Német bitcoin eladás: közel a vége, a kormányzat értékesítette bitcoinjai 80%-át

spot_img

A német hatóságok 2024 januárjában 50 000 bitcoint foglaltak le a helyi Movie2k nevű kalózoldal felszámolásakor. A több milliárd dollár értékű kriptopénzt júniusban kezdték el értékesíteni, kisebb riadalmat okozva ezzel a kripto piacon.

Bár az értékesítés kezdeti, lassú üteme alapján a folyamat akár még hosszú hetekig húzódhatott volna, az eladásra szánt BTC egyre gyorsabban kezdett a német tárcából a tőzsdék felé vándorolni. A hatóságok ezen a héten már 1.5 milliárd dollárnyi bitcoint adtak el, amivel az eredeti 50 000 darabos bitcoin készletük 9000 BTC-re, 520 millió dollár értékűre csökkent.

Bár ez még mindig egy jelentős mennyiségnek tekinthető, nem kizárt, hogy akár már ma, vagy a jövő hét első felére teljesen kiürül a kormányzati wallet. Az eddigi legnagyobb, egyetlen nap alatt végrehajtott eladás, amit szintén ezen a héten hajtottak végre, ugyanekkora nagyságrendű, 600 millió dolláros volt.

A történtek kapcsán egyébként több lap is utánajárt, így kiderült, hogy a bitcoinok lefoglalására területileg Szászországban került sor, a helyi törvények alapján pedig minden ilyen módon kormányzati kézbe kerülő vagyontárgyat egy meghatározott időn belül kell értékesíteni. Ennek közelgő határideje készteti most a hatóságokat arra, hogy minél hamarabb túladjanak a teljes készleten.

Az az eladások lefolyásából is látható volt, hogy a németeket nem érdekli az árfolyam és az értékesítés piacra gyakorolt hatása, így tevékenységük többször is napon belüli szakadást idézett elő. Az eladások ideje alatt a bitcoin árfolyama 66 000 dollárról 53 000 dolláig esett, majd a héten némiképp stabilizálódott. Ez utóbbiban sokat segített, hogy a hagyományos amerikai tőzsdéken jegyzett Bitcoin ETF-ek vásárlói a napokban ismét jelentős, több százmillió dolláros befektetéseket hajtottak végre, ami tompította az eladások élét.

A németek kiszállása után ismét több figyelem irányulhat a MtGox kártérítések kifizetésére. A világ egykori legnagyobb kripto tőzsdéje 2014-ben ment csődbe, az azóta húzódó eljárás keretében pedig hamarosan 140 000 darab, vagyis közel 8 milliárd dollár értékű BTC-t fognak kiutalni a váltó csődjében érintett felhasználóknak. Ez a mennyiség három és félszerese annak, amit a német kormányzat az elmúlt hetekben értékesített.

A kifizetéseket felügyelő japán hatóságok június végén jelezték, hogy ebben a hónapban kezdik meg a kártérítések jóváírását, és a napokban már több tranzakciót is végrehajtottak, melyekben milliárd dolláros nagyságrendű BTC-t küldtek a jóváírási programban résztvevő és azt segítő kripto tőzsdékre. Közösségi oldalakon terjedő információk szerint az amerikai felhasználók már hivatalos levelet is kaptak arról, hogy hamarosan végrehajtják számukra az utalásokat.

Arról megoszlik az elemzők véleménye, hogy az eljárás keretében kiutalt bitcoin mennyiséget eladják-e, vagy a bitcoin szélesebb körű, és az USA-ban már legalizált befektetési eszköz jellege miatt inkább tovább tartogatják-e régi/új tulajdonosaik.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img