Cardano Chang: élesedett a blokklánc végső formáját előkészítő frissítés

spot_img

A késő esti órákban került sor a Cardano régóta ígért Chang hard forkjának végrehajtására. A projekt ütemtervében évek óta szereplő frissítés célja, hogy teljesen decentralizálttá tegye a hálózat működését.

2017-es indulása óta a Cardano több nagy korszakon ment át (Byron, Shelley, Gougen, Basho), melyek mindegyike egy-egy újabb platform specifikus funkcióra és a velük kapcsolatos fejlesztések végrehajtására összpontosított.

A Chang forkkal a Cardano belép az utolsó, Voltaire névre keresztelt fázisba, mely alkotója szerint a Cardano utolsó nagy mérföldköve lesz a teljesen önfenntartó működés felé.

A Voltaire korszakban az ADA tulajdonosok közvetlenül részt vehetnek a döntéshozatali folyamatokban. Az ehhez szükséges átmenet alapjait letevő Chang forkot hamarosan (a tervek szerint 90 napon belül) egy újabb frissítés fogja követni, ami végérvényesen átad minden kormányzati funkciót és DAO-vá alakítja a Cardano-t.

A decentralizált kormányzás mellett a Chang hard fork a Cardano skálázhatóságát is javítja, a tranzakciós átviteli sebesség 250 tranzakció/másodpercről (TPS) több mint 1000 TPS-re való növelésével. Emellett újabb biztonsági protokollokat is bevezet a különböző fenyegetések elleni védelem érdekében.

A Chang hard fork miatt az elmúlt órákban több tőzsdén is korlátozták az ADA tokenek be- és kiutalását a hard forkkal kapcsolatos technikai frissítések lezárultáig. Ezek a korlátozások csak átmenetiek, így hamarosan újra lehetővé válik a tokenek szabad áramlása.

Az ADA a Coinmarketcap szerint  a 11. legnagyobb kriptopénz és közel 12 milliárd dolláros piaci részesedéssel rendelkezik. A hálózat viszont az elmúlt hónapokban naponta csak 3000-6000 dollár tranzakciós jutalékot generált, amiért kritikusai szerint túlértékeltnek és egy halott “zombi láncnak” tekinthető.

A szekptikusok szerint a Cardano az egykori “Ethereum gyilkosnak” kikiáltott EOS-hoz, Iconhoz vagy épp Vechainhez hasonlóan gyakorlatilag zéró valós felhasználói aktivitással rendelkezik. Az őket irányító központi szervezetet leszámítva csak nagyon kevesen fejlesztenek rájuk, és bár voltak ígéretek vagy akár kormányzati szintű pilóta programok is, ezek eddig nem voltak képesek beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. Az aktív felhasználók és az organikus módon megjelenő fejlesztők számában várt nagy növekedés elmaradt.

A Cardano a 2020-as Covid összeomlás után kiváló teljesítményt nyújtott, értéke az ezt követő emelkedésben 160-szorosára növekedett. 2021-ben azonban az akkor már egyre nagyobb figyelmek kapó Solana, Avax és megannyi más új okosszerződés platform elkezdte kifogni a szelet a vitorlájából.

Ezeken az új blokkláncokon, de leginkább az egyes statisztikákban olykor már Ethereumot is meg-meg szorongató Solananán, ma már szabadúszó fejlesztők tömegei dolgoznak és hoznak létre új alkalmazásokat, decentralizált tőzsdéket, pénzügyi szolgáltatásokat, vagy akár értéktelen, de hatalmas forgalmat és a láncnak ezáltal bevételt generáló mémcoinokat.

A Cardano és a vele egy időben indított társainak többsége csak szerény fejlesztői / felhasználói aktivitást tud felmutatni, ami alapján kicsi az esélye annak, hogy a piactól elszakadva, önálló és fundamentális alapokon nyugvó emelkedésre kerüljön sor az esetükben.

A kritkák ellenére az ADA mind a két korábbi bika piacában erősnek mutatkozott. 2017-ben 68-szoros, 2020-21-ben pedig 166-szoros növekedés ért el. Tulajdonosai ezen teljesítmények alapján reménykedhetnek abban, hogy a hamarosan beköszöntő Voltaire korszak talán  képes lesz ismét az egekig vinni a Cardano árfolyamát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img