Menetrendszerű nyári összeomlás a kripto piacon, mit tehet ilyenkor egy befektető?

spot_img

A kriptopiac egy jelentős korrekción ment keresztül. A legtöbb altcoint 50%-kal, vagy még nagyobb kedvezménnyel lehet megvásárolni, mint a márciusi csúcspontok környékén. Mindenki azt találgatja, hogy vajon már érdemes-e vásárolni egy újabb növekedés reményében, vagy jobb-e még kivárni. A kérdés kapcsán több elemző is megosztotta álláspontját.

Véleményük szerint az altcoin piac idén is a korábbi bikás években mutatott mintázatait követi, ami pár hetes eltéréssel, de a nagy képet tekintve egy év eleji emelkedésből, nyári korrekcióból, majd egy újabb, őszi nekirugaszkodásból áll.

Az altpiac teljesítménye az utolsó bikás években. Fentről lefelé: 2024, 2023, 2021.

A két utolsó 2021-es és 2023-as emelkedő években valóban egy hasonló a trend játszódott le. Hogy idén is ugyanez fog-e bekövetkezni, az senki sem tudja, de a szakértők szerint ennek ellenére érdemes levonni az utolsó két nagy növekedés legfontosabb tanulságát, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni, ha számunkra kedvezően alakulnak a piaci körülmények. Ez pedig szerintük a következő:

A kriptopiac az elmúlt években sok változáson ment keresztül. Új kriptovaluták százezrei indultak el, amik jelentősen felhigították a piacot.

Csak a Solana legnagyobb mémcoin platformján, annak indulása óta (zölddel jelölve) 1 260 000 új coint indítottak el.

Mindez oda vezetett, hogy a teljes ágazat már képtelen egyszerre egy jelentős emelkedést bemutatni. A szektorban lévő pénz mennyisége jelenleg csak arra elegendő, hogy néhány kiemelt projektbe, vagy narratívába koncentrálva idézzen elő jelentősebb növekedést.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindig lesz néhány kriptovaluta, ami kiemelkedő 5-10-szeres, vagy akár még nagyobb növekedést érhet el egy bikás ciklus 3-6 hónapja alatt, míg mások csak vegetálnak, esetleg megduplázódnak. Erre láttunk példákat az elmúlt egy évben is. A Solana árfolyama tavaly nyár óta a tízszeresére emelkedett, míközben riválisai, például az Ethereum és a Polygon csak kicsivel több mint megduplázódtak, de még a náluk jobban muzsikáló Avax (500%) is jóval elmaradt tőle.

A mesterséges intelligenciához és néhány kiemelt mémcoinhoz köthető tokenek az év elején kirobbanó formát nyújtottak, a többiek csak csigalassúsággal araszoltak és messze mögöttük maradtak.

De ugyanennek jelei már láthatóak voltak 2021 második felében is. Akkor a gaming irányzatba tartozó kriptovaluták őrült emelkedésbe fogtak és a bitcoin is megduplázódott, miközben a legtöbb altcoin már arra sem volt képes, hogy megközelítse a 2021 májusi összeomlás során elért korábbi csúcspontját.

Régen mindenki azt kereste, hogy melyik altocin volt az, ami még nem emelkedett, mert azt lehetett a legolcsóbban, legnagyobb várható nyereséggel megvásárolni. Most csak a legerősebb kriptopénzek mutatnak kiemelkedő teljesítményt. Aki a gyenge coinokat választja egy nagyobb növekedés reményében, könnyen hoppon és akár az egész buliból kimaradhat.

A múlt hetihez hasonló nagy összeomlások után érdemes leülni a grafikonok elé és megnézni, hogy mely altok, alt-szektorok, narratívák voltak azok, amik a legerősebben reagáltak. Melyek voltak, amelyek újabb mélypontokat elérve gyengének bizonyultak, és melyek voltak képesek megtartani a felfelé tartó struktúrájukat. A medvés környezetben erőt és stabilitást mutató coinok hamarabb talpra állhatnak és jó eséllyel lehetnek a következő bikás időszak jobb teljesítményt nyújtó eszközei.

Mind a két ismert listázó oldal, a Coingecko és a Coinmarketcap is rendelkezik olyan “Kategória” aloldalakkal, ahol böngészni lehet a különböző narratívákba sorolható kriptopénzek között. Az ezekbe tartozó legnagyobb 3-5 coin grafikonjára ránézve jó átfogó képet kaphatunk arról, hogy érdemes-e az adott csoporttal foglalkozni, vagy inkább továbbmenni és valamelyik másik ágazatban folytatni a kutakodást.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img