Felelős NFT- és kripto használatért küzdenek a Minecraft fejlesztői

spot_img

Még korai szakaszában ugrott fel az NFT vonatra a videójáték-ipar. Berobbantak a stúdiók számára extra bevételekkel kecsegtető gyűjtői tárgyak, a játékban használható fegyverek és a különböző kozmetikai felszerelések.

Az új trend új ellenérzéseket szült: a videójátékos közösségben sokan a gyűlölt mikrotranzakciós termékek szteroidozott verzióját látják az NFT kiadásokban. Kihasználják a játékosok bizalmát. Csak a gazdag játékosoknak gyártják őket. Felesleges kockázatokba rángatják a játékost. Csak egy újabb bőrt akarnak lehúzni a játékstúdiók. A környezetre is ártalmasak. Ezek a leggyakrabban előkerülő érvek a játékstúdiók által kiadott NFT-k ellen.

A Mojang – a világ egyik legsikeresebb játékának, a Minecraft-nak a fejlesztői, most az élére szeretnének állni az NFT-kritikus mozgalomnak.

A stúdió művészei és fejlesztői közösen megírtak egy kötelezettségvállalást, amibe saját magukon kívül szeretnék bevonni az összes játékfejlesztőt. A fogadalom így fogalmaz:

„A globális játékosközösség, a társadalmunk és a bolygónk épségének megóvása érdekében vállaljuk, hogy csak akkor alkalmazzuk az NFT és a blokklánc alapú technológiákat, ha bizonyítottan értéket visznek a játékokba és a közösségekbe, és azt csak olyan módon tesszük, hogy a társadalmi és környezeti szempontokat is figyelembe vesszük.”

Az aláírók többek között megígérik, hogy nem fognak olyan játékokat fejleszteni, amiben

  • mesterséges készlethiány van,
  • spekulatív célokat szolgál,
  • energiát felhasználó digitális eszközök vannak benne.

Emellett ígéretet tettek arra, hogy nem fogják előnyben részesíteni a gazdagabb játékosokat sem.

A kötelezettségvállalás mellé a szerzők készítették egy kimerítő NFT útmutatót is, amiben nem csak azok felhasználásával, de a kockázataival is foglalkoznak.

„Nekünk játékfejlesztőknek, az NFT-k megváltoztatták a képünket arról, hogy mi számít játéknak és ez elég aggasztó. Bármit is mondjanak az emberek arról, hogy ezek hány állást teremtenek, végtére is sosem a játékosokról szólt ez az egész és sosem az emberek segítéséről. Ez arról szól, hogy minél több pénzt csináljanak.”

  • Monda Cory Scheviak a Minecraft fejlesztője és a kötelezettségvállalás egyik fogalmazója.

Eközben a globális NFT piac értéke csak az idei évet nézve már átlépte az 50 milliárd dollárt. Az amerikai szabadalmi hivatal pedig naponta 15 új szabadalmi kérvényt regisztrál az év eleje óta, aminek egy részét a videójáték stúdiók jegyzik.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img