A Legjobb Ételek Edzés Előtt És Után

spot_img

A különféle edzésformák egyre népszerűbbek manapság, ami jó hír, hiszen a föld népességének jelentős része túlsúlyos, ami hosszútávon nagyon komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Magyarországon az utóbbi években az otthoni edzés a netes film streaminghez, az alternatív étrendekhez és a mrbet casino oldalhoz hasonló online szerencsejátékoldalakhoz hasonlóan egyre népszerűbb. A testedzésnek számos formája van, a célzott sportolástól kezdve a kardió edzéseken át az izomépítésig. A rendszeres edzés azonban nem csupán az elhízás leküzdésében segít, így egyáltalán nem igaz, hogy csak azoknak kell mozogniuk, akik nem elégedettek a testükkel. A rendszeres edzés karbantartja az izmokat és az izületeket, ezáltal késlelteti az időskori mozgásszervi problémák megjelenését. Ezen kívül az edzés segít a mentális egészséged megőrzésében, sőt, akár a szellemi felfrissülésben is. Nem utolsósorban pedig alakformáló hatása is van.

Gyakori hiba, hogy valaki az egészséges életmódot csak és kizárólag az edzéshez köti. Ezzel a hiedelemmel szemben az általános szakértői vélekedés az, hogy a tested egészségének fenntartásában és az alakod formálásában körülbelül 30% szerepe van az edzésnek és 70% szerepe a megfelelő étkezésnek. Ez azt jelenti, hogy az, hogy mit eszel gyakorlatilag dupla olyan fontos az egészséged megőrzésének szempontjából, mint az, hogy mennyit mozogsz. Különösen nagy jelentősége lehet annak is, hogy mit eszel közvetlenül edzés előtt és edzés után, hiszen attól függően, hogy milyen céllal edzel, a nem megfelelő edzés előtti vagy utáni étkezés teljesen értelmetlenné teheti az egészet. Olvass tovább és tudj meg többet a témáról!

Megfelelő Étkezés Fogyási Céllal Végzett Edzések Mellett

Van néhány gyakori tévhit az edzéssel kapcsolatban, amelyeket jobb már rögtön az elején tisztázni.

  • Sokan tévesen úgy gondolják, hogy edzéssel a zsír izommá alakul. Ez nem így van. A testedben az izomszövetek és a zsírszövetek teljesen elkülönülnek és nem képesek átalakulni.
  • Sokan azt hiszik, hogy attól, hogy eddzenek “több izmuk” lesz. Az izomsejtjeid száma azonban születésedtől fogva adott, ezeknek csak a mérete változik, míg a zsírsejtjeid száma a súlyoddal is változik.
  • Szintén rengetegen szeretnének egyszerre izmosodni és fogyni. Ez nem lehetséges. Étkezéstől és edzésmódtól függően egy adott időszak alatt vagy fogyni tudsz, vagy izmot építeni, a kettő egyszerre nem megy.

Ha fogyni szeretnél, akkor kalóriadeficites étkezést kell követned. Egy felnőtt embernek napi átlag 2000-3000 kalóriára van szüksége. Ha ennél kevesebbet viszel be a szervezetedbe, akkor a szükséges fennmaradó energiát a tested a zsírraktárokból fogja fedezni, tehát fogyni fogsz. Ilyenkor célszerű kerülni a magas cukortartalmú ételeket és a szénhidrátfogyasztást is érdemes vissza fogni. Különösen a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint például a fehér kenyér, amely azonnal kalóriákká alakul, amelyet, ha nem használsz fel záros határidőn belül, akkor egyből zsír is lesz belőle.

Ha fogyni szeretnél, akkor a legjobb a reggeli étkezés előtt végzett hosszú idejű edzés, amely során közepes intenzitású gyakorlatokat végzel, például gyors léptekkel gyalogolsz, lépcsőgépet használsz vagy biciklizel. Edzés után érdemes hosszú felszívódású szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű péksüteményeket fogyasztanod. Edzés előtt pedig érdemes koplalnod, hogy az edzés során a tested minél inkább a zsírsejtekből vegye az energiát és ne frissen fogyasztott szénhidrátokból. Diétázás közben különösen fontos arra figyelned, hogy megfelelő mennyiségű proteint és vitamint vigyél be, így sovány húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket bátran fogyaszthatsz napközben.

Megfelelő Étkezés Erősítő Edzés Előtt

Amikor izmot szeretnél építeni, akkor sok szempontból pont az ellenkezőjét kell tenned, mintha fogyni szeretnél. Gondoskodnod kell arról, hogy több kalóriát vigyél be a szervezetedbe, mint általában, hogy a tested tudjon miből építkezni edzés után. Az általános vélekedés szerint edzés előtt leginkább proteindús ételeket érdemes enned, míg edzés után magas szénhidráttartalmú táplálékkal érdemes pótolnod az edzés közben elvesztett szénhidrátokat. Edzés közben is fogyaszthatsz proteinport vagy egyéb táplálékkiegészítőket.
Ha izmosodni szeretnél, akkor fontos, hogy ébredés után egyből bőségesen reggelizzél, hiszen ha a szervezetedben nincs elég tápanyag, akkor hiába edzel akármennyit, nem fogsz tudni növekedni. A minél hatékonyabb izomépítésért és az ezzel párhuzamosan felszedett zsírréteg visszaszorításának érdekében érdemes inkább több alkalommal kisebb adagokat fogyasztanod és naponta akár ötször is enned a szokásos három főétkezés helyett.

Megfelelő Étkezés Erősítő Edzés Után

Miután végeztél az edzéssel, a legjobb amit tehetsz az, ha magas szénhidráttartalmú élelmiszert fogyasztol, azért, hogy pótold az edzés során felhasznált szénhidrát tartalékaidat. Cardio és tömegnövelő edzés mellett egyaránt igaz, hogy a hosszú felszívódású szénhidrátok, például a teljes kiőrlésű termékek napközben mindig előnyösebbek, mint a gyors felszívódású szénhidrátok, mivel kevesebb súlyfelesleget fogsz magadra szedni ha ezeket választod.
Kerüld továbbá a feldolgozott cukort tartalmazó ételeket, mint például a csokik, valamint a magas cukortartalmú gyümölcsöket is, mint amilyen például az ananász. Édességként és nasiként óvatos mennyiségben fogyaszthatsz joghurtot, vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, például almát. Felejtsd el továbbá a cukros üdítőket és csak vizet igyál. Az alkalmankénti kulturált alkoholfogyasztással nincs semmi probléma, azonban emlékezz, hogy az alkoholban is rengeteg felesleges kalória lapul, így akármennyire furcsán is hangzik, bizony hízlal. A leginkább a sör hízlal, a legkevésbé pedig a vodka és a fehérbor.

Étkezz te is Egészségesen

Soha nem késő elkezdeni egészségesen étkezni és edzeni, motivációtól függetlenül! Teljesen mindegy, hogy az egészségedet szeretnéd megőrízni, új hobbira vágysz, vagy alakformálás céljából kezdesz el edzeni, a korodnak megfelelő rendszeres testmozgásnak még egészen idős korban is pozitív hatása lehet! Edzeni az edzőterem mellett otthon és a szabadban is tudsz. A lényeg az, hogy olyan testmozgást válassz magadnak, amelyet tudsz élvezni és akkor a rendszeres edzés hosszú távon sem fog problémát okozni!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img