Egy hónap alatt 10%-os profitot ért el a tőzsdén a legjobb amatőr kereskedő

spot_img

A világ legnagyobb tőzsdei elemző oldalának számító TradingView augusztusban is megrendezte felhasználóinak játékpénzes, de magas pénzdíjakkal jutalmazott kereskedési versenyét, a The Leap-et. A játék keretein belül a top 250 kereskedőt jutalmazták, akik közül az első helyezett 3000, az utolsó 100 dollárral gazdagodhatott.

A Leap augusztusi fordulójában 59 105 kereskedő indult el, akiknek 250 000 dollárnyi játékpénzből kellett kihozniuk a maximumot. Eredményeikről a napokban tettek közzé összefoglalót, melyekből néhány érdekesebb statisztikai adatot mi is kiemelünk.

A TradingView versenyének győztese ezúttal az Investox_Solutions néven regisztráló felhasználó volt, aki a verseny 30 napja alatt 10.01%-os nyereséget ért el.

Az augusztusi  játékban kizárólag a hagyományos piacokon lehetett kereskedni, egészen pontosan az amerikai, japán és német tőzsdei indexekkel (SP500, JP225, DE30), mellettük pedig még az arany, az ezüst, kőolaj és földgáz piacokkal (XAU, XAG, WTI, NATGAS) tehették magukat próbára a traderek.

Az ezeken elért 10.01%-os legjobb eredmény elmarad egy korábbi, kripto párokat is engedélyező TradingView versenytől, aminek győztese 87%-os pluszban zárta a hónapot.

Az augusztusi verseny számai azonban jól tükrözik, hogy a kereskedés általában a lassú építkezésről és nem nem a gyors meggazdagodásról szól. Ha valaki például havonta képes 10%-os nyereséget elérni és a profitját minden hónapban visszaforgatja a bankrolljába, akkor ~9 hónap alatt duplázhatja meg a tőkéjét.

Ez a hozam elmaradhat sok kripto kereskedő várakozásaitól, akik általában ennél sokkal gyorsabban szeretnék a pénzüket megsokszorozni, ám nekik sem árt két lábbal a földön járni és megbecsülni, ha képesek ezt a számot elérni, vagy felülmúlni.

A kereskedők statisztikái kapcsán ugyancsak érdekes lehet a legjobb helyezettekről közzétett, nyerő/vesztő ügyletek arányát összegző mutató.

A győztes kereskedő az esetek 58%-ban tett meg győztes és 42%-ban vesztes ügyleteket, míg a második helyezett csak 38%-ban volt nyereséges, miközben ügyleteinek 62%-át elvesztette.

Sokan azt hiszik, hogy egy jó kereskedő mindig tökéletes döntéseket hoz és nem, vagy csak nagyon ritkán veszít. Ezzel szemben sok nyerő trader éppen csak jobb statisztikai eredményt ér el annál, mintha pénzfeldobással döntené el, hogy éppen emelkedésre, vagy esésre fogad. Sőt, egyesek akár többször is tévedhetnek, mint ahányszor igazuk van.

Ezek a mutatók jól példázzák, hogy egy nyerő, vagy vesztő trader közötti a külöbséget sokszor a pozíciók menedzselésének képessége jelenti és még gyengébb találati arány mellett is válhat valakiből nyerő kereskedő, ha képes gyorsan lezárni a veszteségbe forduló ügyleteit.

A veszteségekből való gyors kilépés védi a kereskedő tőkéjét és lehetőséget ad neki, hogy egy következő lehetőségnél ismét legyen mivel próbálkoznia. Aki a végtelenségig bizakodik és mindig abban reménykedik, hogy egy csoda majd megmenti a vesztőbe forduló ügyletét, az szépen lassan felőrli a saját számláját, így még ha egyszer észre is veszi a világ legjobb kereskedési lehetőségét, akkor sem lesz képes már azt mivel megjátszani.

Mindehhez nagy önuralomra és sok gyakorlásra van szükség. Ahogy a TradingView összesített eredményei is mutatják, a játékra benevezett kereskedőknek csak kevesebb mint 7%-a volt képes érdemi eredményt felmutatni.

Az 59 105 induló közül egy hónap alatt csak:

  • 3308 kereskedő ért el 1-4%-os,
  • 500 kereskedő 4-8%-os,
  • és csak mindössze 20 kereskedő 8-10% közötti realizált profitot.

Bár sokan álmodoznak arról, hogy a kereskedésből fognak megélni, a valóságban csak kevesen képesek arra, hogy az ezzel járó stressz mellett hosszabb távon is értékelhető eredményt legyenek képesek felmutatni. Hobbiként ugyanakkor kockázatok nélkül is ki lehet próbálni a dolgot, hiszen több platform is lehetőséget ad a demo számlás, játékpénzes kereskedésre.

Ezek egyike maga a TradingView, aminek a Paper Trading opciójával a kripto piacokon is befizetés nélkül lehet próbálkozni, de egy hetente megrendezésre kerülő játékpénzes kereskedési versenyt futtat a PrimeXBT is, ahol szintén adott a lehetőség, hogy valaki kipróbálja magát a hagyományos vagy kripto piacokon.

A tapasztaltabb kereskedők számára a PrimeXBT határidős kripto platformja (Crypto Futures) szeptemberben korlátlan összegre szóló, 20%-os befizetési bónuszt kínál. A bónusz megszerzéséhez a regisztráció során használd ezt a linket és a KRIPTOACADEMIA20 promo kódot. Az akcióban az első 20 befizető vehet részt. Ha nem kapnád meg a bónuszod, vagy további kérdésed van az akcióval kapcsolatban, keresd Grecsoszt, a Kripto Akadémia Discord csatornáján.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img