Az amerikai tőzsdefelügyelet eljárást indított a Metamask fejlesztői ellen

spot_img

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) a péntek esti órákban beperelte a legnagyobb Ethereum fejlesztő cégnek számító Consensys-t, amiért az az általa fejlesztett MetaMask tárcán keresztül nem regisztrált brókeri tevékenységet végzett. A Metamask az egyik legnépszerűbb kripto tárca, ami havi 30 millió aktív felhasználóval rendelkezik.

A SEC szerint a Consensys nem regisztrált értékpapírok ajánlását és eladását hajtotta végre a Metamask swaps funkcióján és a kripto eszközöket támogató staking programján keresztül, amelyek jutalékaiból több mint 250 millió dolláros bevételre tett szert.

Gurbir S. Grewal, a SEC Végrehajtási Osztályának igazgatója szerint:

„Azáltal, hogy feltételezhetően több száz millió dollárt gyűjtött be nem regisztrált brókerként, és több tízezer értékpapírt (= kriptovalutát) ajánlott fel és adott el nem regisztráltan, a Consensys egyértelmű szereplőjévé vált az amerikai értékpapír piacoknak, miközben megfosztotta a befektetőket a szövetségi törvények nyújtotta védelemtől. Mi továbbra is felelősségre vonjuk a kripto térben működő szabálytalankodókat, ahogy azt az értékpapír piacokon is megtesszük.”

A SEC a vádiratában konkrétan kiemelte, hogy nem regisztrált értékpapírnak tartja a Lido és Rocket Pool staking programjain keresztül, letétbe helyezett és kamatokat fizető ethereumot. A Lido és a Rocket Pool a két legnagyobb staking szolgáltató, amiken több mint 35 milliárd dollár értékű ETH van letétbe helyezve.

“A befektetők ETH-t biztosítanak a Lido és a Rocket Pool számára, amelyeket aztán a blokkláncon stakelnek, hogy olyan hozamokat érjenek el, amelyeket a befektetők önállóan nem tudnának megszerezni. A befektető ETH-jénak kézhezvételekor a Lido és a Rocket Pool új kripto eszközt bocsát ki cserébe – stETH-t vagy rETH-t, amelyek a befektető részesedését képviselik a staking poolban és annak jutalmaiban. Úgy gondoljuk, hogy a Lido és a Rocket Pool szolgáltatásai befektetési szerződésként kerülnek értékesítésre és felajánlásra, ezért értékpapírnak minősülnek.”

A SEC szerint a Consensys más “kripto értékpapírokban” is bonyolított le tranzakciókat, melyek közül a MATIC, MANA, CHZ, SAND és LUNA tokeneket nevezték meg. Ezeket a tokeneket már korábban, más kriptós szolgáltatók és tőzsdék ellen indított eljárásaikban is értékpapírnak minősítették.

Az amerikai tőzsdefelügyelet még áprilisban küldött egy “Wells notice” értesítést a Consensysnek, amelyet azok kapnak kézhez, akik ellen a hatóság eljárást tervez indítani.

„A Consensys-t nem érte meglepetésként a feljelentés, teljes mértékben számítottunk arra, hogy a SEC beváltja a fenyegetését. A szervezet azt állítja, hogy a MetaMaskot értékpapír-brókerként kellene regisztrálni. Úgy gondoljuk, hogy a SEC az ad hoc szerű végrehajtási intézkedéseivel kripto ellenes stratégiát folytat és túllép a hatáskörén, hogy a jogi normák újradefiniálásával rátelepedhessen az ágazatra. Biztosak vagyunk abban, hogy a SEC-nek nincs felhatalmazása a MetaMask-hoz hasonló szoftverinterfészek szabályozására.”

A Consensys tehát nem ismeri el az ellene hozott vádakat és belemegy az eljárásba. Az amerikai tőzsdefelügyelet a múlt héten még arra utaló közleményt tett, hogy nem vizsgálja tovább, hogy az ethereum értékpapír kategóriába tartozik-e, vagy sem.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Ethereum: lezárult a tőzsdefelügyeleti vizsgálat, az ETH nem értékpapír

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img