RWA, a legígéretesebb kripto-narratíva?

spot_img

Ebben az anyagban bemutatjuk a kripto-világ egyik legizgalmasabb narratíváját, a Real World Assets témáját!

Azért érdemes képbe kerülnöd, mert a bikapiac javában zajlik, ez pedig az egyik legfelkapottabb narratívája!

Ha végigolvasod, figyelmedbe ajánlunk néhány konkrét projektet is ebből a narratívából!

Mi az az RWA?

Az RWA, azaz a “valós világbeli vagyontárgyak”, a blokklánc technológia segítségével létrehozott digitális tokenek, amelyek a fizikai világban megtalálható, vagy hagyományos pénzügyi eszközök digitális megfelelői. Ide tartoznak például az ingatlanok, nemesfémek és árucikkek, valamint a pénzügyi eszközök, mint a valuták, államkötvények és részvények, vagyis azok tokenizált, digitális formái.

A blokklánc-technológia alkalmazása a valós világbeli vagyontárgyak tokenizációjában a kripto-ipar egyik legígéretesebb területe, amely a Világgazdasági Fórum tanulmánya szerint akár több billió dolláros piacot is megszólíthat, pontosabban megteremthet. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy szinte minden értékkel rendelkező eszközt digitális tokenek formájában reprezentáljunk a, pontosabban _egy_ blokkláncon.

A tokenizált valós világbeli vagyontárgyak (RWA-k) könnyebben kezelhetők, hozzáférhetők, és kereskedhetők, mint a hagyományos eszközök. Ezek a tokenek lehetővé teszik a bonyolult szerződéskötési folyamatok egyszerűsítését, mivel a token-birtoklása önmagában is képviselhet tulajdonjogot, ami előrevetíti a jövőbeli tulajdoni viszonyok egyszerűsítésének lehetőségét.

Nézzük át a tokenizáció durva folyamatát!

  1. Azonosítani kell a tokenizációra szánt valós eszközt.
  2. Kiválasztani a tokenek kiadására szolgáló nyilvános vagy privát blokklánc-hálózatot.
  3. Meghatározni a token típusát, hogy az felcserélhető (fungible) vagy egyedi (non-fungible) legyen, kiválasztani a használandó token standard-ot, mint az ERC20 vagy az ERC721, és figyelembe venni további fontos jellemzőket.
  4. Fontos egy megbízható ellenőrző szolgáltatást alkalmazni, ami megerősíti az RWA tokennel kapcsolt eszközök meglétét, valódiságát és érvényességét.

A kiválasztott hálózaton létrehozott okosszerződések megvalósítása után következik a tokenek létrehozása és kiadása.

A blokkláncon lévő való-világ-béli vagyontárgyak digitális tokenek, amelyek fizikai és hagyományos pénzügyi eszközöket képviselnek, mint például valuták, árucikkek, részvények és kötvények.

A valós világi vagyontárgyak tokenizálása a blokklánc iparág egyik legnagyobb piaci lehetősége, amelynek potenciális piaci mérete száz billió dollárokban mérhető. Elméletben bármi, aminek értéke van, tokenizálható és a blokkláncon elhelyezhető.

A valós világi vagyontárgyak tokenizálása jelentős változást jelent abban, hogyan férhetünk hozzá ezekhez az eszközökhöz, hogyan cserélhetjük és kezelhetjük őket.

Az eszközök tokenizálása a blokklánc technológia egyik legígéretesebb alkalmazási területe, amelynek potenciális piaci mérete talán az összes emberi-gazdasági tevékenységet felölelheti. 

Előnyök

A tokenizált valós világi vagyontárgyak számos előnnyel rendelkeznek, többek között:

– Likviditás: A tokenizált RWA-k növelik a hagyományosan nem likvid eszközök piaci likviditását.

– Átláthatóság: A tokenizált eszközök blokkláncon történő reprezentálása biztosítja az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget.

– Hozzáférhetőség: A tokenizált RWA-k lehetővé teszik bizonyos eszköztípusok szélesebb felhasználói bázis számára történő elérhetőségét, a blokklánc-alapú alkalmazásokon keresztül, a frakcionált tulajdonlás révén.

-Költség: A közvetítők kihagyása csökkenti a hagyományos tranzakciós díjakat, és a dokumentációs költségeket. A tokenek folyamatos kezelése blokklánc-konszenzuson keresztül csökkentheti a fenntartási költségeket a fizikai eszközökkel és a hagyományos nyilvántartási módszerekkel összehasonlítva.

Kockázatok

  1. Az egységes szabályozási keret hiánya. Valóban, kihívásokba ütközhet, ha egy országban ingatlanokat tokenizál, és egy másikban adja el a tokeneket. 
  2. IT-biztonsági kockázatok, hackelések, bugok, egyéb hibák.
  3. Kevésbé felhasználóbarát, komplex működés.
  4. Értékbecslési, érték-felmérési problémák és eltérések.

Példák

De ennyi bevezető után lássunk néhány alkalmazási példát is!

Ingatlanipar

Az ingatlanok tokenizálása lehetővé teszi, hogy globálisan befektessünk ingatlanokba résztulajdonon keresztül, például lakóingatlanok, vagy kereskedelmi épületek tokenjeinek megvásárlásával. Az okosszerződések képesek kezelni a bérlői fizetéseket és az ingatlan költségeit, valamint a bevételt szétosztani a token-tulajdonosok között. A Lofty lakóingatlanokat, mint házakat és lakásokat tokenizál, míg a SliceSpace kereskedelmi ingatlanokat, irodákat és közösségi munkaterületeket.

Nyersanyagok és nemesfémek

A nyersanyagok és nemesfémek tokenizálása új befektetési lehetőségeket nyit meg. Például a Meld lehetővé teszi az arany és más nemesfémek tokenizálását a blokkláncon, így a fogyasztók fizikai aranyat birtokolhatnak digitális formában. Az olyan projektek, mint az Agrotoken, lehetővé teszik a gazdák számára, hogy gabonájukat tokenizálják, digitális eszközökké alakítva őket, amelyekkel kereskedhetnek, vagy zálogként használhatnak. Az Origino platformon bármilyen termék tokenizálható és nyomon követhető az ellátási láncban.

Műalkotások és műkincsek

A blokklánc lehetővé teszi egyedi műalkotások, különleges tárgyak és régiségek nem felcserélhető tokenekként való létrehozását, birtoklását és átruházását, amelyek a fizikai világban is léteznek, digitális eredetiség biztosításával és a ritkaság megőrzésével. Az Artory az egyik szolgálató, amely művészetet és gyűjtői tárgyakat hoz a blokkláncra. A művészet tokenizálása lehetővé teszi a tulajdon részekre bontását is, így a magas értékű művészeti befektetések alacsonyabb költséggel, és könnyebben hozzáférhetővé válnak.

Könyvek és zene

Kulturális művek, mint könyvek, zene és filmek jelentős piacot képviselnek a tokenizálás számára digitális fájlokként a blokkláncon. Projektek, mint a Book.io, úttörők az e-könyvek és hangoskönyvek való-világ-béli vagyon tárgyként való kibocsátásában, amelyek az tartalom valódi tulajdonjogát képviselik. Zenei platformok, mint az Opulous, digitális zenei RWA-kat bocsátanak ki, amelyek a zene valódi tulajdonjogát biztosítják a készítőknek és a rajongóknak. A kulturális javak tokenizálása hatalmas potenciállal rendelkezik a készítők üzleti modelljeinek forradalmasítására és a médiafogyasztás globális átalakítására.

Szellemi tulajdon

Művészek, írók és feltalálók digitális tokeneket bocsáthatnak ki, amelyek jövőbeli bevételeikben részesedést képviselnek. Az okosszerződések képesek tokeneket és ismétlődő jogdíjakat vagy értékesítési részesedéseket juttatni a korai támogatóknak. Például az ANote Music-on befektetők licitálhatnak a zenei katalógusok jogdíjainak részvényeire. A Dequency lehetővé teszi a zenészek számára, hogy munkájuk felhasználási jogait gyorsan és hatékonyan adják el, minden tranzakciós információt a blokkláncon rögzítve.

Járművek

A járművek, mint autók, hajók és repülőgépek tokenizálásával a blokklánc lehetővé teszi a járművek zökkenőmentes tulajdonjog-átruházását és nyomon követi azok eredetét, amikor gazdát cserélnek. A tokenizálás frakcionált tulajdonjogot is biztosíthat luxusautókban, jachtokban és magánrepülőgépekben, ahol a költségeket, használati időbeosztásokat és nyereségeket az okosszerződéseknek megfelelően arányosan osztják el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img