Ismét adatvédelmi nyomozás indult a Worldcoin ellen

spot_img

A Kolumbiai Ipari és Kereskedelmi Felügyelet (SIC) hivatalos eljárást indított a Worldcoin és annak anyavállalata, a Tools for Humanity ellen azzal a gyanúval, hogy megsértették az ország személyes adatok védelméről szóló jogszabályait.

„Az eljárás célja annak megállapítása, hogy a vizsgált felek megsértették-e a kolumbiai személyes adatok védelmi rendszerét az érzékeny személyes adatok gyűjtése során” – áll a SIC szerdai közleményében.

Amennyiben a vizsgálat során bebizonyosodik a jogsértés, a SIC különböző büntetéseket szabhat ki, beleértve pénzbírságokat, hat hónapos működési felfüggesztést, vagy akár az érzékeny adatokkal kapcsolatos tevékenységek azonnali és végleges felfüggesztését is.

A Worldcoin 2023 júniusában indította el tevékenységét Kolumbiában, és jelenleg 25 helyszínen működik az ország hét városában, beleértve a fővárost, Bogotát is. Az országban történő terjeszkedés célja a projekt globális elérésének növelése és a technológia szélesebb körű elfogadottságának elősegítése.

A Worldcoin működése és céljai

A Worldcoin – melynek társalapítója az OpenAI vezérigazgatója Sam Altman -, egy biometrikus kriptovaluta projekt, amely „World ID”-kat oszt ki azoknak az egyéneknek, akik a „Orb” nevű eszközzel beszkennelik íriszüket, ezzel igazolva személyazonosságukat. A regisztrált felhasználók WLD tokenek formájában kapnak kriptovalutát jutalmul, amely azonban eddig az árfolyamát tekintve nem egy sikertörténet. A vállalat honlapja szerint ennek ellenére a Worldcoin eddig több mint 6,5 millió embert regisztrált világszerte.

Worldcoin chart
A WLD coin a márciusi ATH értékéhez képest több, mint 85%-ot zuhant | Forrás: CoinMarketCap

Nemzetközi aggodalmak és vizsgálatok

Az emberi íriszadatok gyűjtése világszerte aggodalmakat váltott ki különböző szabályozó hatóságokból. Bár a Worldcoin márciusban lehetővé tette a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék és kezeljék saját íriszadataikat, Hongkongban például ennek ellenére betiltották a projekt működését a régióban.

A Worldcoin több más joghatóság számára is hasonló vizsgálatok és kritikák tárgyát képezte, amelyek elsősorban az adatvédelemmel és a személyes adatok biztonságával kapcsolatos aggályokra fókuszáltak.

A cikk megírásáig a Worldcoin még nem kommentálta a kolumbiai hatóságok vádjait és a folyamatban lévő vizsgálatot. A vállalat korábban hangsúlyozta elkötelezettségét a személyes adatok védelme és a felhasználói biztonság iránt, és várhatóan reagálni fog a legújabb fejleményekre is.

A biometrikus adatokhoz kapcsolódó – vagy eleve bármilyen – digitális igazolvány használata online egyelőre nem kötelező, mindenesetre véleményünk szerint ennek lehetséges bevezetése egy rendkívül disztopikus jövőképet vetít előre.

Ennek kockázataira az RWA narratívával foglalkozó cikkünkben korábban már röviden kitértünk.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/The Block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img