Pénzbírsággal sújtja a CFTC a Uniswap-ot

spot_img

Idén áprilisban adtunk hírt arról, hogy tőzsdefelügyeleti eljárás indulhat a legnagyobb decentralizált kripto tőzsde, az Uniswap ellen. A “Wells Notice” néven ismert dokumentumot közvetlenül azelőtt szokták kézbesíteni, hogy eljárás indulna a címzett ellen. A Wells egy utolsó felszólítás arra, hogy a jogsértő működéssel vádolt személy, vagy vállalkozás magyarázatot adjon a tevékenységére.

A felügyelet akkori állítása szerint, az Uniswap nem regisztrált értékpapír kereskedési tevékenységet folytatott. Az Uniswap szerint a vádak tévesek, mert egy korábbi, Coinbase ellen folyó eljárás során azt már megállapította egy amerikai bíróság, hogy a privát kripto tárcák használata nem törvénysértő, a Uniswap, pedig csak a privát tárcák közötti kapcsolat létrehozásában segít és ezzel nem valósít meg semmilyen tényleges, törvények által meghatározott tőzsdei tevékenységet.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottsága (CFTC) azzal vádolta meg az Uniswap Labs-et, hogy illegálisan kínált tőkeáttételes kriptovaluta kereskedést amerikai lakossági befektetőknek. Két CFTC biztos azonban nem ért egyet a végrehajtási intézkedéssel, és azzal vádolja az ügynökséget, hogy nem nyújt megfelelő útmutatást a DeFi platformoknak.

A CFTC szeptember 4-i bejelentése szerint az Uniswap Labs beleegyezett abba, hogy a vádakat 175 000 dolláros polgári büntetés megfizetésével rendezi, és abbahagyja az árutőzsdei törvény (CEA) megsértését. Ian McGinley, a CFTC végrehajtási igazgatója figyelmeztette a DeFi szolgáltatókat, hogy győződjenek meg arról, hogy tranzakcióik megfelelnek-e a törvénynek.

Summer Mersinger, az öt biztos egyike kritizálta az ügynökség ügykezelését, mivel véleménye szerint “végrehajtáson keresztül szabályoz“. Csalódott amiatt is, hogy a CFTC nem adott egyértelműbb szabályalkotást vagy útmutatást a DeFi protokolloknak. Mersinger azt is közölte, hogy az Uniswap már leállította a konkrét tőkeáttételes tokenek kereskedését, beleértve a BTC2XFLI és az ETH2XFLI index tokeneket is.

Cikkajánló

Egy másik CFTC biztos, Caroline Pham szintén elégedetlen, azzal érvelt, hogy a végrehajtási intézkedés megsértette a közigazgatási eljárásról szóló törvényt azáltal, hogy megfelelő szabályalkotás nélkül átfogó értelmezéseket tett egy egyezségi végzésben. Pham megkérdőjelezte az Uniswap ellenében felhasznált bizonyítékokat is, és úgy véli, hogy a döntés kizárólag az egyes tokenek nevében megjelenő “tőkeáttételes” szón alapult.

A CFTC jellemzően az árualapú származtatott termékeket szabályozza, és nem felügyeli az azonnali árupiacokat vagy értékpapírokat. Ugyanakkor megerősítette joghatóságát az Uniswapon kínált tőkeáttételes tokenek felett azáltal, hogy “tőkeáttételes vagy marginált áruügyletként” azonosította őket.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Figyelmeztetést adott ki az FBI az észak-koreai hackerek miatt

/coinpaper, uniswap/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img