Gázmentes stabilcoin utalásokat ígér a legnagyobb forgalmazó

spot_img

2024 végéig elindulhat az a protokoll, ami gas mentessé teheti a stabilcoin utalásokat. Az ezzel kapcsolatos bejelentést a botrányairól híres, de a stabilcoinok kapcsán mégis megkerülhetetlen szereplőnek számító Justin Sun, a Tron vezetője tette meg.

Aki hajtott már végre blokklánc tranzakciót, valószínűleg legalább egyszer szembesült azzal a problémával, hogy nincs a tárcájában elegendő ethereum, vagy az adott blokkláncon elfogadott más fizetőeszköz, amivel a tranzakció költségeit, vagyis a gas fee-t ki lehetne egyenlíteni. Az embernek ilyenkor külön vásárolnia kell némi ethert és azt a tárcájába kell küldenie, lassúvá, körüményessé és plusz költségek miatt sokkal drágábbá is téve az eredetileg csak pár másodpercesnek gondolt műveletet. Ennek a korszaknak a végét reméli új termékétől a Tron alapítója.

A Tron jelenleg a legnagyobb stabilcoin utalásokra használt hálózat, amin 59 milliárd dollár értékű USDT van kibocsátva, meghaladva ezzel az ethereumot is, amin “csak” 52 milliárd dollár értékű USDT van forgalomban. (A harmadik legnagyobbnak számító USDC piac 25 milliárdos nagyságú.)

Forgalomban lécő USDT és USDC mennyiség alakulása

Sun szerint még az év végéig elindul az a protokoll, ami először a Tronon, később pedig az Ethereumon és minden azzal kompatibilis EVM láncon is hozzáférhető lesz. Ígérete szerint ennek működése során a felhasználóknak nem kell külön gas tokeneket, például ethereumot tartaniuk a tárcájukban, mert a tranzakció költségeit magából az utalt stabilcoinból fogja levonni a rendszer.

Hogy ez technikailag hogyan tervezi megvalósítani, azt részleteiben nem osztotta meg. Sun Tron blokklánca a stabilcoin utalásoknak köszönhetően az elmúlt hónapban 150 millió dollárnyi jutalékot szedett be, amiről aligha fog lemondani.

Jelenleg egyetlen olyan stabilcoin van, amivel ingyenesen lehet utalni, ez pedig a Coinbase saját blokkláncán futó USDC, amivel a BASE L2 láncon ingyenesen lehet tranzakciókat végrehajtani. Ennek oka, hogy a hálózat tulajdonosa, a Coinbase áll az USDC kibocsátása mögött, így ezzel az akcióval próbálja növelni a saját termékeinek népszerűségét. Az akció mindenképp sikeresnek tekinthető, a BASE USDC piaca az év eleje óta 100 millió dollárról 3 milliárd dollárosra növekedett.

A stabilcoin piac európai helyzete jelenleg kissé bizonytalan. A július 1. óta élő európai törvények miatt a stabilcoinok forgalmazásához külön engedélyre van szükség az EU-ban, amit eddig csak az USDC szerzett meg. Az USDT-n alapuló szolgáltatásait emiatt több nagyobb kripto tőzsde is korlátozni kezdte.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Forma-1: légy 3 napra a legnagyobb kripto tőzsde vendége és nézd a versenyt élőben a Hungaroringen

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img