A Bitcoin algoritmusa, vagy egy ország alkotmánya a megbízhatóbb?

spot_img

A napokban az Index hozta le, a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködésével létrehozott MNB Tanszék kripto szkeptikus írását. Az író blogját meglátogatva azonnal felkeltette a figyelmemet a Bitcoin – A legnagyobb hazugság a kriptovalutával kapcsolatban című írás, ami arról szól, hogy a BTC 21 milliós maximális darabszáma azért átverés, mert léteznek forkok és altcoinok is, ami a szerző szerint egyenlő azzal, hogy a véges mennyiség végtelenre módosul. (???)

Oldalunkon korábban már olvashattatok davincij15-ről, aki YouTube csatornáján 2011 óta bíztat Bitcoin vásárlásra. Az úr most egy svájci vitafórumon vett részt és egy erről készült videóban elhangzott mondat volt az, ami ismét eszembe juttatta a fenti blogbejegyzést. Davincij (aki korábban maga is arany és ezüst befektetésekben utazott) vitapartnere egy aranyra épülő pénzügyi szolgáltatást biztosító cég vezetője volt. Beszélgetésükből egy rövid részletet a videó alatt is kiemeltünk.

Davincij15 (balra) és Thierry (jobbra)

Thierry: A Bitcoint a fiat pénzek alternatívájának hozták létre, de amint létrejöttek annak különböző forkjai, ugyanúgy elinflálódott mint a fiat pénzek. A Bitcoin technológiája nem időtálló, 1000 év múlva senki sem fogja használni. A kódját újra és újra lemásolják, ezért van már Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond, stb. amik elértéktelenítik az egészet.

Véleményem szerint az arany az igazi pénz, amit 6000 éven át, egészen Nixon 1971-es döntéséig használtunk. Mi tokenizált aranyat kínálunk az ügyfeleinknek, amit Svájcban tárolunk, de lehetővé tesszük, hogy azzal bárhonnan lehessen rendelkezni. Álláspontom szerint 1000 év múlva a bitcoin már nem fog létezni, az arany viszont akkor is velünk lesz.

Davincij15: Ami a forkokat illeti, az emberek dönthetnekk, hogy melyiket szeretnék használni, a választás lehetősége pedig fontos dolog. De ettől a Bitcoin értéke még nem csökken. A Bitcoin továbbra is Bitcoin marad. Ha egy kormány forkolná azt és létrehozná az Állami Bitcoint, akkor az emberek többsége ugyanúgy az eredetit használná, mert nem bízna meg a másikban.

A Bitcoin azért is jobb mint az arany, mert ha tegyük fel, hogy csak 0.001g aranyat szeretnél eladni, akkor nem állhatsz neki gyalulni egy tömböt, hogy eladj egy darab forgácsot. Erre lehet az a válasz, hogy akkor digitalizáljuk azt, de ez önmagában még nem megoldás, mert ezzel a szabad birtoklás helyett csak centralizáltuk azt. Az állam bármikor azt mondhatja, hogy elveszik azt az aranytömböt, ahogy azt az USA-ban is megtették. A Bitcoin nem az emberi ígéretekre alapul, hanem a matematikára. Ha aranyat tárolsz valahol, meg kell bíznod valakiben, aki megígéri hogy megőrzi azt neked, de az ígéreteket sajnos meg lehet szegni.

Thierry: Szerintem probléma, hogy amerikai szemmel nézed a dolgokat. Minket itt Svájcban véd az alkotmány és a direkt demokrácia, ezért az itt tárolt arany mindig az emberek tulajdonában marad. Ahhoz, hogy ez ne így legyen meg kellene változtatni az alkotmányunt, amiről népszavazást kellene kiírni. Egy ilyenen az emberek sohasem szavaznák meg, hogy elvegyék tőlük a saját értékeiket. Az arany évezredek óta stabil eszköz, miközben a Bitcoinról tudjuk, hogy nagyon labilis. Az arany sokkal jobb és a történelem során ezért térünk vissza hozzá újra és újra.

Davincij15: Az arany tényleg nagyon jó, nekem is van belőle, de Bitcoinom is van. És tényleg nagyon volatilis, hiszen nem is olyan régen még 1 dollárért is vehettél belőle. De ha mondjuk Venezuelában élnél, inkább a BTC-t választanád a helyi valuta helyett.

Azzal kapcsolatban pedig amit az alkotmányról mondtál: nos az Egyesült Államoknak is van olyanja, amibe bele is van írva, hogy csak az arany és az ezüst fogadható el fizetőeszközként. Ti tudtok arról, hogy ilyennel fizetnétek ott az emberek? Szóval ennyit arról, hogy az állam nem írhatja át a szabályokat. A kormányok újra és újra megszegik a saját szabályaikat, hogy azok illeszkedjenek a pillanatnyi politikájukhoz. A matematikával ezt nem lehet megtenni. Az vagy van, vagy nincs és ezért hiszem, hogy a Bitcoin a jövő.

Szerinted melyik a megbízhatóbb?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img