Ethereum ETF: egymilliárd dolláros forgalommal és százmillió dolláros netto tőkebeáramlással debütált az ethereum a hagyományos piacokon

spot_img

A kilenc Ethereum spot ETF kereskedése kedd délután vette kezdetét a hagyományos amerikai piacokon. A termékek összesen 1.08 milliárd dolláros forgalmat értek el az első nap során.

Ez az adat, az idén januárban bevezetett spot Bitcoin ETF-ek első napos kereskedési forgalmának (4.5 milliárd dollár) körülbelül 23%-a, ami jelentős, de a BTC-hez képest mérsékeltebb érdeklődést jelez az Ethereum ETF-ek iránt.

A világ legnagyobb kripto befektető alapja, a Grayscale Ethereum Trust (ETHE) vezette a mezőnyt több mint 450 millió dolláros forgalommal, ami a teljes kereskedési tevékenység közel felét tette ki. Ez a dominancia valószínűleg abból fakad, hogy az ETHE egy már meglévő befektetési (Trust) struktúrából alakult át ETF-é, vagyis más szereplőkhöz képest már eleve egy jelentős, 9 milliárd dollár értékű ethereum letéttel rendelkezett.

Ebből a struktúrából, annak kedvezőtlen működési feltételei és magas díjai (évente 2.5% kezelési költség) miatt, tegnap 484 millió dollár értékű ethereum, vagyis az alap ~5%-a távozott.

Más Ethereum ETF-eknél az éves díj jelenleg csak 0 – 0.25% között alakul, vagyis nagy lehet az esélye annak, hogy a Grayscale-től a következő napokban is jelentős mennyiségű ethereum fog távozni, ami eladásként fog megjelenni a statisztikákban.

Az ETHE mellett a Grayscale egy újonnan bevezetett ETF termékkel is rendelkezik. A Grayscale Ethereum Mini Trust (ETH) már egy sokkal kedvezőbb, 0.15%-os éves költséggel rendelkezik, igaz tegnap ennek ellenére is csak 15 millió dolláros beáramlást tudott elérni.

A Grayscale közel félmilliárd dolláros eladásai miatt az első nap végül 106 millió dollár értékű netto tőkebeáramlással zárult az Ethereum spot ETF piacokon.

A legnagyobb vásárló a Wall Street ismert szereplője, a BlackRock volt 266 millió dolláros netto beáramlással. Rajtuk kívül a Bitwise és a Fidelitiy (204 millió és 71 millió dollár) mutatott még érdemi vásárlóerőt.

Az Ethereum ETF-ek bevezetése újabb mérföldkövet jelent a kripto hagyományos pénzügyi piacokba való integrálásában. Ezek a termékek lehetőséget nyújtanak a befektetőknek az ethereumba történő befektetésre anélkül, hogy a közvetlen kripto tulajdonlás és tárolás bonyodalmaival kellene foglalkozniuk.

A bevezetést követő első napok adataiból egyelőre még nem érdemes túlzott következtetéseket levonni, de 2-3 hónap múlva, összevetve azokat a Bitcoin ETF-ek azonos időszakban mutatott teljesítményével, már érdekes betekintést nyújthatnak a hagyományos piaci befektetők kriptókkal kapcsolatos álláspontjáról és preferenciáiról.

Az ethereum árfolyama az ETF-ek kereskedésének első napján nem mutatott érdemi változást és az elmúlt hét során bejárt 3400-3500 dollár közötti sávban maradt.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img