A kokain olcsóbb, mint a benzin

spot_img

Érdekes kijelentést tett egy amerikai szenátor, aki egy vele készített interjú során kitért az utóbbi időszak drasztikus áremelkedéseire.

“A mi államunkban már olyan drága az üzemanyag, hogy olcsóbb ha az ember kokaint vesz és futva közlekedik mindenhova.”

Nem meglepő, hogy ezt a példát választotta. A benzin árának emelkedése minden más termék és szolgáltatás árában tükröződik, így hozzájárul az egyre nagyobb méreteket öltő inflációhoz.

Az Egyesült Államokban ma hozzák nyilvánosságra a legfrissebb inflációs adatokat. A statisztikák 14:30-as közzététele nagyobb kilengéseket idézhet elő, aminek sajátosságairól szerdai beharangozónk második felében olvashattok. Az esemény az ország jegybankjának jövő heti kamatdöntő ülése miatt kiemelt fontosságúnak számít.

Tegnap az Európai Központi Bank jelentette be, hogy alapkamat emelést tervez végrehajtani. A júliusi 0.25%-os, majd az azt követő hónapokban várható 0.5%-os emelések célja a hitelek drágábbá tétele és ezáltal a fogyasztás visszaszorítása, ami várakozások szerint az inflációs hatást is mérsékelheti.

Az emelés következményeit ugyanakkor bizonytalanná teheti, hogy annak hatásai az eurót már bevezető 19 tagországnál egyszerre fognak jelentkezni, ami a tagállamok eltérő gazdasági helyzetei miatt problémákat okozhat. Németország és a jobb módú társai például valószínűleg át tudnak vészelni egy elhúzódó fogyasztáscsökkenést / gazdasági visszaesést, ám korántsem biztos, hogy az évek óta nehéz helyzetben, sokszor már-már csődközeli állaptoban lévő Olaszország, Görögország, vagy éppen Portugália is képes lesz erre.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img