BlackRock és nyugdíjrendszer 1. rész

spot_img

A BlackRock év elején közzétette a befektetőknek szóló éves levelét, melyből a sorok közt olvasva kiderülhet számunkra, milyen irányt kíván szabni a cég és a mögötte álló érdekcsoportok a világ társadalmi és gazdasági folyamatainak.

2019 nyarán a BlackRock megjósolta a világjárványra adott pénzügyi és monetáris válaszokat, mielőtt a világjárvány egyáltalán kitört volna. Az összeesküvés elméleteket (amelyek manapság inkább összeesküvés gyakorlatok) félretéve nyugodtan kijelenthetjük, hogy amikor a világ legnagyobb vagyonkezelője nyilatkozik, akkor arra érdemes figyelnünk. 

Az év elején a Black Rock vezérigazgatója, Larry Fink közzétette a befektetőiknek szóló éves levelét, melyet a CoinBureau ezen videójában elemzett – megtekintését rendkívül ajánljuk. A cég víziója több komoly aggodalmat vet fel a BlackRock, mint a világ legnagyobb eszközkezelője által birtokolt egyre növekvő befolyás és hatalom miatt. 

Larry Fink, a cég vezérigazgatója levelében betekintést nyújt a cég stratégiai irányába és a gazdasági elvárásaikba. Ez egyben egy aggasztó előrejelzés is, amelyből kiderül, hogy a cég – amely a legjelentősebb részvényese (tehát tulajdonosa) a világ szinte összes nagyvállalatának – továbbra is a vállalati érdekeket helyezi előtérbe a szélesebb társadalmi szükségletekkel szemben, valamint tovább kívánja fokozni a centralizációt és a világ vagyonának koncentrációját – természetesen a saját javára.

A BlackRock vezérigazgatója nagyon bullish a Bitcoinnal kapcsolatban

A nyugdíj újragondolása és strukturális problémák

Fink levele jelentős hangsúlyt helyez a nyugdíj fogalmára, rávilágítva egy kritikus, mégis gyakran elhanyagolt témára. A levél arra törekszik, hogy irányt mutasson az egyéneknek és intézményeknek a cég prioritásairól, de a narratíva erősen a BlackRock általi befektetés előmozdítása felé hajlik, mint elsődleges megoldás. Ez a megközelítés figyelmen kívül hagyja a nyugdíj-megtakarításokat érintő szélesebb rendszerszintű problémákat, és leginkább azt az érdeket szolgálja, hogy a nyugdíjbefektetések tovább koncentrálódjanak a vagyonkezelő óriás kezében.

Fink személyes anekdotát oszt meg szülei szerény nyugdíjáról, amely arra inspirálta, hogy létrehozza a BlackRock-ot, és lehetővé tegye a kényelmes nyugdíjazást a tőkepiacokba történő befektetések révén. Bár a tőkepiacok, amelyek különféle pénzügyi eszközöket – például részvényeket, kötvényeket és magánbefektetéseket – foglalnak magukba, elengedhetetlenek a vagyonteremtéshez, a levélben foglaltak mégis a BlackRock befolyásának egyre növekvő koncentrációjához járulnak hozzá. 

Ezt a vagyon-koncentrációt tapasztalhatjuk egyébként az amerikai ingatlanpiacon is, a CNBC cikke alapján a Wall Streeti nagybefektetők birtokolhatják az USA-ban a családi lakóingatlanok 40%-át 2030-ra. (A BlackRock ezen hivatalos közleményében bár tagadja, hogy szisztematikusan felvásárolnának ilyen lakóingatlanokat, azt mégis elismerik, hogy befektetnek különböző lakóingatlan komplexumokba.)

Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy a lakóingatlanok koncentrációja befektetői kézben nagyban hozzájárult a lakhatási válság kibontakozásához világszerte. Ez komoly etikai aggályokat vet fel a BlackRock és a Wall Street gyakorlataival és azok hétköznapi emberekre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Történelmi kontextus és tőkepiacok

Fink rövid történeti áttekintést nyújt az amerikai tőkepiacokról, megmagyarázva a vagyonszerzés két módját: a banki megtakarításokat és a befektetéseket. Az USA 2008-as recesszió utáni teljesítményét a robusztus tőkepiacainak tulajdonítja. Hozzáteszi, hogy a jelzáloggal fedezett értékpapírok, amelyek központi szerepet játszottak a 2008-as pénzügyi válság kibontakozásában többek közt az ő nevéhez is köthetőek

Fink hangsúlyozza, hogy egy erős bankrendszer önmagában nem elegendő a növekedéshez; erős tőkepiacokra is szükség van. Ez a felismerés világszerte arra késztette a kormányokat, hogy tanácsot kérjenek a BlackRock-tól, Fink pedig tavaly 17 országban tárgyalt politikai döntéshozókkal és államfőkkel. A BlackRock befolyásának mértéke aggasztó, ami potenciális összeférhetetlenséget és túlzott befolyást sugall a globális pénzügyi politikák felett.

A BlackRock Solana ETF-et kérvényez

A vagyontárolás és befektetés kérdései

Fink egyetért azon indiai tisztviselőkkel, akik kifogásolják, hogy az állampolgáraik aranyban tárolják vagyonukat a bankok helyett. Ezt azzal indokolják, hogy az arany régóta alulteljesít az indiai részvénypiachoz képest, tehát az a narratíva, hogy a kormány és a vagyonkezelő az állampolgárok befektetéseinek értékállóságáért aggódik. 

A valóság azonban sokkal inkább az, hogy az állampolgároknál koncentrálódó valós értékekhez ezen központi entitások nem férnek hozzá. A BlackRock kifejezetten arra törekszik, hogy a világ vagyonának lehető legjelentősebb részét rajta keresztül fektessék be, ezáltal ő kezelje azt. 

Érdemes szem előtt tartanunk a WEF és a nagy befektetési bankok azon törekvéseit, miszerint ők kívánják ellenőrizni az állampolgárok vagyonát a lehető legnagyobb mértékben. A BlackRock érdekei tehát ezen kérdésben is a pénzügyi kontroll megszilárdítására irányulnak, mint az egyéni befektetők javára.

Fink azzal érvel, hogy a tőkepiacokba történő befektetés elengedhetetlen a nyugdíjak finanszírozásához és az ESG-kompatibilis infrastruktúra kiépítéséhez. Az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) kritériumok egyre fontosabbak a fenntartható fejlesztési célok eléréséhez, amelyek jelentős beruházásokat igényelnek új technológiákba 2030-ig. 

Azonban az ESG-befektetések előmozdítása gyakran inkább a vállalati profit maximalizálását és a társadalmi kontroll fokozását célozza, mint a valódi fenntarthatósági erőfeszítéseket, ami komoly etikai és gyakorlati aggályokat vet fel.

A cikket egy második részben folytatjuk.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

/CoinBureau,BlackRock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img