Maradnak az EU-s bányászok Oroszországban – 2. rész

spot_img

A közelmúltban számos cikkel foglalkoztunk az orosz kriptovaluta bányászipar és az orosz bányászok helyzetéről. Előző cikkünkben a szankciók által sújtott országban működő külföldi jogi illetékességű bányász szereplők helyzetét tekintettük át. Tényfeltáró cikksorozatunk második részében folyatjuk az orosz bányászipar helyzetét és szereplőinek a bemutatását. 

“A BitRiver-hez hasonlóan nagy kapacitásra óriási igény mutatkozik a német, brit, amerikai, kanadai, iráni, japán, új-zélandi és más országok ügyfelei részéről, valamint a helyi orosz bányászok körében. Európa a megkeresések és az ügyfelek mintegy 50%-át teszik ki, továbbá Oroszország 30%-ot, az Egyesült Államok pedig körülbelül 10%-ot” – nyilatkozta a MEATEC külkapcsolatokért felelős vezetője, Alexander Swid.

Az amerikai és európai bányászok azért érdeklődnek a MEATEC szibériai helyszíne iránt, mert a helyi villamosenergia-hálózatnak még rengeteg szabad kapacitása van. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a közelmúltban lezajlott hőhullám miatt az áramforrások kifogytak, és a bányászoknak néhány alkalommal le kellett csatlakozniuk a hálózatról – jegyezte meg Tatiana Yakim, a Summit Mining, írországi székhelyű, főként franciaországi ügyfelekkel dolgozó bányászati vállalat pénzügyi vezetője.

A Summit Mining üzleti tevékenysége lényegében Oroszországban kezdődött 2019-ben. Mostanra a Summit-nak az Egyesült Államokban, Kanadában és Izlandon is vannak telephelyei és hosting szerződései, de Irkutszkban és Krasznojarszkban található a cég bányászgépeinek a 40%-a. Az összes oroszországi bányászt még az orosz-ukrán háború kitörése előtt, 2022 februárjában vásárolták.

Kapcsolódó cikk

A terjeszkedés leállt

A háborúról és a szankciókról szóló hírek azonban nem aggasztották a Summit ügyfeleit, mondta Yakim. A vállalat ennek ellenére azonban úgy döntött, hogy elveti saját oroszországi bányász létesítmény építésének a tervét, amely 2022 télen már az engedélyeztetés végső fázisában állt. A vállalat 1 millió eurót készült befektetni. A Summit orosz bányászgépei továbbra is a nagy orosz bányászcégek tulajdonában lévő telephelyeken működnek. 

Nem világos, hogy a szankciók hosszú távon milyen gazdasági hatást fejtenek ki. Ha valami rosszul sül el, az sem világos, hogyan juthat ki a pénz Oroszországból, és hogyan juthat vissza az európai vállalatunkhoz” – mondta Yakim. Jelenleg a Summit csak az Egyesült Államokban és Kanadában való terjeszkedést tartja szem előtt.

Yakim elmondása szerint a Summit ügyfeleinek kilencven százaléka francia, akik főként bitcoint (BTC) és korábban ethereumot bányásztak.

Kétes megtiszteltetés

A BitRiver volt az első olyan orosz bányászvállalat, amelyet az a kétes megtiszteltetés ért, hogy felkerült az Amerikai Pénzügyminisztérium Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatalának (OFAC) listájára. A cég esete teljesen más volt a többi, szankciókkal sújtott orosz kriptos cégektől, mint például az Suex OTC brókertől, a Chatex tőzsdétől és a Tornado Cash-től.

A BitRiver-t nem vádolták semmilyen szabálysértéssel, sem pénzmosással, ehelyett az OFAC áprilisi sajtóközleményében úgy jelölték meg a bányászcéget, mint aki “segít Oroszországnak a természeti erőforrásait pénzzé tenni“.

“Az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy egyetlen eszköz, bármilyen összetett is legyen az, ne váljon a Putyin-rezsim számára a szankciók hatásának ellensúlyozására szolgáló mechanizmussá” – magyarázza a dokumentum.

A MEATEC sem aggódott a szankciós hírek miatt. A vállalat anyacége, a MEATEC LLC a Grúz Köztársaságban van bejegyezve. A cégnek két leányvállalata található Oroszországban, így “nincs kockázat” – mondta Swid. “A Summit globális szankciókra szakosodott ügyvédekkel dolgozik együtt. Jelenleg nem sértünk meg semmilyen szankciót” – közölte Yakim.

Korábban történt

A szankciók hatására néhány nyugati bányász Oroszországban hagyta felszereléseit és kilépett az orosz bányásziparból. Mások továbbra is nyugodtak, folytatják a bányászatot – nyilatkozta Nikita Vassev, az egyre népszerűbb oroszországi bányász konferencia, a TerraCrypto alapítója a CoinDesknek. A BitCluster is azt jelentette, hogy egyetlen európai vagy amerikai ügyfele sem távozott tőlük. A cégnél a kínai ügyfelek például ugyanúgy bányásznak Oroszországban, mint eddig.

Azt azonban mindegyik orosz bányászcég elismerte, hogy a háború kitörése és az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése után az ország egyre jobban elszigetelődött a globális pénzügyi rendszertől. Az Oroszországba irányuló és onnan érkező fizetések problémássá váltak, a nyugati ügyfelek leállították az új bányászberendezések importját az orosz bányaüzemekbe. Ezek után, a szankciós intézkedéseket az ügyfelek megszokták, látták, hogy nem kezdődik el az atomháború, így minden a megszokott kerékvágásban folytatódik.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Maradnak az EU-s bányászok Oroszországban – 1. rész

/coindesk, news.bitcoin, bitriver, 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img