A világ legnagyobb bitcoinbányász cége csak halmozza a BTC-t

spot_img

A Bitcoin bányászattal foglalkozó Marathon Digital újabb jelentős befektetést hajtott végre a kriptovalutában, miután 300 millió dollárt gyűjtött össze egy kötvénykibocsátásból.

Augusztus 14-én a Marathon bejelentette, hogy az úgynevezett kötvény eladásból származó bevételek nagyrészét felhasználva körülbelül 4 144 BTC-t vásárolt összesen 249 millió dollár értékben, átlagosan nagyjából 59 500 dolláros áron. Ezzel a stratégiai Bitcoin tartaléka már meghaladja a 25 000 BTC-t.

A Marathon a kötvények értékesítéséből mintegy 292,5 millió dollár nettó bevételt realizált. Ezeket 2031 szeptemberében esedékes, 2,125%-os éves kamatozású, úgynevezett “convertable note” – átváltható kötvények – formájában bocsátották ki, amelyek készpénzre, Marathon részvényekre vagy mindkettőre átválthatók.

A cég szerint a kötvényeladásból származó fennmaradó összeget további Bitcoin vásárlására, valamint általános vállalati célokra, beleértve a stratégiai felvásárlásokat is, fogják felhasználni.

A Marathon egyik szóvivője a Cointelegraphnak elmondta, hogy a vállalat úgy véli, a Bitcoin “az első számú stratégiai kincstári eszköz”, és “összetett stratégiát alkalmaz Bitcoin készletei növelésére”.

Ez az újabb Bitcoin vásárlás nem sokkal azután történt, hogy a cég júliusban 2 282 BTC-t vásárolt, amely 124 millió dollárt ért. Fred Thiel, a Marathon vezérigazgatója és elnöke szerint ezt hosszú távon tervezik tartani.

A Marathon második negyedéves bevételei az idei év elején alulmúlták a Wall Street-i várakozásokat, mivel a 145,1 millió dolláros bevétel 9%-kal alacsonyabb volt az előzetesen becsültnél, bár még így is 78%-os növekedést mutatott a 2023-as második negyedévhez képest.

A cég akkor kijelentette, hogy ez a vásárlás része a cég “hodl stratégiájának” – tehát hosszú A Marathon (MARA) részvényei a nap végén 2,26%-os csökkenéssel 15,14 dolláron zártak. Az év eleje óta a részvényárfolyamuk közel 34%-os visszaesést mutat a Google Finance adatai szerint.

Mindez egy olyan időszakban történt, amikor a kriptobányászat jövedelmezősége rekord alacsony szintre esett a Bitcoin felezése után, amely megfelezte a bányászati jutalmakat.

A bányászati nyereséget mérő hashprice is rekord alacsony szintre süllyedt ebben a hónapban, és a Blockbridge jelentése szerint a nagy nyilvános bányászok nehéz helyzetbe kerülhetnek a nyereség elérése terén, különösen a Marathon, amelynek múlt hónapban volt a legmagasabb bányászati költsége.

Az a trend mindenesetre, hogy a világ legnagyobb bányász cége – amely a felezés után átlagosan napi 19.7 BTC-t bányászik nemhogy nem értékesíti Bitcoinját, hanem még vásárolja is a piacról rendkívül figyelemre méltó.

Marathon Digital Bitcoin mining statistics
A Marathon Digital által kibányászott átlagos Bitcoin mennyiség éves és havi szinten | Forrás: Marathon Digital

Fontos látnunk, hogy a bányászok biztosítják a fő kínálati forrást a piacon, így amennyiben ők nem értékesítenek, nem jelenik meg új kínálat, hacsak az egyéb HODL-er tárcákból nem kezd kiáramlani a kriptovaluta – aminek az esélye viszonylag csekély a ciklus ezen szakaszában, és a nagy piaci összképet tekintve. 

Így a folyamatos felhalmozói magatartás a kínálati oldal szűkülése mellett könnyen ellátási sokkhoz vezethet, ami hirtelen parabolikus emelkedéshez vezetne a Bitcoin árfolyamában

(Ami pedig az altcoin picot is magával emelhetné, ahogy arról itt beszámoltunk: Mikor kezdődhet az altcoin szezon?)

Fontos továbbá megjegyezni, hogy nemcsak a kriptovalutákra szakosodott vállalatok, hanem a hagyományos pénzügyi óriások is egyre nagyobb részesedést vállalnak a Bitcoin piacán

A JPMorgan szerint az intézményi befektetők miatt pattant vissza a Bitcoin árfolyama

A Morgan Stanley például nemrégiben jelentette be, hogy több mint 5,5 millió részvényt, vagyis közel 190 millió dollár értékű részesedést szerzett a BlackRock spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapjában (ETF). A bank emellett kisebb pozíciókat is birtokol más Bitcoin ETF-ekben, tovább erősítve a pénzügyi szektor jelenlétét a kriptovaluta piacon.

Kedden a Goldman Sachs bankóriás is bejelentette, hogy 6,9 millió részvényt birtokol a BlackRock alapjából, 238,6 millió dollár értékben.

Ez a tendencia azt mutatja, hogy a hagyományos pénzügyi intézmények is egyre inkább felismerik a Bitcoinban rejlő stratégiai lehetőségeket.

Amennyiben tehát ez a trend tovább erősödik, valóban kialakulhat a kínálati sokk, amely parabolikus pályára állíthatja a Bitcoin árfolyamát.

/CoinTelegraph, The Block, Marathon Digital/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img