Binance: június végétől több stabilcoin is elérhetetlenné válhat az EU-s felhasználóknak

spot_img

Az Európai Gazdasági Térségben, így hazánkban is 2024. június 30-án lépnek életbe az egységes európai kriptoszabályozás stabilcoinokra vonatkozó passzusai. Az új szabályozási keret célja, hogy biztosítsa a stabilcoinok biztonságos és megbízható működését, és ezáltal fokozza a piaci átláthatóságot és a fogyasztói bizalmat.

A MiCA (Markets in Crypto-Assets) szabályozása  szerint csak azok a cégek bocsáthatnak ki és kínálhatnak nyilvánosan stabilcoinokat, amelyek helyben regisztrálják magukat és eleget tesznek a szigorú szabályozási követelményeknek. Az ezt teljesítő stabilcoinokat “Szabályozott Stabilcoinoknak” nevezik.

A jelenleg elterjedt stabilcoinok többsége még nem felel meg a szabályozási követelményeknek, ezért az “Engedély Nélküli Stabilcoinok” kategóriába sorolhatók. Ezekre a stabilcoinokra különböző korlátozások fognak vonatkozni, ám kibocsátóiknak a hónap végéig még lehetőségük van a szükséges engedélyek megszerzésére.

A Binance tegnapi bejelentése szerint fokozatosan korlátozni fogják az Engedély Nélküli Stabilcoinok elérhetőségét az európai felhasználók esetében.

“2024. június 30-tól (UTC+3) az Engedély Nélküli Stabilcoinok átváltási funkciói “csak eladás” módban lesznek elérhetők.

Ez azt jelenti, hogy az európai felhasználók képesek lesznek eladni (átváltani) az Engedély Nélküli Stabilcoinokat más digitális eszközökre (például bitcoinra vagy etherre), Szabályozott Stabilcoinokra, vagy fiat valutákra (a fiat csatornák elérhetőségétől függően).

Ezekről viszont már nem hajthatnak végre visszaváltást, vagyis Engedély Nélküli Stabilcoin vásárlást.”

Ez a korlátozás elsőként a Binance “gyors átváltás” (Convert) funkcióját fogja érinteni. Az Engedély Nélküli Stabilcoinok spot kereskedését egy átmeneti időszakban még továbbra is biztosítani fogják, de hogy pontosan meddig, azt a tőzsde nem közölte.

A legfontosabb kérdést a jelenleg legnagyobb stabilcoinnak számító USDT besorolása jelentheti, aminek vezetője néhány hete még úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem szándékoznak a MiCa szabályozása alá kerülni. Az viszont az USDT várható korlátozására utalhat, hogy tegnapi bejelentésében a tőzsde azt is kiemelte, hogy június 29-től az európai felhasználók számára elérhetetlenné teszik az oldal spot copy trading funkcióját, ami legnagyobb részt az USDT párokon bonyolódik.

Az Engedély Nélküli Stabilcoinok használata sok más esetben is korlátozásra kerül (staking, Binance Pay, futures stb.), ezek pontos listája a hivatalos bejelentésben olvasható, illetve később közölnek róluk bővebb tájékotatást. A privát tárcákból történő be- és az azokba történő kiutalás viszont a jövőben is elérhető marad.

A Binance a határidőhöz közeledve fogja bejelenteni, hogy pontosan mely stabilcoinokra és miként fognak vontakozni a törvényi korlátozások.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img