Trump és a kripto: egy új politikai stratégia?

spot_img

Donald Trump a 2024-es elnökválasztási kampányában több, a kripto iránti nyitottságára utaló kijelentést tett. Ez az álláspont fejlődést hozhat a döntéshozókra eddig általában jellemző, szkeptikus hozzáállásban.

Trump 5 évvel ezelőtt, elnökként még elutasította a kriptovalutákat, mondván, hogy értékük a semmin alapul és hogy elősegíthetik különböző illegális tevékenységek lebonyolítását. A 2024-es választások közeledtével, a jelenlegi elnök kihívójaként azonban már egy kripto-barátabb álláspontot vett fel, megszólítva ezzel egy egyre növekvő, kripto tulajodnosokból álló szavazóbázist.

Trump változó hozzáállása a kriptovalutákhoz számos tényezővel magyarázható, beleértve az iparági szereplők növekvő adományait és a fiatalabb szavazók megnyerésének lehetőségét.

Trump kripto-barát felszólalásai magukban foglalják a Bitcoin bányászatnak, mint egy világszerte fejlődésben lévő iparágnak a támogatását és az Egyesült Államokban tartását, a kripto eszközök feletti önrendelkezés biztosítását és jog szerinti védelmét, és az amerikai jegybank által fejlesztett központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetésének elutasítását. Ezek az álláspontok összhangban vannak a kriptoipar kívánságaival, aminek működését a Biden-adminisztráció több szabályozási rendelettel is nehezítette.

Az iparági szereplők reményei szerint, ha Trump nyer, akkor megszünik az a gyakorlat, hogy az amerikai pénzintézeteket ad-hoc módon befagyaszthatják a kriptós vállalkozások, vagy tulajdonosok bankszámláit, és az állam sem fog váratlanul és egyeztetések nélkül  szigorításokat kivetni az ágazati szereplőkre.

Bár a konkrét szakpolitikai részletek még tisztázatlanok, Trump kampánya jelenleg elkötelezettséget mutat a kripto, mint feltörekvő technológia elfogadása iránt. Jövő hét szombaton, július 27-én Trump beszédet tart a legnagyobb, évente megrendezésre kerülő globális Bitcoin 2024 konferencián is, ahol konkrétabb részleteket is megoszthat a kriptovalutákkal kapcsolatos terveiről.

Trump hétfőn egy ugyancsak kripto barát alelnökjelöltet nevezett ki maga mellé, JD Vance személyében. Vance kriptovaluták iránti érdeklődése régóta ismert. Tudni lehet róla, hogy támogatja a kripto integrációját a hagyományos pénzügyi rendszerekbe és az innovációt ösztönző szabályozást. Vance a vagyonnyilatkozata szerint 100 000 – 250 000 dollár közötti értékű bitcoin befektetéssel is rendelkezik.

A kedvező fejlemények ellenére a kripto iparág továbbra is jelentős szabályozási kihívásokkal néz szembe. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet például több olyan nagy szereplővel szemben is nyomozást folytat, mint például a Coinbase, a Binance, az Uniswap vagy a Metamask.  A kripto szektorban sokan remélik, hogy a Trump-adminisztráció enyhítheti ezeket a szabályozási nyomásokat, például egy kripto iránt nyitottabb tőzsdefelügyeleti elnök kinevezésével, aki az izomból történő pereskedés helyett legalább hajlandó leülni egy asztalhoz a terület képviselőivel.

Trumpot persze sok kritika is éri. A volt elnök például egy elítélt bűnöző, és nézetei miatt sokan, köztük 16 Nobel-díjas közgazdász is attól tart, hogy újbóli megválasztása egy gazdasági- és világválságot idéz majd elő.

A kripto csak egy a sok kérdés közül, amit a szavazataik leadása előtt mérlegelniük kell az amerikai választóknak. Az viszont kétségtelen, hogy Trump kriptovaluták iránti elkötelezettsége jelentős elmozdulást hozhat a digitális eszközökkel kapcsolatos politikai nézetekben. Ha a nyitottságot képviselő stratégia hozzájárul a választási sikerhez, az a világ más tájain is elősegítheti a kripto iránti elfogadóbb politikai álláspontok térnyerését.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img