Hagyományos pénzügyi alapadatok digitalizálásában vett részt a Chainlink

spot_img

A világ legnagyobb elszámolási rendszere, a Letéti Vagyonkezelő és Elszámoló Társaság  (Depository Trust and Clearing Corporation – DTCC) és a Chainlink több nagyobb pénzintézmény közreműködésével sikeres kísérleti programot (Smart NAV) hajtott végre az Egyesült Államokban a hagyományos pénzügyi alapadatok digitalizálásának területén. 

A DTCC lehetőséget látott az ár- és árfolyamadatok (NAV adatok) digitalizálására (on-chain), hogy azok bármelyik blokkláncon elérhetőek legyenek többek között a tokenizálás érdekében. Ehhez a Chainlink Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) szabványát találták a legjobb megoldásnak, és ezzel kísérleteztek több nagyobb bank bevonásával. 

A DTCC egy 1999-ben alapított amerikai pénzügyi szolgáltató vállalat, amely elszámolási és elszámolási szolgáltatásokat nyújt a pénzügyi piacok számára. A DTCC dollárbilliónyi értékű értékpapírt dolgoz fel naponta. A különböző tőzsdék és részvényplatformok központi elszámolóházaként a DTCC az értékpapírok vevői és eladói közötti tranzakciókat rendezi, és kulcsfontosságú szerepet játszik a világ pénzügyi piacainak automatizálásában, központosításában, szabványosításában.

A kísérleti fázisban a DTCC 10 vezető piaci szereplővel és a Chainlink-kel dolgozott együtt egy olyan digitalizált ár- és árfolyam szabványon, amely bármelyik blokkláncon elérhető és támogatni tudja az eszközkezelési területet is. A résztvevő intézmények között szerepelt az American Century Investments, a BNY Mellon, az Edward Jones, a Franklin Templeton, az Invesco, a JPMorgan, az MFS Investment Management, a Mid Atlantic Trust, a State Street és a US Bank.

A Smart NAV kísérleti projektben részt vevő szereplők (forrás: DTCC)

A kísérleti projekt során kiderült, hogy a szabványosított adatok blokkláncon való szolgáltatásával, valamint a szabványos folyamatok létrehozásával az alapadatok számos blokkláncon belüli felhasználási esetbe beágyazhatóak, például a tokenizált alapokba és a “tömeges fogyasztói” intelligens szerződésekbe, amelyek több alap adatait is tárolhatják.

Jelenlegi adatközlési folyamat (forrás: DTCC)

Az adatközlési folyamat digitalizáltan a Chainlink segítségével (forrás: DTCC)

A feltárt esetek támogathatják a jövőbeli iparági kutatásokat és számos további felhasználási esetet, például közvetítői (bróker) alkalmazásokat, felületeket; automatizáltabb adatterjesztést és továbbítást; valamint egyszerűbb hozzáférést biztosíthatnak az egyes alapok történeti adataihoz –  áll a DTCC közleményében.

A Chainlink és a SWIFT infrastruktúra kapcsolódási mechanikája (forrás: DTCC)

A DTCC és a Chainlink között már tavaly szeptemberben megkezdődött a közös munka. Akkor azt vizsgálták, hogy a Chainlink CCIP protokollja hogyan kapcsolódhat a már meglévő SWIFT infrastruktúrához és a tokenek blokklánc hálózatok közötti biztonságos áthidalásának megszervezése érdekében.

A bejelentést követően a LINK és az RWA tokenek árfolyama megugrottak, a LINK a cikk írásának pillanatáig közel 20%-ot emelkedett a TradingView adatai szerint. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Tokenizált eszközalapot hozott létre a BlackRock

/dtcc, chainlink, cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img