3 praktikus eszköz, amik hatékonyabb kripto-befektetővé tehetnek

spot_img

Ebben az anyagban bemutatunk 3 praktikus eszközt, amit érdemes ismerned a kriptopénzek piacán! Azért érdemes ezeket megismerned, mert a segítségükkel sikeresebb befektetővá válhatsz! Ha végigolvasod, magabiztos tudást szerezhetsz a használatuk kapcsán!

IntoTheBlock

Első ránézésre ez az oldal egy “hagyományos” aggregátornak tűnik, a címoldal struktúrája hasonló, mint a CMC vagy a CoinGecko esetében. Viszont elég csak egy picit jobban ránéznünk, máris látjuk, itt sokkal többről van szó.

Az IntoTheBlock remek eszközöket kínál már az ingyenes verziójában. Ilyen például az In and Out of the Money oszlop, ez az eszköz megnézi a címeket, amik az adott coint vagy tokent tartják, kiszámolja a vásárlások időpontja alapján az átlagos vásárlási értéket, majd azt összeveti a pillanatnyi árfolyammal. 

Ebből 3 indikátort készít, az In, az Out és az At, vagyis megtudhatjuk, hogy hány cím van nyereségben, hány veszteségben, és mennyi van nullán. Ebből nagyon izgalmas következtetéseket vonhatunk le, hiszen elsőre azt gondolnánk, hogy egy bika piacon minden zöldben lesz, hiszen mindent felemel a dagály. 

De a helyzet az, hogy ez egyáltalán nincs így, már az első 20-25 projekt átfutása során is számos példát láthatunk arra, hogy egy coin vagy token befektetőinek akár közel 70%-a bukóban van pillanatnyilag. De ami ennél fontosabb, az az, hogy képet kaphatunk a piac egészének állapotáról, és ami természetesen még ennél is fontosabb: segíthet az eszköz abban, hogy kiválasszuk a következő befektetésünket.

De ha úgy gondoljátok, hogy önmagában ez az információ még nem elegendő egy befektetés kiválasztásához, akkor elég pár oszloppal arrébb menni, van egy másik, szintén remek eszközük, ami az egyes projektek körüli hangulatot, a piac véleményét mutatja be. Ez a Telegram Sentiment, ehhez egy AI-t használnak, ami megállapítja, hogy az egyes projektek említései pozitív, negatív, vagy semleges környezetben történnek, ezek összesítéséből pedig meghatározza, hogy aktuálisan milyen a projekt megítélése.

De adott az Ownership Distribution is, vagyis egy pillanat alatt átláthajuk, hogy milyen az adott kriptopénz tulajdonosok összetétele, bálnák, befektetők és a retail. Bálnák azok, akik legalább 1%-át birtokolják a piacon lévő mennyiségnek, a befektetők azok, akik 0,1 és 1% közötti részét birtokolják, a retail pedig kevesebb, mint 0,1%-ot.

Ráadásul az IntoTheBlock egy saját, on-chain indikátort is kínál, ennek működését nem részletezik mélyen, viszont a jobb szélső oszlopban azt láthatjátok, hogy melyik projektnek milyenek a jövőbéli kilátásai, legalábbis milyen az aktuális hangulat körülötte.

CryptoQuant

Ez az eszköz átfogó, sok fontos részletre kiterjedő összképet ad a piac egészéről. A CryptoQuant érdemi piaci információkat kínáló grafikonok tucatjait kínálja, önálló videót érdemelne, itt most csak néhány példát említünk.

Az első az aktív címek száma, az egyik legegyszerűbb, egyben az egyik legfontosabb indikáció az egész piacon. Könnyű belátni, ha pörög a piac, akkor az aktív, tehát valamilyen tranzakciót végző címek száma is nőni fog. Általános képet kaphatunk a piac hangulatáról, ráadásul szép összecseng az árfolyam-növekedéssel is ez a grafikon.

Egy következő remek példa a tranzakciószám, természetesen ez is az árfolyammal együtt ábrázolva. Nyilván ez is azért izgalmas, mert remek összképet kaphatunk a piac általános állapotáról, ránézve jól látszik, hogy 2023 májusától jelentős emelkedés, egyben óriási kilengések alakultak ki a napi tranzakciószámban a Bitcoin hálózatán. A tranzakciószám egy kulcs mutató, ha hanyatlásnak indul, akkor okkal számíthatunk arra, hogy az árfolyam is hamarosan le fog törni, és ennek nyilván a fordítottja is igaz.

Egy másik, általam is sokszor emlegetett indikátor a tőzsdéken tárolt BTC mennyiség, minél több bitcoint utalnak be a tőzsdékre a felhasználók, annál nagyobb lesz az eladási nyomás, az árfolyam jó eséllyel le fog törni. Ennek persze a fordítottja is igaz, minél többet utalnak ki a tőzsdékről, annál valószínűbb a felívelés. Átnézve az elmúlt 6-8 hónapot, remekül látszik, hogy nyílik az olló, az tőzsdén lévő BTC mennyiség lefelé tart, az árfolyam pedig felfelé.

De tanulságos eszköz az MVRV (Market Value to Realized Value – MVRV) arány is, ez egy  , a market cap-et osztja a realized market cap-el. A realized market cap egy aggregált érték, minden coin-nak a vásárláskori értékét veszi figyelembe. 

MVRV Ratio = Market Cap / Realized Cap

Könnyű belátni, hogy ha a számlaló egy egyre nagyobb számot osztunk egy kisebbel, akkor egyre nagyobb értéket kapunk. Vagyis ez az eszköz a piac túlfűtöttségére utalhat, a készítői szerint ha 3,7 felett jár, akkor a piac a csúcsánál jár, ha 1 alatt, akkor az aljánál vagyunk. 

Amikor ezt az anyagot készítjük, akkor 2,18-nál vagyunk, tehát van még tér a növekedésre.

De ez még mindig csak egy egészen kicsi része a CryptoQuant ingyenes elérhető eszközeinek, ezt a platformot hosszan kell tanulmányozni, de megéri, mert tényleg segíthet abban, hogy ráérezzünk, mi fog történni a piacon.

Lunar Crush

Említettük már a social sentiment-et, vagyis azokat az eszközöket, amik a tömegek hangulatát, véleményét próbálják felmérni. A Lunar Crush esetében ez nem csupán egy eszköz a sok közül, hanem az egész platformnak ez az esszenciája, listában láthatjuk a kriptopénzeket, a sentiment oszlop azt mutatja meg, hogy milyen a megítélésük a közösségi médiában.

100%-os érték esetén minden egyes poszt pozitív, 0% esetén mindegyik negatív, a semleges posztokat nem veszik figyelembe. Remek eszköz, hiszen az emberek megítélése esszenciális egy coin vagy token sorsát illetően.

De van egy interakciók oszlop is, ez a like-okat, kommenteket, re-tweet-eket, upvote-okat és így tovább. Ezzel képet kaphatunk arról, hogy mit gondol a piac egy-egy projektről.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img