Félresikerült spekuláció okozhatta a hétvégi bitcoin korrekciót

spot_img

A hétvégén további bitcoin korrekcióra került sor, az árfolyam a pénteken és szombaton a 70 000 dolláros régióból 64 500 dollárig esett vissza. Iparági pletykák szerint az esést egy félresikerült kereskedési ügylet, egy úgynevezett “pair trade” okozhata.

A pair trade lényege, hogy valaki két különböző, de valamilyen szinten mégis kapcsolódó kereskedési eszközön nyit egyszerre egymással ellentétes irányú, esésre és emelkedésre is játszó kereskedési pozíciót, abban a reményben, hogy az egyiken nagyobb profitot ér majd el, mint amekkora vesztesége lesz a másik páron. Ennek a “semleges”, egyszerre két irányba is játszó stratégiának a lényege a kockázatcsökkentés és a lehetséges veszteségek minimalizálása.

A kérdéses pair trade egy Microstrategy short és egy bitcoin long lehetett.

A Microstrategy az első amerikai vállalat, ami 2020 óta bitcoin vásárlásra fordítja a bevételeit, sőt, már több milliárd dolláros kölcsönt vett fel, hogy azokkal is növelhesse a bitcoin kitettségét.

Amíg nem voltak Bitcoin ETF-ek, sok intézményes szereplő szerezhetett úgy bitcoin kitettséget, hogy Microstrategy részvényt vásárolt, a vállalat értékét ugyanis egyre nagyobb részben kezdte kitenni a céges megtakarítások között feltüntetett bitcoin mennyiség, vagyis közvetve, de rajtuk keresztül is lehetett spekulálni a kripto piac növekedésére.

A Microstrategy jelenleg több mint 200 000 bitcoinnal rendelkezik, ami mai árfolyamon 14 milliárd dollárt ér.

A cég “valós üzleti” értéke, ami a hagyományos szoftver bizniszéből származó bevételeiből és egyéb eszközeiből ered, becslések szerint nagyjából 2.5 milliárd dollár lehet, míg a “hivatalosan jegyzett” piaci részesedése, amire a fentieken túl rárakódik még a “spekulációs prémium” is, 30 milliárd dollár.

Bizonyos értelemben tehát a vállalat eléggé túlértékelt és a valós értékénél tízszer magasabb árfolyamon kereskedik. Emiatt egyre többen spekuláltak arra, hogy a Bitcoin ETF-ek januári indulása után már nem lesz annyira népszerű választás a bitcoin kitettség megszerzésére, mint egy ETF-en keresztüli bitcoin vásárlás. A Microstrategy részvények ára az elmélet szerint csökkenhet, még akkor is, ha a bitcoin árfolyama tovább emelkedik.

A Microstrategy részvények értéke viszont nem omlott össze. Bár az évet egy korrekcióval kezdte, a vállalat papírja továbbra is keresett, árfolyama a Bitcoin ETF-ek indulása óta a háromszorosára növekedett.

Források szerint pénteken egy Microstrategy-t milliárd dolláros tételben shortoló cég dönthetett úgy, hogy zárja a részvények bedőlésére spekuláló pozícióját, aminek hozadékaként hétvégén az azzal ellentétes irányban megnyitott bitcoin longtól is meg kellett szabadulnia, így ennek a tételnek az eladása is közrejátszhatott a hétvégi korrekcióban.

Mindemellett fontos szerepe lehetett az elmúlt napok gazdasági eseményeinek is, amelyek már ezt megelőzően is visszafogták a 74 000 dolláros rekordot beállító bitcoin lendületét.

A múlt héten bejelentett amerikai inflációs statisztikák kedden és csütörtökön is nagy kilengéseket idéztek elő, amik alapján a most szerda este (20:00-21:00) esedékes jegybanki kamatdöntés után is nagy mozgásokra számíthatunk.

Mind a két inflációs adat romló tendenciákat jelzett, ami azt jelentheti, hogy a jegybank még nem kezdhet bele a sok befektető által várt alapkamat csökkentésbe. Az év eleji statisztikák alapján mindenki azt hitte, hogy ez a folyamat már most, márciusban elkezdődhet, de a befektetők szerint jelenleg már csak 2% az esélye, hogy most, és 6.4% az esélye, hogy talán a következő, májusi kamatdöntésnél kerül sor az első csökkentésre.

A magas dollár kamatok sok nehézséget jelentenek a gazdaságnak, drágábbá teszik a hitelfelvételt és ezáltal a fejlődésbe való befektetést. Bár az USA eddig jól tartotta magát, egyre több helyi nagyvállalat jelent be komolyabb leépítéseket, amivel elkezdtek megjelenni azok a repedések, amelyek egyes szakértők szerint akár egy gazdasági válság előjelei is lehetnek. Sokan várják, hogy a jegybank kamatcsökkentéssel enyhít a helyzeten, de az ismét növekvő infláció miatt a szervezet ezt egyelőre valószínűleg még nem teszi meg.

A magas kamatszint hosszabb távon tehát a nagyvállalatok növekedésére, és azok részvényein keresztül a tőzsdékre is negatív hatást gyakorolhat, ezért sok befektető figyelheti majd a szerda esti bejelentést, illetve az utána következő sajtótájékoztatót, hogy többet is megtudjon a jegybank jövőbeli terveiről. Ez lehet a hét legfontosabb gazdasági eseménye, ami a Bitcoin ETF-eken keresztül egyre jobban összefonódó hagyományos és kripto piacok miatt a bitcoin árfolyamát is megmozgathatja.

A héten kerül megrendezésre a már múlt héten is említett Nvidia AI konferencia, ahol szerdán a Render (RNDR) token vezetője tart majd előadást.

A Render árfolyama a múlt heti oldalazás után tegnap újabb rekordot döntött, ami arra utal, hogy sokan várnak valami nagy bejelentést az igazgatótól. Mint minden ilyen eseménynél, a túlzó várakozások komolyabb visszaeséshez is vezethetnek, ha viszont tényleg egy meglepetéssel készül a vezető, a RNDR akár újabb rekordot is beállíthat.

A Render mellett a Near Protocol vezetője is részt fog venni a konferencián, de ő “csak” egy panelbeszélgetés egyik vendége lesz, nem önállóan lép a főszínpadra.

A Near Protocol árfolyama a múlt héten szintén emelkedni tudott és ma hajnalig a péntek-szombati visszaesés során elszenvedett veszteség nagy részét is gyorsan visszahozta.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Március 18-24.: Magyarország első kripto és blokklánc közösségi hete

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img