Celsius csődeljárás: mai árfolyamon követelik vissza a 2022-ben kiutalt kriptovalutákat

spot_img

A Celsius csődeljárásának levezénylésével megbízott ügyvédek július 1-jén jogi lépéseket tettek azon felhasználók ellen, akik a cég bedőlését megelőző 90 napban kiutalást kértek az oldalról. Az érintettek közül sokan hétköznapi felhasználók lehetnek, akik rendeltetésszerűen használták az oldalt, ám most mégis törvénytelen magatartással vádolják őket.

A Celsius egy kriptovaluta hitelező platform volt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy digitális eszközeiket letétbe helyezzék és kamatot keressenek velük, vagy kölcsönt vegyenek fel az általuk birtokolt kriptókra.  A 2017-ben alapított Celsius gyorsan növekedett, és több millió felhasználóra tett szert.

A Celsius 2022 júniusában omlott össze, becslések szerint körülbelül 4,7 milliárd dollárnyi kárt okozva ezzel befizetőinek. A csődeljárás feltárta, hogy a Celsius vezetőinek rossz gazdálkodása vezetett a felhasználók által elszenvedett jelentős veszteségekhez.

A csődben érintett egyik felhasználó a napokban írt arról, hogy felszólítást kapott, hogy fizesse vissza a Celsius bedőlését megelőző 90 napban az oldalról kiutalt kriptovalutáit. A visszafizetést a 2024-es árfolyamon kell végrehajtania, tehát miközben a Celsius bedőlésekor kb. fele annyit ért a bitcoin mint most, neki a jelenlegi árfolyamon kell a visszautalást végrehajtania, ami jelentős veszteséget fog okozni neki.

Az ügyvédek 100 millió dollárt szeretnének ilyen módon visszaszerezni azoktól, akik véleményük szerint jogtalanul és más felhasználók kárára utaltak ki a Celsiusról. A befolyt összeget azok között osztják majd szét, akik nem hajtottak végre kifizetést a csődöt megelőző 3 hónapban. Egyes források szerint a felszólítást azok kapták meg, akik 100 000 dollárt, vagy több pénzt tartottak az oldalon. Ez kb. 1.5 évnyi átlagos jövedelemnek felel meg az USA-ban.

Az érintett felhasználó szerint először el sem hitte, hogy ez a felszólítás igaz lehet, mert annyira abszurdnak tartja a dolgot.

“Felháborító, hogy mekkora pénzösszegeket kérnek. Lényegében a teljes nettó vagyonomat el akarják venni, pedig nem csináltam semmi rosszat.”

Emellett aggodalmát fejezte ki, hogy ha a történetből precedenst teremtenek és később más esetekben is a felhasználók egyik csoportjának kárára fizethetnek kártérítést a másik csoportba tartozóknak.

A felszólítást elvileg csak ~1500 amerikai felhasználó kapja meg,mert máshol nem lehetne azt betartatni, így a Celsius magyar kifizetőit valószínűleg nem fogja érinteni a történet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img