Trump szombat este bejelentheti a bitcoin államkincstári tartalékként történő elfogadását

spot_img

Donald Trump beszédet tart a július 25-27. között megrendezésre kerülő Bitcoin 2024 konferencián. Az esemény kapcsán sokan számítanak arra, hogy az elmúlt hónapokban a kripto felé látványosan nyitó Trump megoszt valamit az ágazattal kapcsolatos jövőbeli terveiről.

Egyes források szerint Trump a hétvégén bejelentheti, hogy a novemberi amerikai választásokon elért győzelme esetén államkincstári tartalékká teszi a bitcoint. Erről a lehetőségről kivételesen nem csak a legelvakultabb kriptósok kezdtek el teóriákat gyártani, hanem a mainstreambe tartozó híroldalak több ismert képviselője, például a Forbes, vagy épp a CNBC hírcsatorna is említést tett róla nézőinek.

A feltételezések szerint Trump arra tehet ígéretet, hogy az USA birtokában lévő mintegy 213 000 darabos (jelenlegi árfolyamon ~15 milliárd dollár értékű) bitcoin készletet nem adja el, hanem állami stratégiai tartalékká nyilvánítja és ezzel a világ vezető nagyhatalma által is elismert és birtokolt befektetési eszközzé teszi. Ezért cserébe a kripto tulajdonos amerikai szavazók támogatását kéri, amit az amerikai jegybank 2023-ban 18 millió főre, más források ~50 millió főre becsültek az Egyesült Államokban.

Az ország hatóságai az elmúlt 10 évben különböző bűnesetek feltárása során tettek szert erre a mennyiségre, amit időről időre, kisebb részletekben szoktak értékesíteni.

Az USA teljes bitcoinkészletének összértéke ma még jóval elmarad az ország más stratégiai eszközeitől. A bitcoin nagy riválisának tekintett aranyból például az Egyesült Államok 40-szer ekkora, 600 millió dollár értékű tartalékkal rendelkezik.

Ha sor kerül a nagy bejelentésre, az szakértők szerint a bitcoin gyors újraárazását idézheti elő, ami akár az eddigi rekordnak számító, 74 000 dolláros árfolyamig, vagy talán afölé is ellökheti árfolyamát. Ezzel szemben, ha Trump beszéde valami másról fog szólni, az akár csalódást is okozhat a befektetőknek. Bármi is történjék, szombat este nagyobb kilengések is előfordulhatnak a bitcoin árfolyamában.

A bitcoin árfolyamának alakulása 2024-ben

Habár az USA ezzel csak az egyik zsebéből egy másikba tenné át a már meglévő bitcoin készletét, a bitcoin legmagasabb szintű elismerésével zöld utat adhatna más nemzetállamoknak, hogy esetleg ők is megfontolják egy nemzeti bitcoin tartalék létrehozását.

Donald Trump július 27-én, magyar idő szerint szombat este 21:00 – 21:30 között tartja meg előadását a Bitcoin 2024 konferencián. 2021-ben El Salvador elnöke ugyanezen a rendezvényen jelentette be, hogy országában államilag elfogadott fizetőeszközzé teszi a BTC-t.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img