Az orosz elnök aláírta a kriptovaluta bányászat legalizálásáról szóló törvényt

spot_img

Augusztus 8-án Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénycsomagot, amelynek részeként hivatalosan legálissá vált, törvényi keretek közé lett szorítva a kriptovaluta bányászat Oroszországban. A törvénytervezetet július közepén kezdte el az Állami Duma finomítani, majd többszöri olvasat és egyeztetés után küldték a felsőháznak ratifikálásra, majd ezt követően az elnöki hivatalba.

A TASS orosz hírügynökség jelentése szerint a törvény több kulcsfogalmat is bevezet, köztük a digitális valuta bányászatát, a bányász pool fogalmát, a bányászati infrastruktúra-üzemeltető, a cím azonosítás, valamint a bányász pool tevékenységeket végző szereplők szerepét. A törvény azt is tisztázza, hogy a kriptovaluta bányászat bevételnek számít, nem pedig digitális valuta kibocsátásnak.

A jogszabály értelmében csak a hivatalos nyilvántartásba bejegyzett orosz jogi személyek és egyéni vállalkozók bányászhatnak legálisan kriptovalutákat. Azonban azok az egyének, akik nem lépik túl a kormány által meghatározott energiafogyasztási korlátokat, bányászhatnak digitális valutát anélkül, hogy szerepelniük kellene a nyilvántartásban.

Ezenkívül a törvény lehetővé teszi a külföldi digitális pénzügyi eszközökkel való kereskedést orosz kripto platformokon. Az Orosz Központi Bank fenntartja a jogot, hogy megtiltson bizonyos digitális eszközökkel kapcsolatos tevékenységeket, ha úgy ítéli meg, hogy veszélyeztetik Oroszország pénzügyi stabilitását.

Putyin néhány hónappal ezelőtt szólította fel a törvényhozókat, hogy gyorsítsák fel a kriptobányászat szabályozásának a kidolgozását, ugyanis a még 2022 novemberében benyújtott törvényjavaslat jóváhagyása nézeteltérések miatt csúszott ennyit. Azt is hangsúlyozta, hogy azonnali jogi keretre és infrastruktúrára van szükség a digitális eszközök támogatásához Oroszországban. A törvény a hivatalos közzétételét követően tíz nappal lép hatályba, azonban egyes rendelkezések eltérő hatálybalépési időponttal is rendelkezhetnek.

Kapcsolódó cikkek:

A Reuters jelentése szerint július 30-án jóváhagyták azt a törvényjavaslatot is, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kriptovalutákat használjanak nemzetközi kereskedelemben elszámolásként. Oroszország részéről ez egy stratégiai lépés, hiszen az ukrajnai inváziót követően a nyugati országok szankciókat vezettek be ellene.

Az orosz jegybank szerint az ukrajnával folytatott háború okozta nyugati szankciók komoly kihívást jelentenek az orosz gazdaság számára, különösen a nemzetközi fizetések akadozása, késedelme, ami 2024 második negyedévében az orosz import 8%-os visszaeséséhez vezetett.

Oroszország kiterjedt és szoros kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik számos olyan országgal, amely nem vezetett be szankciókat ellene, köztük Kínával, Indiával, az Egyesült Arab Emirátusokkal és Törökországgal. Az Oroszországot sújtó külföldi szankciók egyben ezeket az országokat is sújtja, jelentős gazdasági visszaesést szenvedtek el az elmúlt hónapokban. 

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Jóváhagyták az orosz kriptobányászatot szabályozó törvényjavaslatot

/tass, cryptobriefing, cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img