Oroszország szeptemberben betiltja a bitcoint

spot_img

Az orosz parlament pénzpiacokat felügyelő bizottságának elnöke szerint hamarosan korlátozni fogják a kriptovaluták használatát. Anatoly Aksakov a helyi sajtónak nyilatkozva azt mondta, szeptember 1-től lép teljes kripto tiltást fognak bevezetni.

A már az orosz parlament előtt lévő szabályozás szerint a bányászat kivételt képezhet a törvény alól. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy az iparág jelentős, évi 2 milliárd dolláros adóbevételt és nemzetközi pénzpiaci forgalmat biztosít az ország számára, de ezt leszámítva csak az orosz nemzeti bank által tesztelt CBDC esetében lesz használható a kripto technológia.

Aksakov szerint az ügyben már döntés született, a parlamenti folyamat csak formaság lesz.

“Csak az orosz joghatóság álta kibocsátott digitális pénzügyi eszközök, például a digitális rubel lesz engedélyezve. A tilalom azért szükséges, mert a kriptovaluta egy “kvázi valuta”, ami megpróbálja felváltani a rubelt. Csak az orosz rubel teljesítheti a monetáris egységre való törekvésünket, ezért döntés született arról, hogy szeptember 1-től kriptovaluta tilalmat fogunk bevezetni.”

Nem minden orosz döntéshozó támogatja a tiltást, az ország pénzügyminisztere például korábban megengedőbb javaslatot tett, ami lehetővé tette volna szabályozott keretek közti belföldi és nemzetközi használatot.

Az orosz felhasználókat a háború kezdete után a legtöbb centralizált kripto tőzsdéről már kitiltották, az egyre népszerűbb decentralizált váltók többségéhez viszont szabadon hozzáférhetnek. A tiltás bevezetése valószínűleg nem fog jelentős változást okozni a kripto piacok működésében.

A kriptovalutákat technikailag semmilyen törvénnyel nem lehet betiltani, ahol internet van, bárki szabadon hozzájuk férhet. A korlátozások bevezetése után az orosz kripto forgalom valószínűleg az országban rendkívül népszerű és a kirptovalutákat is támogató Telegramra fog átköltözni.

A Telegram az orosz Facebooknak számító Vkonakte közösségi oldal alapítójának titkosított beszélgetéseket lehetővé tevő chat alkalmazása, amit bosszúból hozott létre, amiért az orosz állam rákényszerítette, hogy eladja neki a Vkontak-ot. A Telegramot ugyan 2018-ban szintén betiltották Oroszországban, ám a korlátozás eredménytelen volt, ezért 2020-ban ismét engedélyezték a használatát.

A Telegram saját kriptovalutájának számító TON jelenleg 18 milliárd dolláros kapitalizációval bír és a 9. legnagyobb a kriptopénzek rangsorában.

Bybit: 50+500 dolláros befizető ajánlat és további akciók erre a hétre

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img