Az orosz kriptobányászati iparág a legalizáció felé halad

spot_img

Még 2022 februárjában döntött úgy az orosz kormány, hogy legalizálni kívánja a kriptovaluta bányászatot. Az azóta eltelt bő két év alatt vajmi keveset haladt előre az ügy, most azonban fordulat állhat be a kriptobányászat legalizálásával kapcsolatban. Néhány hónapja az orosz kriptovaluta iparág és üzleti vezetői együttműködnek egy törvénytervezet kidolgozásán, amelynek célja a kriptobányászat tényleges legalizálása az Orosz Föderációban. 

A ComNews szerint, Alexander Brazhnikov, az Orosz Kriptovaluta és Blokklánc Szövetség (RACIB) ügyvezető igazgatója március 22-én egy kriptos eseményen jelentette be a törvénytervezeti kezdeményezést. A tervezet a kriptobányászati tevékenységek kereteit kívánja hivatalossá tenni, amelyek jelenleg szabályozási szürke zónában működnek Oroszországban.

Brazhnikov megjegyezte, hogy a szabályozókkal folytatott megbeszélések után a RACIB-ot kérték fel arra, hogy maga a szervezet állítson össze egy szabályozási javaslatot a kriptovaluta bányászatra vonatkozóan. Az összeállítást követően a szabályozási javaslat tervezetét elküldték az Energiaügyi Minisztériumnak, a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak és a Rosfinmonitoringnak, Oroszország pénzmosás elleni ügynökségének is. A Pénzügyminisztérium várhatóan szintén meg fogja vizsgálni a javaslatot.

Az iparág szabályozására 2022-ben már egyszer tettek egy törvényjavaslatot, de nem jutott előre a Dumában, az azt megelőző évben, pedig parlamenti képviselők egy munkacsoport létrehozását javasolták a kérdés megvitatására. Az ország legnagyobb bányászcége, a BitRiver, 2023 közepén jogalkotási javaslattal fordult Denis Manturov ipari és kereskedelmi miniszterhez, ami szintén sikertelen volt. Meglepetésre, a RACIB javaslata az Állami Duma törvényhozóinak a tetszését elnyerte. (A kriptoszövetség felmérése szerint, amit a törvényjavaslatban is közöltek, több mint 12 millió kriptopénztárcát nyitottak az orosz állampolgárok, amelyekben összesen 108 milliárd dollár értékű kriptovalutát tartanak.)

Kapcsolódó cikkek:

A törvényjavaslat célja, hogy biztosítsa a kriptobányászat hivatalos besorolását a gazdasági tevékenységek egyik lehetséges formájaként, ami egyben lehetővé tenné a kriptobányászat megadóztatását. Emellett javasol egy kísérleti jogi keret létrehozását is, ami lehetővé tenné egy állami központosított kriptotőzsde létrehozását, a bányászoknak és azoknak a cégeknek a számára, amelyek határokon átnyúló kriptovalutákkal lebonyolított kereskedelmet folytatnak. 

A RACIB víziói között szerepelnek többek között új, többcélú adatközpontokba történő beruházási ígéretek is, amelyek potenciálisan segíthetik az orosz kormány technológiai fejlesztési terveit, és megszilárdíthatják az orosz kriptobányászatban működő vállalatok biztonságos működési feltételeinek jövőjét.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Növekszik az orosz bányász ipar

/cryptopolitan, comnews.ru/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img