterséges intelligencia láz legfőbb szereplője az elmúlt hónapokban szinte egymaga húzza felfelé a piacok számára iránymutató SP500 indexet. Az Nvidia részvények értéke az év eleje óta megduplázódott.

Az Nvidia közel jár ahhoz, hogy átvegye az Apple-től a második helyet a világ legnagyobb piaci részedessel rendelkező vállalatainak rangsorában.

A világ legnagyobb piaci értékkel (Market Cap) rendelkező vállalatai-

Mivel jövő hét hétfő és csütörtök között kerül megrendezésre az Nvidia eddigi legnagyobb mesterséges intelligencia konferenciája, meglehet, hogy az itt várt bejelentések és várakozások kapcsán tovább emelkednek és sikerül lehagyniuk az almás céget.

Ez az esemény a mesterséges intelligenciák fejlesztéséhez köthető kripto coinok számára is meghatározó lehet. A leginkább érintett a Render (RNDR), aminek alapítója jövő hét szerdán egy 50 perces előadást fog tartani az Nvidia rendezvényén. A közösségi oldalakon sok Render tulajdonos reménykedik abban, hogy a vezető kihasználja a rá irányuló figyelmet és a színpadon egy fontos bejelentést tesz majd a projekt jövőjével kapcsolatban.

A mai nap főleg az ethereum és a blokkláncán futó L2 hálózatok kaphatnak nagyobb figyelmet. A szerda délután 3 óra környékén élesedő Dencun frissítés miatt a fő hálózaton kisebb, az L2 hálózatokon viszont jelentős mértékben csökkenhetnek a tranzakciós költségek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Március közepén jön a következő Ethereum frissítés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img