Kriptovaluták korlátozására készül Oroszország

spot_img

Oroszország szeptember 1-től szigorú korlátozásokat fog bevezetni a kriptoeszközökre vonatkozóan, például a bitcoin kereskedésre. Csak az orosz joghatóság alatt kibocsátott digitális pénzügyi eszközök lesznek engedélyezettek, valamint mentesülni fognak a bányászok. Az orosz pénzügyminiszter továbbra is a szabályozott felhasználást támogatja, amelynek a célja a rubel megerősítése. 

A kriptovalutákra vonatkozó korlátozásokat Anatolij Aksakov, az Állami Duma Pénzügyi Piaci Bizottságának elnöke kezdeményezte még korábban. Aksakov is megerősítette, hogy a készülő jogszabály célja a nem rubellel kapcsolatos kriptoügyletek korlátozása a rubel dominanciájának megerősítése érdekében.

“Az orosz joghatóság alatt kibocsátott digitális pénzügyi eszközök és a digitális rubel engedélyezett lesz. A korlátozások szükségessége annak a ténynek köszönhető, hogy ma a kriptovaluták kvázipénznek számítanak, amelyek helyettesítik a rubelt az országban. Azonban csak az orosz rubel testesítheti meg a monetáris egységet, ezért született meg ez a döntés, szeptember 1-jétől korlátozások kerülnek bevezetésre” – magyarázta Aksakov.

A törvényjavaslat az orosz kriptobányászok és a Központi Bank által támogatott tesztprojektek számára kivételeket fog biztosítani egy kísérleti jogi kereten belül. Ennek oka, hogy a kriptobányászat jelentős adóbevételt generál (körülbelül 2,59 milliárd dollár) Oroszországnak. 

Kriptobevételek Oroszországban (forrás: statista)

Anton Gorelkin, az Állami Duma képviselője is egyértelművé tette, hogy Oroszország nem a kriptovaluták teljes betiltását akarja. A korlátozások a kriptotőzsdéket és egyéb más kriptos platformokat fogják érinteni, amelyek kriptovaluta szolgáltatásokat nyújtanak. 

“Természetesen a kriptovaluták forgalmát nem tiltjuk. Többek között a kísérleti jogi rendszer zónáján kívüli tőzsdék létrehozása fog tilalom alá esni” – írta Gorelkin Telegram csatornáján.

Még az év elején a politikai döntéshozók a kriptovaluták teljes betiltását szorgalmazták, azonban az orosz pénzügyminiszter, Anton Siluanov már akkor a mérsékeltebb álláspont mellett tette le a voksát. Siluanov ellenezte a kriptovaluták teljes betiltását, és olyan szabályozási megoldásokat szorgalmazott, amely lehetővé teszi a kriptovaluták használatát mind a belföldi, mind a nemzetközi tranzakciókban.

“Biztos vagyok benne, hogy a központi bankkal meg fogunk állapodni. Ezt a kérdést már több éve tárgyaljuk. Nem tilthatjuk be a kriptovalutákat, ezért szabályoznunk kell ezt a területet. Biztos vagyok benne, hogy megoldást fogunk találni” – jelentette ki Siluanov.

Még 2022 februárjában döntött úgy az orosz kormány, hogy legalizálni kívánja a kriptovaluta bányászatot. Az azóta eltelt bő két év alatt vajmi keveset haladt előre az ügy, azonban néhány hete fordulat állt be a kriptobányászat legalizálásával kapcsolatban. Az orosz kriptovaluta iparág és üzletágii vezetők együttműködnek egy olyan törvénytervezet kidolgozásán, amelynek célja a kriptobányászat tényleges legalizálása az Orosz Föderációban, ami része lesz a közelgő kriptovaluta szabályozásnak. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Az orosz kriptobányászati iparág a legalizáció felé halad

/beincrypto, nsn.fm, rbc.ru/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img