MtGox: júliusban kezdődik a kártérítés, 9 milliárd dollárt fizetnek ki a károsultaknak

spot_img

2014-ben hatalmas sokk érte a kripto piacot, miután az akkoriban legnagyobbnak számító tőzsde, a globális forgalom 70%-át bonyolító japán MtGox csődöt jelentett. A váltóról a mai napig tisztázatlan körülmények között, de több mint 850 000 bitcoin tűnt el, ami több éves lejtenetbe taszította az egész ágazatot.

Pirossal a MtGox botrány kirobbanása: 2013. novemberében már több hetesre nőtt a kifizetési kérelmek végrehajtása, a tőzsde végül 2014. februárjában ment csődbe. A bitcoin az eset után 86%-ot vesztett az értékéből, és csak 3 évvel később tudott ismét az összeomlást megelőző csúcs fölé emelkedni.

A MtGox ügyében nyomozó hatóságok végül ~200 000 BTC-t tudtak az eltűnt felhasználói befizetésekből visszaszerezni. Ennek egy részét a 10 éve húzódó jogi procedúra alatt már értékesítették, ám mintegy 142 000 bitcoin továbbra is az állam felügyelete alatt maradt. Ezzel kapcsolatban ma délelőtt egy fontos bejelentést tett a hatóságok nevében eljáró megbízott:

“Előkészítettük a károsultak kifizetésére irányuló Rehabilitációs Terv végrehajtását. Ennek keretében a kifizetések 2024 júliusától veszik kezdetüket és Bitcoin, illetve Bitcoin Cash formájában kerülnek majd jóváírásra.”

A japán hatóságok 2024. júliusa és októbere között 142 000 BTC-t, 143 000 BCH-t és 69 milliárd jent (500 millió dollárt) fognak visszautalni azoknak, akiket kár ért a MtGox bedőlése során. A teljes összeg mai árfolyamon számolva több mint 9 milliárd dollárt jelent, aminek 90%-át a BTC-ben fizetett kártérítés teszi ki.

Hogy a kifizetések megkezdése milyen hatást gyakorol a kripto piacra, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint azok, akik most a pénzükhöz jutnak, a 10 éves várakozás után biztosan eladnak, jelentős nyomást helyezve ezzel a piacra.

Más szakértők szerint az eseménynek nem lesz különösen hatása az árfolyamra, mert a károsultak többségét az elmúlt 10 év során olyan hosszútávú befektetésekben érdekelt cégek keresték fel, akik olcsóbb áron, de hajlandóak voltak megvásárolni a MtGoxon rekedt bitcoinok tulajdonjogát. Szerintük azok, akik mindenáron pénzhez akartak jutni és/vagy nem bíztak abban, hogy valaha is sor kerül a kártérítések kifizetésére, már korábban eladhattak ezeknek a vásárlóknak. Akik nem tették meg, valószínűleg nem tervezik eladni a coinjaikat, vagy csak egy részét tervezik eladni azoknak, a többit viszont továbbra is tartogatni szeretnék.

Hogy melyik oldalnak lesz igaza, az napokon belül kiderülhet. A bitcoin árfolyama a hírek közzétételét követő percekben 62 600 dollárról 60 600 dollárra zuhant.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img