A JPMorgan szerint az intézményi befektetők miatt pattant vissza a Bitcoin árfolyama

spot_img

A JPMorgan elemzői szerint a legutóbbi piaci volatilitás ellenére az intézményi befektetők jelentős mértékben hozzájárultak a Bitcoin árának helyreállásához.

Ennek oka, hogy nem mutattak jelentős kockázati kitettség-csökkentést a Bitcoin határidős ügyleteikben. Az elemzők ugyanakkor óvatosak maradnak a kriptopiaccal kapcsolatban.

Intézményi befektetők optimista hozzáállása

A hétfői nap folyamán a kriptopiac az FTX válság óta a legnagyobb korrekciót tapasztalta, a Bitcoin ára több mint 15%-kal csökkent, mielőtt helyreállt volna. A JPMorgan elemzői szerint ez a helyreállás elsősorban az intézményi befektetők támogatásának volt köszönhető, akik a szélesebb piaci zavarok ellenére nem csökkentették jelentősen a kitettségüket a Bitcoin határidős piacán.

A JPMorgan határidős pozíció indikátora – amely a CME Bitcoin határidős szerződések kumulatív open interest-jét követi – valamint a határidős görbe pozitív lejtése arra utal, hogy ezek a befektetők optimisták maradnak. 

Az elemzők szerint a határidős árfolyam magasabb prémiuma a spot árhoz képest a befektetők magabiztosságát jelzi.

Akadnak bikás jelek a piacon

Az elemzők szerint számos oka van annak, hogy optimisták maradtak az intézményi befektetők. Ahogy arról mi is beszámoltunk, múlt héten például a Morgan Stanley lehetővé tette vagyonkezelői számára, hogy bizonyos ügyfeleknek spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket) ajánljanak. 

Emellett a Mt. Gox és a Genesis csődeljárásából származó nagyobb likvidálások valószínűleg már lezajlottak, és az FTX csődeljárásából származó készpénzkifizetések is növelhetik a keresletet a kriptopiacon az év későbbi részében. Továbbá, mindkét nagy amerikai politikai párt kedvező kriptoszabályozási irányvonalakat jelez előre, ami szintén növelheti az intézményi befektetők bizalmát.

Mégis bikapiac van? 23 milliárd dollárnyi BTC-t halmoztak fel a bálnák az elmúlt hónapban

 

A Bitcoin árfolyam visszapattanása

A Bitcoin ára a hétfői éles korrekció után 49,000 dollárról 61,000 dollár fölé emelkedett. A 49,000 dolláros szint megfelel a JPMorgan becslésének a Bitcoin “kitermelési költségére”, amely szerintük körülbelül 45,000 dollár. Az elemzők szerint ha a Bitcoin ára hosszabb ideig ezen a szinten maradt volna, vagy alá süllyedt volna, az nyomást gyakorolt volna a Bitcoin bányászaira, ami tovább csökkentette volna az árfolyamot.

Ahogy arról beszámoltunk, a jelentős árfolyamcsökkenést nem kriptospecifikus problémák okozták, hanem komplex világpolitikai més makrogazdasági félelmek, valamint a hagyományos kockázatos eszközök – például a részvények – korrekciójának következménye volt. A JPMorgan elemzői azonban megjegyezték, egy kripto-kereskedő cég jelentős mennyiségű ETH likvidálásával járult hozzá a csökkenéshez (amely valószínűleg a Jump Crypto volt).

Fontos a további óvatosság a piacon

Bár az intézményi befektetők támogatták a Bitcoin helyreállását, a kiskereskedelmi befektetők hozzájárultak a csökkenéshez, mivel a spot Bitcoin ETF-ek ebben a hónapban a legnagyobb kiáramlást tapasztalták a bevezetésük óta. Emellett a momentum traderek, mint például az árutőzsdei kereskedési tanácsadók, zárták long pozícióikat és short pozíciókat nyitottak az elemzők szerint.

Összességében tehát a JPMorgan elemzői továbbra is óvatosak a kriptopiaccal kapcsolatban. A részvénypiacok továbbra is sérülékenyek, ezért azt javasolják, hogy a befektetők is fokzotott körültekintéssel járjanak el.

BTC death cross

Benjamin Cowen elemző egy death cross alakazatra hívja fel a figyelmet a napi BTC charton | Forrás: Ben CowenBenjamin Cowen – az Into The Cryptoverse on-chain elemző alapítója – például egy napos charton hamarosan kialakuló death cross (“halálkereszt”) alakzatra hívja fel a figyelmet, ami néhány hetes távlatban akár további eséshez is vezethet, melynek köszönhetően úgy véli, a BTC dominancia tovább fog növekedni, és az altcoin piac tovább vérezhet a legnagyobb kriptovalutval szemben!

/The Block, Ben Cowen/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img