Maradnak az EU-s bányászok Oroszországban – 1. rész

spot_img

A közelmúltban számos cikkel foglalkoztunk az orosz kripto bányászipar és az orosz bányászok helyzetéről. Vajon mi lehet a helyzet a szankciók által sújtott országban működő külföldi jogi illetékességű bányász szereplőkkel. Ennek járunk most utána.

A vezető orosz bányászok körében végzett felmérés szerint, az oroszországi kriptobányász létesítmények összkapacitása az elmúlt évben, a piaci visszaesés és a szankciók ellenére is növekedni tudott. Az elmúlt év végéhez képest Oroszország már 2023 első negyedévében megduplázta bányászati kapacitását és ezzel a világon a második legnagyobb bitcoinbányász hatalommá vált az USA mögött. 

Ez a növekedés egyrészt a bányász berendezések nyomott árai és az orosz ügyfelek egyre nagyobb érdeklődése miatt alakulhatott ki. Másrészt, tavaly Kazahsztánban, korábban pedig Kínában politikai döntések sorozata és az áramhiány miatt korlátozták a bányászati tevékenységet, ami a térségben Oroszország malmára hajtotta a vizet. 

Harmadrészt az amerikai piac fejlődését többek között az emelkedő áramárak, moratoriumok, negatív politikai környezet, leendő bányászati adó belengetése és az adókedvezmények lehetséges eltörlése lassítja. Ráadásul a 2021-es bikapiac alatt a bányászgépek túlnyomó többségét hitelre vásárolták az amerikai bányászok, így pénzügyileg számos túlvállalt cég áll a közelgő bitcoin felezés előtt, valamint több csődeljárási tárgyalás is lezajlott már ez idő alatt.

Kapcsolódó cikk

Miután Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát, azóta az Európai Unió és az Egyesült Államok több szankciós csomaggal is sújtotta az agresszort. Ennek hatására a nyugati cégek elmenekültek Oroszországból, hátrahagyva létesítményeiket, árukészletüket és személyi állományukat.

Azt gondolhatnánk, hogy a szankciós intézkedéseket, az olcsó szibériai villamosenergia árak miatt régóta népszerű orosz kriptobányász ​​piac is megérezte. Tavaly áprilisban, azonban csak az egyik legnagyobb orosz bányászt, a BitRiver-t érintették a szankciós intézkedések, mivel kiterjedt nemzetközi, többek közt amerikai kapcsolatokkal rendelkezik még a mai napig is.

BitRiver egyik telephelye, valahol Szibériában egy elhagyatott gyárkomplexumban (forrás: BitRiver)

Igaz, ezek az intézkedések azonnali hatást gyakoroltak a BitRiver üzleti kapcsolataira tavaly: például az amerikai Compass Mining és a BitRiver közötti hosting szerződésekre. Később pedig a japán SBI bank is közölte, hogy kivonul Oroszországból és felmondja a BitRiver-rel kötött szerződéseket. 

Korábban történt

Eddig azonban egyetlen más orosz bányászcéget sem szankcionáltak. Iparági szereplők szerint az uniós és amerikai ügyfelek sem távoztak pánikszerűen az ország bányászaitól, éppen ellenkezőleg, a régi ügyfelek maradtak, és néhány új szereplő is érkezett a régióba. 

“Semmi sem változott. A kriptoban az embereket nem érdeklik ezek a szankciók. Mindenki, aki eddig itt dolgozott, továbbra is itt dolgozik. Környezeti adottságai miatt Oroszország még mindig vonzó hely a bányászok számára az olcsó villamos energiának köszönhetően. Másrészt, egyszerűen nincs hova menni”- mondta Artem Eremin, a Chilkoot bányászhardver viszonteladó vezérigazgatója.

A MEATEC épülő bányász komplexuma, valahol Szibériában (forrás: MEATEC)

A MEATEC német bányászcég több bányászati létesítményt is üzemeltet szerte a világban, köztük Oroszországban, Irkutszkban, Szibéria egyik legnagyobb városában egy korábbi elhagyatott gyárban. “A cég tavaly 110 megawatt (MW) tárhelykapacitással rendelkezett, amelyből 40 MW kihasználatlan maradt, amire óriási kereslet alakult ki 2022 év végére” – mondta Dan Haas, a MEATEC vezérigazgatója és társalapítója a CoinDesknek.

“A BitRiver-hez hasonló kapacitásra nagy igény mutatkozik a német, brit, amerikai, kanadai, iráni, japán, új-zélandi és más országok ügyfelei részéről, valamint a helyi orosz bányászok körében. Európa a megkeresések és az ügyfelek mintegy 50%-át teszi ki, továbbá Oroszország 30%-ot, az Egyesült Államok pedig körülbelül 10%-ot. Egyetlen ügyfél sem távozik” – mondta a MEATEC külkapcsolatokért felelős vezetője, Alexander Swid.

A MEATEC 2017-ben kezdte meg bányász tevékenységét Ausztriában. Egy idő után az ottani villamosenergia-árak azonban már nem voltak vonzóak, így lépnie kellett. Az energiaköltségek optimalizálása miatt később a MEATEC társult egy amerikai bányászfarmmal, de ez az együttműködés sem volt kielégítő. Ezek után a vezetőség úgy döntött, hogy még 2017-ben a MEATEC-et Oroszországba költöztetik. Szibériában kötöttek ki, egy elhagyott gyárat alakítottak át bányászfarmmá, és 65 évre szóló szerződést kötöttek az Irkutskenergo-val, a helyi áramszolgáltatóval. A vállalat több éven át nem mutatkozott nagy nyilvánosság előtt, és nem végzett marketingtevékenységet sem, ügyfeleiket “szájhagyomány útján” szerezték. Folytatjuk!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Oroszország valóban bitcoint bányászik?

/coindesk, news.bitcoin, bitriver, meatec/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img