Oroszország legalizálja a kriptovaluták használatát a nemzetközi fizetésekhez

spot_img

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma 2024. július 30-án, kedden jóváhagyta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kriptovalutákat használjanak a határokon átnyúló kereskedelmi ügyletekhez és a fizetések teljesítéséhez.

A törvényjavaslatot eredetileg a stabilcoinok szabályozására alakították ki, majd az elmúlt hetek alatt határokon átnyúló kriptos kifizetési megoldássá nőtte ki magát, ahogy arról egy korábbi cikkben is közöltük.

Történelmi döntést hozunk a pénzügyi szférában” – mondta a duma alsóházának vezetője, Anatolij Akszakov a képviselőknek. Az új törvény értelmében az orosz jegybank egy új “kísérleti” infrastruktúrát fog létrehozni a kriptovaluta fizetésekhez, azonban az infrastruktúrára vonatkozó részleteket még nem közölték.

A törvény egy olyan csomag része, amely a kriptovaluták bányászatára és egyéb digitális eszközök forgalmára vonatkozó szabályozást is tartalmaz, várhatóan szeptemberben lép hatályba. Az új törvény azonban nem szünteti meg az Oroszországon belüli kriptovaluta kereskedési korlátozásokat.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke is támogatta a törvény megszületését. Az elnöknő úgy nyilatkozott, hogy az első kriptovaluta tranzakciók még az év vége előtt meg fognak történni.

Bitcoin, mint nemzetközi fizetési elszámolási egység?

Az orosz jegybank szerint az ukrajnával folytatott háború okozta nyugati szankciók komoly kihívást jelentenek az orosz gazdaság számára, különösen a nemzetközi fizetések akadozása, késedelme, ami 2024 második negyedévében az orosz import 8%-os visszaeséséhez vezetett.

Egyetértesz Oroszországgal, hogy bevezette a kriptovalutákkal történő nemzetközi tranzakciók lebonyolításának lehetőségét?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

A kriptovaluták határokon átnyúló fizetésekhez való felhasználásának témája már régóta napirenden van Oroszországban, ezt az elképzelést 2023 óta vitatják. 2024 márciusában Vlagyimir Putyin elnök aláírt egy törvényt, amely lehetővé teszi a digitális pénzügyi eszközök használatát nemzetközi fizetésekhez. 

Idén áprilisban az Állami Duma törvényjavaslatot dolgozott ki erre vonatkozóan, amely szabályozza a megfelelő kísérleti próbálkozásokat. A gyakorlati folyamat azonban még nem kezdődött el, mert Alekszandr Muricsov, az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSPP) ügyvezető alelnöke szerint a külföldi cégek tartanak a másodlagos szankciók kockázataitól.

Kapcsolódó cikkünk:

Oroszország kiterjedt és szoros kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik számos olyan országgal, amely nem vezetett be szankciókat ellene, köztük Kínával, Indiával, az Egyesült Arab Emirátusokkal és Törökországgal. Az Oroszországot sújtó külföldi szankciók egyben ezeket az országokat is sújtja, jelentős gazdasági visszaesést szenvedtek el az elmúlt hónapokban,

A másodlagos szankciók kockázata megnőtt. Megnehezítik az import fizetési kötelezettségeket, és ez az árucikkek széles körét érinti” – mondta Nabiullina, hangsúlyozva, hogy a fizetési késedelmek hosszabb ellátási lánchoz és növekvő költségekhez vezetnek nem csak Oroszországban.

Mati Greenspan, a Quantum Economics kripto piackutató cég vezérigazgatója megjegyezte, hogy Oroszországnak a kripto felkarolására irányuló lépése logikus volt, mivel a Bitcoin tranzakciókat egyetlen kormány vagy bank sem cenzúrázhatja vagy blokkolhatja.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Ezen a héten hagyhatják jóvá az orosz kriptobányász törvényt

/cnbc, reuters, cryptonews/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img