Nemzetközi fizetési megoldásként legalizálná a stabilcoinokat Oroszország

spot_img

Oroszország a stabil érmék legalizálását tervezi nemzetközi tranzakciók lebonyolításához, hogy egyszerűsítse az orosz vállalatok számára a határokon átnyúló fizetéseket. Az Orosz Központi Bank az aranyhoz vagy az amerikai dollárhoz kötött stabil érmék engedélyezésére irányuló javaslatokról tárgyal.

A kezdetben még átmeneti kísérleti szabályozásnak tervezett stabilcoinokról szóló törvényjavaslat úgy néz ki, hogy állandó szabályozási normává válhat az Orosz Föderációban. Az orosz vállalkozások képviselő szervezetei ígéretesnek tartják ezt a kezdeményezést, különösen a BRICS-országokkal folytatott tranzakciók esetében. A közgazdászok is úgy vélik, hogy a stabilcoinokkal végrehajtott tranzakciók megkönnyíthetik a szankciók hatálya alá tartozó orosz vállalatok nemzetközi átutalásait.

Alekszej Guznov, a Központi Bank elnökhelyettese úgy nyilatkozott ez ügyben, hogy már konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a stabil érmékkel kapcsolatban. Kifejtette, hogy a stabilcoinok hasonlíthatnak az orosz digitális pénzügyi eszközökre (DFA) vagy kriptovalutákra, ezért a szabályozást szigorítani kell. Ennek ellenére ezek az eszközök a különféle igényekhez alakíthatóak.

A Pénzügyminisztérium sajtószolgálata is megerősítette, hogy folyamatban van a stabil érmék nemzetközi elszámolásokhoz történő engedélyezésének a kérdése. “A stabil érmék ígéretes eszközök és felhasználhatóak a határokon átnyúló elszámolásokhoz” – mondta Alekszandr Muricsov, az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSPP) ügyvezető alelnöke. 

Kapcsolódó cikkünk:

A kriptovaluták határokon átnyúló fizetésekhez való felhasználásának témája már régóta napirenden van Oroszországban, ezt az elképzelést 2023 óta vitatják. 2024 márciusában Vlagyimir Putyin elnök aláírt egy törvényt, amely lehetővé teszi a digitális pénzügyi eszközök használatát nemzetközi fizetésekhez. 

Idén áprilisban az Állami Duma törvényjavaslatot dolgozott ki erre vonatkozóan, amely szabályozza a megfelelő kísérleti próbálkozásokat. A gyakorlati folyamat azonban még nem kezdődött el, mert Muricsov szerint a külföldi cégek tartanak a másodlagos szankciók kockázataitól.

Oroszország kiterjedt és szoros kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik számos olyan országgal, amely nem vezetett be szankciókat ellene, köztük Kínával, Indiával, az Egyesült Arab Emirátusokkal és Törökországgal. Az Oroszországot sújtó külföldi szankciók egyben ezeket az országokat is sújtja, jelentős gazdasági visszaesést szenvedtek el az elmúlt hónapokban, években a Reuters tudósítása szerint.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Megérkeztek a tokenizált amerikai kincstárjegyek a Bitcoin hálózatra is

/reuters, cryptopolitan/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img