Chartpunk Bitcoin Update 2022.02.26.

spot_img

A Bitcoin rendkívül volatilis héten van túl, amit a technikai szempontokon túl a geopolitikai hírek is nagyban mozgattak. Technikai analízis következik.

A piaci szerkezetet bemutató 3-napos grafikonon azt látjuk, hogy az árfolyam elvesztette a 39600-41600 dollár közötti támasz zónát, és jelenleg azt alulról ellenállásként teszteli. A teljes november óta tartó medvepiac felső ellenállása 45500-47500 körül van, ami részben horizontális ellenállás, részben kiemelt forgalmi zóna, részben pedig a teljes medvepiac forgalommal súlyozott átlagára (AVWAP).

Alul támaszként a 33000 szint nagyon fontos, melynek elvesztése újabb swing low (alacsonyabb aljpont) lehetne a lokális medvepiacon. Ez alatt a 30000 körüli zóna nagyon fontos, amely részben horizontális támasz szint, részben pedig a teljes, 2020. márciusa óta tartó bikapiac forgalommal súlyozott átlagára.

Az árfolyam trendjét magas idősávon bemutató 3-napos grafikonon az látjuk, hogy jelenleg az árfolyam a csökkenő 20MA és az emelkedő 200MA között mozog érdemben – amennyiben a volatilis fel- és leszúrásokkal nem számolunk, és záróárakat figyelünk. A 200MA szintje nagyon fontos támasz, ugyanis az alatt utoljára 2020. márciusában járt a BTC, közvetlenül a Covid összeomlás előtt. A 200MA szintje jelenleg 37000 dollár, és a bikák számára nagyon fontos, hogy ne zárjon ez alatt az árfolyam.

Az erősen lefelé tartó 20MA 41000 dollár körül képez közvetlen ellenállást. Egy zárás a 20MA felett (ami a gyakorlatban hozzávetőlegesen a nagyon fontos napi 50MA-nak felel meg) erős lokális szignál lenne a bikák számára, és indokolhat egy esetleges pozíció építést. Erőteljes pozitív árfolyam akcióra lenne a bikáknak szükségük azonban ahhoz, hogy a 20MA és a 200MA medvés keresztezését (death cross) elkerüljék.

Az Awesome Oscillator egyértelműen medvés területen van negatív trendben, és az RSI is medvés trendet jelez.

Északon az MA128 és a Bollinger szalag felső deviancia határa képez további ellenállást 47800 körül, és az 50300 dolláros szint átlépése esetén tudna a Bitcoin az összes irányadó mozgóátlag szintje felett kereskedni.

A piaci momentumot a DMI indikátorral szoktam vizsgálni (Directional Movement Index), mégpedig a 4-órás, 8-órás, 1-napos és 3-napos idősávokon. Az indikátor tanúsága szerint az alacsony idősávokon enyhén bikás momentum tapasztalható, azonban mind az 1-napos, mind a 3-napos idősávon medvés a Bitcoin árfolyam momentuma.

A pozíciós kereskedésemben jelenleg 15% Bitcoin kitettséget tartok 85% készpénz mellett. Ezt jelenleg logikusnak tartom, mivel a 15% egy jó alapot képez arra az esetre, ha az árfolyam esetleg a 20MA átlépésével bikásabb trendbe kerülne, viszont kellőképpen védi a tőkémet a jelenlegi medvés piaci környezetben. Kitettségemet akkor emelném, ha kulcs ellenállást győzne le a Bitcoin, elsőként például a 20MA szintjét. Ugyanakkor készen állok nullára redukálni a Bitcoin befektetést abban az esetben, ha a 200MA szintje elesne.

Ha kíváncsi vagy napi elemzésekre és meglátásokra tőlem, akkor a Kripto Akadémia discord szerverén és VIP csoportjában megtalálhatsz. Videós elemzéseimet pedig YouTube csatornámon találod, melyet IDE kattintva érsz el.

Jó kereskedést és szép hetet mindenkinek!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img