10 kezdőhiba, amit könnyen elkerülhetsz a kripto-piacon

spot_img

Ebben az anyagban bemutatunk 10 hibát, amit sok kezdő befektető elkövet a kriptopénzek piacán!

Azért érdemes ezekről tudnod, hogy mindet elkerülhesd, a piac egyre szebben fejlődik, érdemes okosan kihasználnod a lehetőségeket!

Ha végigolvasod, azt is megtudhatod, én melyik hibát követtem el ezek közül!

A kriptopénzek piacán a kezdők gyakran elkövetett hibái sokszor az alábbi típusúak lehetnek:

  1. A megfelelő kutatás, vagyis a DYOR hiánya.

Sok kezdő befektető ugrik bele a kripto-vásárlásba anélkül, hogy alaposan megismerné az adott coint vagy tokent, annak technológiáját, piaci pozícióját és a mögötte álló csapatot.

Nem lehet elég alaposan utánajárni egy kriptopénznek! Persze azt is tudnod kell, hogy milyen szempontok szerint kell felmérned és értékelned egy kriptopénzt, erről már sokat beszéltünk a Kripto Akadémián. 

Ha nem nézel kellően a mélyére egy projektnek, akkor bizony kellemetlen meglepetések érhetnek, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet megtudd egy projektről!

-Nézd a közösségi média felüeteiket!

-Olvasd el a bemutatkozó oldalukat és a White Paper is!

-A LinkedIn-en, és más felületeken is tudj meg a lehető legtöbbet a csapattagokról!

-Értsd meg a fundamentumot!

-Tekintsd át a partnerkör!

Kritikus ránézned a korábbi árfolyam-mozgásaira is, ha olyasmit vársz tőle, amit a historikus árfolyamgörbe alapján lehetetlen elérnie, akkor hiába vársz! De erről bővebben majd egy másik videóban.

  1. Túlzott befektetés

Sokan több pénzt fektetnek be, mint amennyit megengedhetnek maguknak, hogy elveszítsék, ami pénzügyi nehézségekhez vezethet, ha a piacok hirtelen fordulnak. Márpedig ha van valami a kriptopénzek piacán, ami bármikor megtörténhet, az a hirtelen, jelentős korrekció.

Csak annyi pénzt kockáztass a kriptopénzek piacán, aminek az elvesztését gond nélkül el tudod viselni!

Gondold át és tervezd meg alaposan, hogy mennyi pénzt tudsz, és mennyit vagy hajlandó kockáztatni ezen a területen! Ne ess bele abba a hibába, hogy azt gondold, amit itt befektetsz, az majd úgyis búsásan megtérül, mert ez egyáltalán nem biztos, hogy tényleg így lesz!

  1. A FOMO (a kimaradástól való félelem) hatása alatt történő vásárlás

Amikor a befektetők, vagyis az érdeklődők azt látják, hogy egy coin ára üstökös-szerűen, gyakran hajlamosak ésszerűtlenül, hirtelen beszállni, attól tartva, hogy lemaradnak a nagy nyereségről, ami gyakran a csúcson történő vásárláshoz vezet.

Ilyenkor jellemzően nem, vagy alig keresnek a FOMO hatása alatt cselekvő befektetők, a kapkodás pedig sokszor direkt veszteséget is okoz. Hiszen a hirtelen, robbanásszerűen emelkedő kriptopénzek árfolyama bármikor összeomolhat. Ne engedd, hogy a FOMO határozza meg a döntéseid!

Ráadásul a FOMO hatása alatt sokan arra is hajlamosak, hogy hátat fordítsanak egy befektetésnek, kivegyék a tőkéjüket, majd betegyék az új kiszemeltbe. Ez több szinten is hibás lépés, hiszen mindennél fontosabb, hogy kitartsunk a már meglévő befektetéseink mellett egy bikapiacon!

Ha a leírásban szereplő linken keresztül regisztrálsz, 7% bónuszt kapsz minden depozit után!

  1. Hiányzó biztonsági lépések: 

Sokan nem tesznek eleget a biztonság érdekében, és ez óriási, gyakran végzetes hiba. A következő alapvetésekre kell odafigyelned:

-Kellően erős, kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat egyaránt tartalmazó jelszó.

-A kétlépcsős azonosítás használata.

-A passphrase gondos, lehetőleg offline elhelyezése.

Illetve sokan azt a hibát is elkövetik, hogy valamelyik kriptotőzsdén tartják a készleteiket, ez sem ajánlott, sokkal biztonságosabb egy tárca!

  1. A diverzifikáció hiánya: 

A portfólió túlzott koncentrálása egy, vagy néhány kriptopénzre növelheti a veszteség kockázatát, ha ezek az coinok, tokenek rosszul teljesítenek.

Érdemes diverzifikálni, legalább 4-5 különböző projektbe fektetni a veszteség elkerülése érdekében. De erre még mindjárt visszatérünk!

  1. Impulzív kereskedés: 

Sokaknak az olyan érzelmek, mint a félelem és a kapzsiság vezérlik a döntéseiket, nem pedig a racionalitás és a hosszú távú stratégia.

Ez könnyen vezet hibákhoz, a hibák pedig veszteséget hoznak. Egy sikeres befektető minden helyzetben hideg fejjel gondolkodik, nem követi el az a hibát, hogy megengedi az érzéseinek, hogy átvegyék az irányítást a döntései felett!

  1. A piaci trendek és jelzések figyelmen kívül hagyása: 

Sokan nem követik vagy értelmezik helyesen a piaci trendeket és technikai jelzéseket, pontosan ez az, amiért érdemes feliratkoznod, hiszen a trendek elemzésével, és technikai analízissel is foglalkozunk!

  1. Túlzottan bonyolult stratégiák alkalmazása: 

Komplex kereskedési stratégiák használata, amelyeket nem értenek teljesen, ami zavarhoz és potenciális veszteségekhez vezethet. A kereskedés, de a hosszútávú HODL sem magától értetődő, a legjobb, ha kezdőként a lehető legegyszerűbb stratgéiát alkalmazod. A bikapiac lehető legkorábbi szakaszában érdemes beszállnod, majd a ciklus bikapiac részének végén kiszállnod.

Tudom, ezt könnyű mondani, de a Kripto Akadémia pont abban tud segíteni, hogy reálisan felmérhesd, éppen hol járunk a piac adott ciklusán belül!

  1. A hírek és a közösségi média túlzott figyelése: 

Sokan túlzottan támaszkodnak a spekulatív és gyakran megalapozatlan információkra a döntéseik meghozatalakor. Informálódni, a híreket követni természetesen fontos, és kell is, viszont a kezdők gyakran túl nagy, legalábbis némiképp eltúlzott jelentőséget tulajdonítanak a piacon megjelenő híreknek.

Erre a piacra is jellemző természetesen, hogy hatnak rá a világ történései, a COVID-pánik például a kriptopénzeket is összedöntötte anno. Viszont ez a terület sok éves tapasztalat alapján jellemzően inkább a “saját feje után megy”, vagyis a belső mozgatórugóinak nagyobb jelentősége van, mint a híreknek, legyenek azok akár “külvilági”, akár kripto-specifikus hírek. Ilyen belső mechanizmusok a felezés, az egyes projektek fundamentumai, a technológiai újítások és eredmények, egyebek.

  1. Hosszú távú perspektíva hiánya: 

Sokan rövid a távú nyereségre hajtanak, ahelyett, hogy hosszú távú befektetési célokat tűznének ki, amivel elkerülhetnék a piaci volatilitás okozta pánik-eladásokat. Legyen cél árad minden befektetésed kapcsán és tartsd is magad hozzá! Fontos azonban, hogy ezek a célárak megalapozott, realisztikus értékek legyenek! Hogy hogyan határozhatsz meg realisztikus célárakat a múltbéli teljesítmény alapján, arról majd máskor, itt legyen elég annyi, hogy a teljes készletet szorozd meg a kitűzött céláraddal, nézd meg, hogy az így kapott market cap hogyan viszonyul az aktuális market cap-hez, azt is, hogy hogyan aránylik a piac vezető projektjeinek market cap-jéhez, ebben kell reálisnak lenned!

És akkor lássuk, én melyik hibát követtem el ezek közül: nem foglalkoztam a diverzifikációval, ennek sok éve, amikor elkezdtem ezzel a területtel foglalkozni meg is lett a böjtje! Viszont ma már azt is tudom, hogy a diverzifikáció hiánya legalább akkor ahiba, mint a túlzott diverzifikáció, hiszen ha túlságosan szétaprózzuk a portfóliónkat, az sem visz előre! Az én javaslatom az, hogy maximum 5 coinba-tokenbe fektessünk, és ebből az egyik tegye ki a portfóliónk nagyjából 75%-át. Így megvan minden előny, adott a diverzifikáció nyújtotta biztonság, és az egy nagy kasza lehetősége is!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img