Orosz-amerikai fogolycsere: egy orosz kripto tőzsde vezetőjét is szabadon engedik két amerikai kémért cserébe

spot_img

Sajtóhírek szerint az orosz kormány két kémkedéssel vádolt amerikai foglyot — Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal újságíróját, és Paul Whelant, egy volt amerikai tengerészgyalogost — cserél el több, az Egyesült Államokban fogva tartott orosz személyre, köztük Alexander Vinnikre, a BTC-e kriptovaluta tőzsde üzemeltetőjére.

A Bloomberg jelentése szerint Gershkovich és Whelan már úton vannak Oroszországból egy ismeretlen helyre, ahol sor kerülhet a fogolycserére. A Business Insider a TASS állami hírügynökségre hivatkozva számolt be arról, hogy orosz részről Alexander Vinnik, Vladislav Klyushin, Vadim Konoschenko és Maxim Marchenko szabadon bocsátását kérték cserébe, akiknek neveit már el is távolították az FBI elektronikus adatbázisából.

A kriptós kötődése miatt számunkra érdekes Vinnik 2024 májusában ismerte be egy amerikai bíróság előtt, hogy bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosásban vett részt a BTC-e kriptotőzsde üzemeltetése során, és bűnözőket ösztönzött arra, hogy a platformot pénzmosásra és illegális bevételeik tárolására használják.

Alexander Vinnik

A BTC-e 2011 és 2017 között működött és leginkább arról volt ismert, hogy semmilyen személyes adatot nem követelt meg a használata során, ami vonzóvá tette a bűnözők számára.

Bár soha nem vált a legnagyobbak közé, korábbi beszámolók szerint a tőzsde 2015-ben a teljes globális bitcoin kereskedési forgalom 3%-át bonyolította, és egy időben még az ismert kriptós hírportál, a Coindesk is használta a bitcoin árfolyamát lekövető indexének kiszámításához. Becslések szerint 2017-es lekapcsolásakor a BTC-e bonyolította a ransomware csalásokból származó bevételek tisztára mosását célzó bitcoin tőzsdei tranzakciók 95%-át.

Vinniket korábban már 5 év börtönre ítélték egy Locky nevű malware hackercsapat tevékenysége kapcsán, amely francia és német befektetőket próbált megkárosítani. Ezzel kcsapolatban Thesszalonikiben, Görögországban, egy családjával töltött nyaralása során tartóztatták le, ahonnan Franciaország, az Egyesült Államok és Oroszország is kérelmezte a kiadatását.

Bár a kiadatási pert Franciaország nyerte meg, az USA-nak egy jogi kiskapu segítségével mégis sikerült elérnie, hogy Vinniket amerikai bíróság előtt vonják felelősségre.

Az amerikai hatóságok szerint a BTC-e tőzsdén több mint 4 milliárd dollár értékű bitcoint forgattak meg a működésének hat éve alatt, amiért 110 millió dolláros bírságot szabtak ki a váltóra, és 12 millió dolláros bírságot Vinnikre, akinek ezen felül még a következő vádakkal kellett szembenéznie:

  • Illegális pénzügyi szolgáltatás működtetése.
  • Bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosás.
  • 17 különböző vádpontban elkövetett pénzmosás.
  • 2 vádpontban elkövetett illegális pénzügyi tranzakciókban való részvétel.

Vinniket mindezekért akár 55 évre is ítélehették volna, ám végül  közbeszólt a politika.

Joe Biden és kormányzata tárgyalásokat kezdett, hogy szabadon bocsássanak több kémkedés vádjával letartóztatott és Oroszországban fogvatartott amerikai állampolgárt. Az oroszok ezért cserébe szintén több, kémkedéssel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított honfitársukat kérték cserébe, köztük azzal a KGB-s Viktor Bouttal, akiről megformálták Nicolas Cage nagysikerű, Fegyvernepper című filmjének főszereplőjét.

Bout végül 2022-ben, egy korábbi csere során már visszatérhetett Oroszországba, míg Vinnik a most zajló újabb forduló egyik kedvezményezettje. Érdekesség, hogy Vinniket korábban már hazájában is elítélték, de míg az USA-ban lényegében életfogytiglani börtön és többmilliós bírság várt volna rá, Oroszországban csak egy 9500 eurós bírságot kell majd megfizetnie.

Oroszországban éppen tegnap hagyták jóvá azt a törvénycsomagot, ami ősztől legálissá teszi a nemzetközi fizetésekre használt kriptovaluta tranzakciókat. Nem kizárt, hogy Vinnik is ennek kapcsán, a területen szerzett tapasztalatai miatt lehet fontos az orosz vezetésnek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Oroszország legalizálja a kriptovaluták használatát a nemzetközi fizetésekhez

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img