Gyorstalpaló az Ethereum blokkláncfelfedezőhöz

spot_img

A blokkláncfelfedezők az egyik legfontosabb eszközei a kripto felhasználóknak. Online felületet biztosítanak a blokklánc adatok kereséséhez, lehetővé teszik a tranzakciókkal, címekkel, blokkokkal, díjakkal kapcsolatos adatok lekérdezését. Minden egyes blokkláncfelfedező egy adott blokkláncról szolgáltat adatokat, és a benne foglalt információk típusa az általa kiszolgált blokklánc architektúrájától függően változik.

Miért fontosak a blokkláncfelfedezők?

A blokkláncfelfedezők szükséges információkat nyújtanak a tranzakciókról, címekről, blokkokról, tokenekről, intelligens szerződésekről (smart contract) és egyebekről. Szemléltetésképpen, gondoljunk egy hipotetikus forgatókönyvre: képzeljük el, hogy valahányszor pénzt küldünk valakinek, az nyilvánosan tárolódik, bárki megtekintheti és nyomon követheti a pénzmozgást.

Hogyan segítenek a blokkfelfedezők a nyomozásban?
  1. Tranzakciók nyomon követése
  • Címek azonosítása: a tranzakciók elemzése segíthet ugyanazon szervezet által működtetett más címek azonosításában.
  • A pénz követése: a címek közötti pénzmozgások nyomon követése különböző tőzsdékre, okosszerződésekre, entitásokra és különböző láncokra.
  1. Tranzakciós minták elemzése
  • Gyanús tevékenységek azonosítása: lehetnek nagy mennyiségű átutalások, azonos vagy szinte azonos tranzakciók számos címre, gyors pénzmozgás.
  • Címek csoportosítása (clustering): a tranzakciós minták elemzése szintén hasznos lehet az azonos szervezetekhez kapcsolódó többi cím azonosításához.
  • Időzítéselemzés: a nap bizonyos órái közötti tranzakciók jelezhetik, hogy a felhasználó melyik időzónában tartózkodik, ami a nyomozás során az országok leszűkítéséhez is vezethet.
  1. A felhasználói tevékenység kutatása
  • A decentralizált alkalmazásokkal (Dapps) való interakció azonosítása: számos blokklánc támogatja a dappokat. Annak a kutatása, hogy a felhasználó mely dappokkal lépett kapcsolatba, betekintést nyújthat az érdeklődésébe és a tevékenységi köreibe.
  • A token értékesítésekben való részvétel azonosítása: ez is jelezheti a felhasználó érdeklődését, preferenciáját és stratégiáját.
  • Okosszerződésekkel (smart contract) kapcsolatos interakciók azonosítása: további betekintést nyújthat a felhasználó érdeklődésébe és tevékenységébe.
Főbb jellemzők

Tranzakciók: bármely címhez kapcsolódó tranzakciók előzményei megtekinthetőek. Négyféle tranzakciótípus létezik: normál, belső, token és NFT átutalás.

Normál tranzakció: az Etherscan ezeket “Transactions” néven jelöli. Megtekintheted az összes bejövő és kimenő átutalást külső (közönséges) címek között és az okosszerződések segítségével hívott funkciókat.

Belső (internal) tranzakció: ezek az átutalások okosszerződéseken keresztül történnek. Ilyen tranzakció például a likviditás eltávolítása, díjak beszedése, tőzsdéről érkező natív token beutalás, stb.

 

Token tranzakció: bármilyen token címekre vagy okosszerződésekre történő átutalása. Ilyen tranzakció például a csomagolt ETH (WETH) vagy stablecoinok átutalása (jelen esetben ERC20 tokenek).

NFT tranzakció: bármely NFT tokenhez kapcsolódó tranzakció (jelen esetben ERC721, ERC1155, ERC404).

Tranzakció állapota

Függő (pending) tranzakció: az alábbi képen egy függőben lévő tranzakció látható. Az ok, amiért még 14 nap után sem erősítették meg, minden bizonnyal az, hogy a hívó (aki a tranzakciót elküldte) nagyon kis mennyiségű gas-t (a gas a blokkláncon történő tranzakciók lebonyolításához vagy szerződések végrehajtásához szükséges díjat jelenti.) használt. Ez a felhasználó nem tud több átutalást végrehajtani addig, amíg ez a tranzakció törlésre vagy megerősítésre nem kerül.

Sikertelen (failed) tranzakció: ez több okból is történhet, a leggyakoribb esetek, amikor a token szerződés (contract) zárolt, szüneteltetve van, vagy a feladónak nincs elegendő token egyenlege, amit el szeretne adni.

Törölt (cancelled) tranzakció: a cím tulajdonosa bármikor lemondhatja az átutalást, mielőtt a tranzakció megerősítésre kerülne.

Megerősített (confirmed) tranzakció: ezeket a tranzakciókat nem lehet visszafordítani vagy törölni.

Blokkláncfelfedezők különböző típusai

Minden blokkláncnak megvan a saját blokkfelfedezője. A legismertebb láncok és felfedezőik:

Vannak olyan weboldalak, amelyek több különböző láncok számára kínálnak „all-in-one” szkennereket, néhány a legnevesebb szkennerek közül:

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Blokklánc címek, eszközök és anonimitás – 3. rész

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img