Közös CFTC-SEC bizottság létrehozását tervezik az USA-ban

spot_img

John Rose kongresszusi képviselő új törvényjavaslatot terjesztett elő a digitális eszközökre vonatkozó szabályozás egyszerűsítése érdekében, amelyben egy közös tanácsadói bizottság létrehozását javasolja. A közös bizottságot a Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottság (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (Securities and Exchange Commission – SEC) közösen irányítaná.

A BRIDGE Digital Assets Act névre keresztelt javaslat célja, hogy elősegítse a két hatóság közötti együttműködést a digitális eszközökkel kapcsolatos kulcsfontosságú politikai és gyakorlati kérdésekben.

Mindkét szabályozó hatóság eddig önkéntesen hozott döntéseket egyes kriptos ügyekben és egyben mindkét hatóság felügyelné az iparágat sajátos álláspontok alapján, sajátos értelmezések szerint, hogy egyes kriptovaluták árunak, vagy értékpapírnak minősül-e. Az egyértelműség hiánya, azonban szabályozási bizonytalanságot és feszültséget generált eddig a hatóságok és a kriptoipari szereplők között az USA-ban.

“Az Egyesült Államoknak olyan jövőt kell biztosítania, ahol a digitális eszközök virágozhatnak… A jelenlegi keménykezű, szabályozásról végrehajtásra alapuló megközelítés nem működik, ehelyett ösztönző beruházásokat és jogszabályokat kell létrehozni” – nyilatkozta John Rose kongresszusi képviselő.

Kriptovaluta tanácsadói vegyes bizottság

A tanácsadó bizottság feladata lesz, hogy tanácsot adjon a SEC-nek és a CFTC-nek a digitális eszközökre vonatkozó szabályokkal és előírásokkal kapcsolatban, valamint a digitális eszköztér kulcsfontosságú elemeire fókuszálna, beleértve a decentralizációt és a hálózati biztonságot is.

A törvényjavaslat célja, hogy egységes keretet hozzon létre a digitális eszközök számára, (amelyek jelenleg széttöredezett és néha egymásnak ellentmondó szabályozások szerint működnek) a két felügyeleti szerv szabályozási megközelítésének összehangolásával.

A felállított bizottság többek között azt is meg fogja vizsgálni, hogy a blokklánc és a megosztott főkönyvi technológiák hogyan csökkenthetik a tranzakciós költségeket, hogyan biztosíthatnak nagyobb átláthatóságot és hogyan fokozhatják a felhasználók védelmét.

Részlet a törvénytervezetből (forrás)

A bizottság legalább 20 nem kormányzati tagból állna, akiket a CFTC és a SEC egyenlő mértékben delegálhatna. A bizottsági tagok digitális eszköz kibocsátók, a digitális eszközökkel kapcsolatos tevékenységek regisztrált résztvevői, tudományos kutatók és digitális eszköz felhasználók lehetnek.

A törvényjavaslat előírja, hogy a bizottságnak évente legalább kétszer kell üléseznie, megállapításait és ajánlásait közölnie kell mindkét szabályozó ügynökséggel, amelyekre három hónapon belül nyilvánosan válaszolniuk kell.

A törvényjavaslat egyértelmű ütemtervet határoz meg a végrehajtásra, felhatalmazva a CFTC-t és a SEC-t, hogy a törvényjavaslat elfogadásától számított 90 napon belül fogadjanak el közös alapszabályt a bizottság számára. Ezenkívül az ügynökségeknek 120 napon belül ki kell nevezniük a bizottsági tagokat, és 180 napon belül össze kell hívniuk a bizottság első ülését.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Személyes tulajdonnak tekinthetik a kriptovalutákat az Egyesült Királyságban

/cryptoslate/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img