Az intézményi paradoxon: az intézményi befektetők hatása a bitcoinra

spot_img

A bitcoin befektetők évek óta jelentős értékváltozásra számítanak az intézményi befektetők érkezése miatt. A kép, azonban hamiskás is lehet. A koncepció egyszerű: amint a vállalatok és a nagyobb pénzügyi szervezetek bitcoinba fektetnek, a piac robbanásszerű növekedésnek indulhat és tartósan emelkedő árfolyamot produkálhat. A tényleges eredmény azonban összetettebb ennél. Bár az intézmények valóban jelentős tőkét fektettek be már eddig is bitcoinba, a várt “szuperciklus” nem úgy alakul, ahogy azt előre jelezték és elképzelték.

Intézményi felhalmozás

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az intézményi részvétel, különösen 2024-ben, ami a nagyvállalatok vásárlásairól és az év eleji spot Bitcoin ETF-ek (bitcoin alapú tőzsdén kereskedett alapok) bevezetésétől volt hangos.

Nagyvállalatok listája, amelyek a bitcoin mellett döntöttek (forrás: Bitcoin Magazine Pro)

Ezt a “mozgalmat” a MicroStrategy vezeti, amely egyedül a teljes bitcoin kínálat több mint 1%-át birtokolja. A MicroStrategy nyomán kiemelkedő szereplők közé tartozik a Marathon Digital, a Galaxy Digital, sőt a Tesla is, majd jelentős részesedéssel rendelkeznek olyan kanadai bányászcégek is, mint a Hut 8 és a Hive, valamint olyan nemzetközi vállalatok, mint a japán Nexon, a Metaplanet és az Egyesült Királyságban a Phoenix Digital Assets.

Nagyvállalatok BTC készletei (forrás: Bitcoin Magazine Pro)

Ezek a cégek összesen több mint 340 000 bitcoint birtokolnak. Az igazi változást azonban a spot Bitcoin ETF-ek bevezetése jelentette. Létrehozásuk óta ezek a pénzügyi eszközök több milliárd dollárnyi befektetést vonzottak, aminek eredményeként néhány hónap alatt több mint 91 000 bitcoin halmozódott fel óriás befektetőknél. A magáncégek és az ETF-ek együtt körülbelül 1,24 millió bitcoint birtokolnak, ami az összes forgalomban lévő bitcoin 6,29%-át teszi ki.

A bitcoin legutóbbi ármozgása

Az intézményi befektetések lehetséges jövőbeli hatásainak megértéséhez nézzük meg a spot Bitcoin ETF-ek januári jóváhagyása óta bekövetkezett bitcoin ármozgást. A spot Bitcoin ETF-ek bevezetését megelőzően a bitcoin árfolyama 46 000 dollár körül forgott. Bár az árfolyam röviddel később, a klasszikus “vedd meg a pletykát, add el a hírt” forgatókönyv szerint csökkent, a piac viszonylag gyorsan magához tért, és két hónapon belül a bitcoin árfolyama majdnem 90%-ot emelkedett.

Ez a növekedés összefügg azzal, hogy az intézményi befektetők az ETF-eken keresztül kezdték el vásárolni és felhalmozni a bitcoint. Ha ez a minta folytatódik, és az intézmények továbbra is a jelenlegi vagy megnövekedett ütemben vásárolnak, akkor a bitcoin árfolyamának tartós bullish lendületének lehetünk tanúi. A kulcsfontosságú tényező itt az a feltevés, hogy ezek az intézményi szereplők hosszú távú BTC tulajdonosok lesznek és nem döntenek úgy, hogy egyhamar eladják eszközeiket. Ez a folyamatos felhalmozás csökkentené a bitcoin likvid forgalomban lévő kínálatát, és kevesebb tőkebeáramlásra lenne szükség az árfolyam még magasabbra történő emelkedéséhez. 

A pénz sokszorozó hatás

Az tény, hogy már most jelentős az intézményi szereplők eszközfelhalmozása. A piacra gyakorolt ​​potenciális hatása még mélyebb, ha figyelembe vesszük a pénz multiplikátor hatását. Az elv egyértelmű: ha egy eszköz készletének nagy részét kivonják az aktív forgalomból, például a kínálat közel 75%-át, amely legalább hat hónapja nem mozdult el, akkor a fennmaradó forgalomban lévő kínálat árfolyama változékonyabb lehet. Minden egyes befektetett dollár felnagyított hatással van a teljes piaci kapitalizációra.

A bitcoin készlet illikviditásának az alakulása az elmúlt években (forrás: Bitcoin Magazine Pro)

A bitcoin esetében a kínálat nagyjából 25%-a likvid és aktívan kereskednek vele, a pénzmultiplikátor hatása különösen erős lehet. Ha azt feltételezzük, hogy ez az illikviditás 1 dolláros piaci beáramlást eredményez a piaci kapitalizációban 4 dollárral (4-szeres pénzszorzó), akkor az összes bitcoin 6,29%-ának intézményi tulajdona hatékonyan befolyásolhatja a forgalomban lévő kínálat körülbelül 25%-át.

Ha az intézményi befektetők úgy döntenek kiürítik bitcoin tartalékaikat, a piac valószínűleg jelentős visszaesésen menne keresztül. Valószínűleg ez azért lenne jelentős esemény, mert a kiskereskedőket is arra késztetné, hogy elkezdjék bitcoin állományuk felszámolását. Ezzel szemben, ha ezek az intézmények továbbra is a vásárlás mellett döntenek (ilyen-olyan piaci helyzettől függetlenül), a BTC árfolyama drámaian meg is ugorhat, különösen, ha megtartják hosszú távú tulajdonosi pozíciójukat. Az intézményi bitcoin tulajdonosok szerepvállalása tehát kétélű is lehet, mivel hirtelen, nagyobb befolyást gyakorolhatnak a BTC árfolyamára és magára az eszközre.

Összegezve, a bitcoinba történő intézményi befektetéseknek pozitív és negatív oldalai is vannak. Ez legitimitást és tőkét hozhat, ami új magasságokba lendítheti a bitcoin árfolyamát különösen, ha ezek az entitások hosszú távon elkötelezettek. Azonban, ha a bitcoin darabszám néhány intézmény kezében koncentrálódik, fokozott volatilitáshoz vezethet és nagyobb kockázatot jelenthet a bitcoin árfolyamára vonatkozóan.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

A Bitwise Bitcoin ETF hamarosan 120 millió dollár értékű bitcoinnal fog gyarapodni

/bitcoin magazine/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img