Zuckerberg metaverzuma 2,9 milliárd dolláros veszteséget termelt az elmúlt negyedévben

spot_img

„All-in vagyok a metaverzumban” , mondta Mark Zuckerberg tavaly októberben és hozzátette azt is, hogy ahogy haladnak előre, úgy lesz egyre drágább és drágább a projekt. A Meta részvényeinek árfolyamesése után, majd a tegnapi negyedéves pénzügyi jelentések publikálásakor a cégvezér kénytelen volt visszavenni ebből a retorikából.

A Meta „lassítani fogja néhány befektetésünket” a „jelenlegi növekedési pályánk miatt”, fogalmazott Zuckerberg a szerdai negyedéves jelentésben. A Meta nyeresége az év első pénzügyi negyedévében 7,5 milliárd dollár volt, ami 21%-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A bevétel 7%-kal nőtt, 27,9 milliárd dollárra, ez pedig a leglassabb növekedési ütem azóta, hogy egy évtizeddel ezelőtt nyílt részvénytársasággá alakult a Facebook.

A növekedés lassulásához nagyban hozzájárult a Reality Labs (korábban Oculus division) eredménye. Amíg az előző negyedévben 1,8 milliárd dolláros veszteséget produkált a metaverzumot fejlesztő osztály, addig most 2,9 milliárdos mínuszban zártak. Vagyis 61%-al növekedett a veszteségük. Ez azonban nem fogja megállítani Zuckerberget, aki továbbra is fejleszti a Quest VR headsetet, egy AR szemüveget és 17 ezer embert foglalkoztat csak a Reality Labs osztályon. A befektetők persze elégedetlenek ilyen mértékű költekezéssel, mivel ennek megtérülése még évekre van.

Maga Zuckerberg tavaly elismerte, hogy a metaverzum megtérülése csak az évtized végére lehet kézzelfogható. Erre reagáltak a befektetők is. Amióta Facebook Metára változtatta a nevét és fény derült arra, hogy évente tíz milliárdot költenenék a metaverzum fejlesztésére, a cég részvényeinek árfolyama 50%-ot zuhant. Ez megölte az elmúlt öt év növekedését is.

A befektetők kedvét javította, hogy a negyedéves eredmények jobbak lettek, mint azt előrevetítették, bár az elvárások eleve alacsonyról indultak: a tavalyi utolsó negyedév volt az első olyan periódus, amikor csökkent a napi aktív felhasználók száma, most ebben is növekedni tudott a Meta, 4%-kal. Ez 1,96 milliárd felhasználót jelent az Instagram, a WhatsApp és a Facebook platformokon együttvéve.

A Meta még így is lassabban növekszik, mint valaha. A fiatal felhasználók folyamatosan hagyják el a termékeiket, a TikTok pedig egyre több időt vesz el azoktól. Az Apple tracking módosításai alaposan felkavarták a marketing piacot és már 10 milliárdos veszteséget okoztak a Metának. Zuckerbergék felvásárlásokkal sem tudtak növekedni, mert a piaci szabályozók blokkolták azokat.

Rövidtávon a TikTok másolásával igyekeznek új lökést adni a növekedésnek. Zuckerberg szerdán elmondta, hogy a rövid videókra specializált Reels megtekintések tették ki az Instagramon töltött idő 20%-át, valamint a Facebook videónézések pedig az ott töltött idő felét. Most a monetizálás egy korai fázisában van a Reels, de a forgatókönyv ugyanaz lesz, mint a Snapchat Stories lemásolásánál.

A metaverzummal foglalkozó Reality Labs most a Cambria kódnévvel emlegett „mixed-reality” headset kiadására készül. A Metánál azt szeretnék, ha ez a headset a jövőben teljesen leváltaná az otthoni számítógépeket és az irodai munkaállomásokat.

Szoftverek terén a Reality Labs-nál a Horizon Worlds webes verzióján dolgoznak. A játékok és a közösségi média határán mozgó termék jelenleg csak a Quest headseten működik. Ezzel a lépéssel a Meta közvetlen versenytársa lesz a Roblox-nak, a Rec Room-nak vagy a Fortnite-nak.

/theverge, cointelegraph, theblock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img