Felmérés készült a nyugat-európai kriptósok szokásairól

spot_img

Felmérés készült a nyugat-európai országok kriptózási szokásairól. A Bitget által publikált tanulmányban Németország, Franciaország, Svájc, Hollandia, Belgium, Ausztria, Luxemburg és Lichtenstein lakóinak kripto használati és elfogadási szokásait mérték fel.

A nagyobb nyugati államok a 20-40. közötti helyeket foglalták el a globális elfogadást mérő ranglistán. Érdekesség, hogy a centralizált (pl.: tőzsdei) szolgáltatásoknál és általános kripto elfogadást mérő mutatóknál minden országban jobban teljesítettek a DeFi használatot mérő statisztikák, míg az emberek közötti közvetlen (p2p) alapú tranzakciók kifejezetten rosszul szerepeltek a többiekhez képest.

A DeFi térnyerésének alighanem köze lehet ahhoz, hogy ezekben az országokban már több nagy kripto tőzsdét is betiltottak, így a felhasználók egy része a decentralizált szolgáltatókhoz fordulhatott. De a vizsgált országok lakossága még ennek ellenére is 150 centralizált kripto tőzsdéhez fér hozzá, melyek forgalma az elmúlt 6 hónapban igen magas volt. Németországból 48 millió, Franciaországból 35 millió, Hollandiából pedig 30 millió oldalletöltést értek el.

2023 decemberében az egész nyugati térségből naponta átlagosan 640 000 – 750 000 ember használt valamilyen kriptós szolgáltatást, ez azonban az amerikai Bitcoin ETF-ek indulása után a duplájára, akár havi 1.2 – 1.7 millióra emelkedett.

Centralizált tőzsdék látogatottsága a vizsgált országokban az ETF-ek indulása után

A keresési szokások alapján elmondható, hogy a nyugat-európai kripto befektetők a világ többi részéhez képest mélyebb szintű megértéssel rendelkeznek a kripto piac iránt, ami feltehetően a térség fejlettebb oktatási rendszerének köszönhető.

Az itteni befektetők óvatosak, a hosszabb távú és alacsonyabb kockázatú befektetéseket keresik. A határidős és tőkeáttételes helyett inkább a spot kitettséget és a kamatozó szolgáltatásokat részesítik előnyben.

Bár Németországban a határidős kereskedés népszerűnek számít, a forgalom felét kizárólag a bitcoin kereskedés adja. A német befektetőknek csak kis része, 10%-a érdeklődik a szuper nagy ingadozásokat mutató mémcoinok iránt és a “lottózás” helyett inkább a nagyobb és ismertebb kriptovalutákat keresik. 25%-uk viszont szokott NFT-kre is spekulálni.

A francia kriptósok szinte csak spot kereskedés folytatnak, 72%-uk csak a bitcoinnal foglalkozik.

A holland felhasználók a legkockázatvállalóbbak, az országban népszerűek a határidős piacok, és azok a youtuberek, akik rövid távú kereskedési tippeket osztanak meg a nézőikkel. Mivel Hollandiában már több centralizált tőzsde határidős felületét is betiltották, a holland felhasználók aránya felülreprezentált az olyan decentralizált határidős tőzsdéken, mint például a Dydx.

A svájci felhasználók inkább a német, a belgák pedig a holland felhasználási szokásokhoz állnak közelebb. Ausztria, Luxemburg és Lichtenstein tekintetében a kisebb lakosság miatt nehezebb volt ebből a szempontból megbízható következtetéseket levonni.

Decentralizált szolgáltatások tekintetében a decentralizált tőzsdei tokenek elemzésére szolgáló Dexscreener és Dextools, az airdrop és pontgyűjtő programokban használatos Zealy és Galxe, valamint az Opensea NFT piacterei a leglátogatottabbak, illetve több országban még az Uniswap is bekerült a top 5 DeFi app közé.

A legnépszerűbb DeFi tárcák letöltési statisztikái (2023. december – 2024. február)

Az elemzés szerint a nyugati kriptósok az alábbi kifejezésekre kerestek rá a legtöbbet.

Ami az információszerzést illeti, minden országban magasan a YouTube számít az első számít hírforrásnak és bár az angol nyelvű videókat is megértik, a kripto iránt érdeklődők még nyugaton is elsősorban az anyanyelvükön szeretik meghallgatni az ágazatról készülő elemzéseket és összefoglalókat.

Az európai kripto használati szokások a jövő januártól életbe lépő egységes európai kripto szabályozás (MiCA) miatt még sokat változhatnak. Bár a kutatás szerint a felhasználókat alapvetően nem zavarja, ha alá kell vetniük magukat a törvényi előírásokank és ügyfélazonosítási eljárásoknak, egyes jelek arra utalnak, hogy ha a szabályozók túl szigorúan lépnek fel az ágazat ellen, egyre többen hajlandóak a hatóságok látókörén kívül eső decentralizált szolgáltatásokat is kipróbálni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Bybit: akár 50 dolláros ajándék és egy ingyenes, 500 dollár értékű bitcoin kereskedés az első befizetőknek

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img